hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holiday Alcatraz

2012. 06. 07.
Az Egyesült Államok egyes államaiban halálbüntetés, hazánkban életfogytig tartó börtön várna rá, Norvégiában maximálisan 21 évet kaphat a tömeggyilkos Anders Behring Breivik - mégpedig igazi luxusbörtönben.

Breivik perét nagyon sokan kísérik figyelemmel, és rengetegen háborodtak fel azon, hogy milyen körülmények között tartják az előzetes letartóztatásban lévő férfit. 86 négyzetméteres magánzárkájában edzhet, játszhat a számítógépen, vagy akár televíziót is nézhet. Ha elítélik, még ennél is jobb körülmények közé kerülhet.

Norvégiában, ahol az életszínvonal Európában a legmagasabbak között van, létezik ugyanis egy börtön, ahol az elítéltek nem hordanak rabruhát, nem vigyáznak rájuk fegyveres őrök, és rácsokkal sem találkoznak. A CNN-nek nyilatkozó elítélt, Jan Petter Vala emberölésért ül. Részegen, puszta kézzel fojtotta meg barátnőjét néhány évvel ezelőtt. A 42 éves gyilkos ma teheneket gondoz, és még egy borjút is világra segített. „Elmeséltem a családomnak, hogy apa lettem" - újságolta büszkén, miután felhívta édesanyját.

A különleges hely neve Bastoy börtön, amelyet 1982-ben alapítottak egy négyzetmérföldnyi kiterjedésű szigeten. A kilátás pazar, a fenyőerdők és az óceán látványa alapján akár egy felkapott üdülőhelyen is lehetnénk. A tengerparton nyáron napozni lehet, sok jó horgászhely is van, és a szauna és a teniszpályák sem hiányozhatnak. 115 fogvatartott él itt, valamennyien férfiak: elítélésük oka az emberöléstől a heroincsempészésig terjed. Van egy központi épület, amely egy kollégiumra emlékeztet, és több önálló kis ház, ahová szabad a ki- és bejárás. A menü is változatos, többféle ételből lehet választani, a csirkétől a halig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!