hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kövér László alaposan benézte

2012. 05. 31.
Nyírő József újratemetésének ötletgazdái az író végakaratát nem tudták teljesíteni, azt viszont megmutatták, ki a legény a gáton. A „székely apostol" hamvait hazacsempésző újságírók, az üldöző román rendőrök, a románokon térdét csapkodva nevető magyar házelnök és a kezét csendben összedörzsölő székely góbé, aki igazán nyert az ügyön - mintha mindnyájan Nyírő által kitalált szereplők lennének egy regényében. Pedig valóságos figurák a csíksomlyói búcsú árnyékában.

Botrányosra sikerült Nyírő József újratemetési kísérlete Erdélyben, mert a román hatóságok nem engedélyezték az általuk fasisztának minősített író hamvainak beszállítását Romániába. És nemcsak nem engedélyezték, hanem kész hajszát indítottak a hamvak után. Az újratemetés politikai dimenzióját Kövér László, az Országgyűlés elnöke és stábja, valamint Szőcs Géza kulturális államtitkár szerepvállalása teremtette meg. Az pedig az elmebaj kategóriáját súrolja, hogy - mint hírlik - az író földi maradványait tartalmazó urna Szőcs kézitáskájában „érkezett meg" és „vett részt" a szertartáson, mintegy titokban, kijátszva a román perzekutorok éberségét.

Mindenesetre Kövér László a vita kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Nyírőben ketté kell választani az írót és a politikust. Majd különös, a románokra nézve nem túl hízelgő magyarázatot adott a botrányra: „Győzelemre rendelt az a nép, amelynek olyan fia van, akinek még a hamvaitól is félnek." Ha szó szerint értelmezzük ezt az állítást, akkor a magyaroknak valakiket le kell győzniük, a vesztesek viszont még a magyarok hamvaitól is rettegnek.

„Az író hamvait éppen ebben a viharos választási időszakban hazavinni nagyon merész kampányfogásnak ígérkezett, mert nem kétséges, hogy manipulálni akarták Székelyudvarhely lakóit néhány plusz szavazat megszerzése érdekében" - fejtegette az RMDSZ udvarhelyi tanácsnoka lapunknak. A csíksomlyói pünkösdi búcsút nem lehetett nyíltan átpolitizálni, bár a résztvevők közül sokan a magyarságukkal és nem vallásosságukkal igyekeztek tüntetni a Somlyóhegyen, de azt egészében felhasználni nem lehetett. Maradt a tartalék nap, a vasárnap, így lehetett „kampánytemetni", ahol a búcsú után itt maradó keménymag is megkapja a maga jussát - fogalmazott a képviselő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!