hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Víz alatti űrteszt

2012. 06. 07.
A NASA ezúttal a tengerben folytatja NEEMO nevű kiképzőprog­ram-sorozatát, melynek célja az űrjárművekkel történő ma­nő­verezés, az űrséták és az aszteroidák felszínéről történő mintaszerzés ismereteinek elsajátítása - írja a The Telegraph.

A program nem titkolt célja, hogy már a 2020-as években képesek legyünk biztonsággal leszállni a kisbolygókon. Ilyen tudás birtokában az űrhajósok nem pusztán ásványi anyagok után kutathatnának az aszteroidák felszínén, hanem olyan képességeket fejleszthetnének ki, melyek által egy esetlegesen a Földet fenyegető égitest eltérítése is lehetségessé válna.

A NASA tervei szerint a következő évtized végére akár a Földtől 4-5 millió kilométerre található kisbolygókra is képesek leszünk embereket küldeni. Ez jóval meghaladja a Hold-küldetés távolságát, ami „mindössze" 382 ezer kilométer. Mindenesetre komoly kihívást jelent egy olyan „űrsziklán" történő landolás, ami a Nap körül körülbelül 80 ezer km/h sebességgel kering, gravitációval viszont - kis méretéből fakadóan - gyakorlatilag nem rendelkezik. A NASA által szemmel tartott kisbolygók közül egyébként 400 felett van azok száma, melyek akár el is érhetik a Földet, igaz, veszélyszintjük elenyésző.

Tim Peake őrnagy lesz az első brit űrhajós abban a NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations - A NASA extrém körülmények között végrehajtott küldetése) nevű programban, melynek első gyakorlatát már 2001 októberében végrehajtotta a NASA, s melyet azóta újabb 14 követett. A szélsőséges körülményeket szimuláló programsorozatban az űrhajósok egy alig 13 méter hosszú, emellett igencsak keskeny, víz alatti kabinban töltenek egy-két hetet. Itt esznek, alszanak, innen hajtják végre víz alatti küldetéseiket (pl. fúrások, mintavételezések), hisz az űrből sem „ruccanhatnak" haza egy ötórai teára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!