hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Virtuális közösség, valódi hatalom
Rick Falkvinge, a svéd Kalózpárt alapítója felforgatná Európát

2012. 06. 07.
A névjegykártyáján az áll, hogy a Kalózpárt alapítója és politikai evangélista. Ez utóbbit mire érti?

- Mert nagyon szeretek utazni és az ötleteinkről beszélni. Az online világból érkeztünk, és ha megnézi a Szilícium-völgy cégeinek a munkaköri leírásait, akkor láthatja, hogy az informatikában az evangélista titulus mára teljesen elfogadott, szekuláris fogalommá vált. Lehet valaki termékevangélista, folyamatevangélista vagy platformevangélista. Én arról szeretek beszélni, hogy az online közösségek és az online életstílus miként teszi jobbá a világot. Hiszek abban, hogy bár vannak bizonyos megkövült monopóliumok, amelyek ezeknek a változásoknak az útjában állnak, együtt mégis jobbá tehetjük a világot. Tehát valóban evangélista vagyok, a szó klasszikus értelmében.

Néhány év alatt egész világmozgalmat indítottak el, képviselőik ott ülnek az Európai Parlamentben és több ország törvényhozásában. Hogyan találják meg a közönségüket?

- Bárkivel szívesen beszélgetek, aki meghallgat, de könnyebben tudok kapcsolatot teremteni olyanokkal, akik online élik az életüket, mert így több ezer emberrel tudunk egyszerre beszélni. Régebben több száz vagy akár több ezer aktivistára volt szükség ahhoz, hogy egy százezer fős közösséget létrehozzanak. Ma egy ilyen mozgalmat el lehet indítani egy laptoppal a konyhaasztalról is, ami hatalmas változás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!