hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Államtitok - Mikor látták utoljára Castrót?

2012. 10. 26.
„Halálom napján senki nem hiszi majd, hogy tényleg elmentem, hisz’ oly sokszor megöltek már!” Ezek a szavak Fidel Castro száját hagyták el egykor, és valóban, múlt pénteken halálhíre ismét különösebb vihar nélkül került a világhálóra. Tudni kell azonban, hogy Castro már visszavonulása előtt is aranyérmes lehetett volna a merényletek túlélésének virtuális olimpiai számában.

Egykori biztonsági főnöke, Fabian Escalante szerint Fidel Castrót hatalomra kerülése óta mintegy 638 alkalommal akarták meggyilkolni. Ő azonban a mérgezett szivartól a robbanó kagylóig terjedő széles skálán mozgó módszereket mind túlélte. Aktív korában a CIA-t tekinthette a legfőbb veszélyforrásnak, visszavonulása óta pedig a Twitter nevű közösségi portál „öli meg” két-háromhavonta a kubai ikont.
A pletykákon túl azonban tény, hogy „El Comandante” soha ennyi ideig nem maradt távol a nyilvánosságtól. Egyik fia, a fényképész Alex Castro Soto del Valle mégis tagadja a halálhírt. Ő éppen Guantánamóban, egy, a kubai vezetőről szóló fotókiállításon cáfolta a „gyászjelentést”. Alex szerint apjának a mindennapi tevékenységek elvégzése nem okoz gondot, sőt rendszeresen tornázik is. Alberto Muller kubai-amerikai blogger azonban pénteken megbízható, a Castro családhoz közeli forrásokra hivatkozva állította, hogy az augusztusban nyolcvanhatodik évét betöltött exelnök már akkor képtelen volt önállóan mozogni, és lélegeztetőgépre kellett kötni. Utolsó nyilvános fellépése mindenesetre március végén történt, amikor találkozott az országában látogatást tevő XVI. Benedek pápával. Ha még hosszú ideig nem mutat fel minden kétséget kizáró cáfolatot a kormányzat, a halálhírt a végtelenségig ők sem tussolhatják el.
Raúl Castro hatalma megkérdőjelezhetetlen, és bátyjának, az egykori diktátornak egészségi állapota mind a mai napig államtitoknak minősül. Minden kubai, aki kedvezőtlen nyilatkozatot tesz ezzel kapcsolatban, komoly megtorlásokra számíthat – ez az állapot az egykori spanyol vezető, Franco tábornok uralmát idézi, akinek halálhíre hallatán főtanácsosa a korabeli viccben rémülten ezt rebegte: „… no de ki meri ezt neki megmondani?”
Egy magas rangú, havannai székhelyű diplomata szerint a kubai kormánynak nincs jövőképe, mégsem nyitottak más pártok, alternatív elképzelések iránt. Ma is a hadseregé az egyik legfontosabb szerep az országban, a gazdaság lényegi irányítása is az ő kezükben van. A kubaiak hétköznapjaiból azonban állítása szerint már eltűnt Fidel, az emberek múlt időben beszélnek róla.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!