hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hidegháború feszültségekkel
Oroszország új rakétát tesztel

2012. 06. 07.
Nem nyugodtak le a kedélyek Oroszországban a közelmúltbeli Rakétavédelmi Konferencia óta, ahol Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkarának főnöke „pusztító erejű csapással" fenyegette a szövetségeseket az épülő európai rakétapajzs miatt. A NATO udvarias és békülékeny nyilatkozatokkal próbálta elsimítani az egyre feszültebbé váló helyzetet, de a szavakat azóta tettek is követték.

Moszkva ugyanis gőzerővel dolgozik egy új, „ötödik generációs" rakéta kifejlesztésén, amelyet a tervek szerint nehezebb lelőni, mint az eddigieket, könnyebb vele manőverezni, és egy különleges üzemanyaggal működik. Hogy az se legyen kérdés, hová szánják az új rakétát, az első tesztelés időpontjául a NATO-rakétapajzs legújabb fokozatának hivatalos üzembe helyezését választották. Moszkvai idő szerint május 23-án negyed tizenegykor indították útnak az Arhangelszk területén található pleszecki állomásról a kamcsatkai félszigeten Kura felé, és a hivatalos nyilatkozatok alapján a rakéta sikeresen elérte célját.

Bár az új fegyverről még igen keveset tudni, szakértők szerint a korábbi „Buláva" rakéta szárazföldi változatáról van szó, amelyet szeptemberben lőttek ki ugyaninnen - de akkor sikertelenül, mivel a cél tíz kilométeres körzetében felrobbant. Mindkét rakéta körülbelül 36 tonnát nyom, 12 méter hosszú, és speciális üzemanyaggal működnek.

A közelmúlt eseményei azt látszanak bizonyítani, hogy Moszkva és Putyin új külpolitikája nem más, mint a hidegháború újratöltve. Ezt gyakorlatilag a régi-új államfő is deklarálta már, még beiktatása előtt, februárban, amikor is a Rosszijszkaja Gazeta hasábjain fejtette ki véleményét az orosz haderők modernizálásával kapcsolatban. Putyin szokásához híven személyesen ragadott tollat, hogy az általa kiemelkedően fontosnak tartott kérdésben felvázolja a nemzeti stratégiát. „Az előttünk álló tíz év feladata abban merül ki - írta Putyin februárban -, hogy a fegyveres erőket alapjaiban új technológiára helyezzük. Olyan technológiára, amely messzebbre lát, pontosabban lő, gyorsabban reagál, mint bármilyen potenciális ellenség hasonló rendszerei." A tervek szerint a hadsereg arzenálját 400 interkontinentális ballisztikus rakétával, 8 anyahajóval, 50 csatahajóval, 600 modern repülőgéppel és számos berendezéssel, köztük több Iszkander rendszerrel növelnék. Mindezt azért, mert Putyin szerint Oroszország számára a nemzetbiztonság garanciája nem más, mint „erősnek lenni". Ennek fényében az államfő egyik első útja is egy fegyvergyárba vezetett beiktatása után. Amennyiben tovább fokozódik a NATO és Oroszország szembenállása, a következő lépés a fenyegetések alapján akár egy kelet-európai „megelőző csapás" is lehet a rakétapajzs egyik objektumára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!