hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 10. 05. (XVI/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kizökkenti-e Romney Obamát?

Októberben három meccset vív egymással Barack Obama és Mitt Romney. Bár Amerika esetében a futballhasonlatok sántíthatnak, az elnökjelölti viták valóban egy teljes mérkőzésnyi ideig – egyenként 90 percig – tartanak. A főszereplők párviadala mellett a „tartalékcsapatok” is megmérkőznek: jövő héten Joe Biden és Paul Ryan, a republikánus alelnökjelölt is vitába száll egymással. Mire ez a lapszám az olvasók kezébe jut, már túl is vagyunk az első kampányvitán, amelyet az ATV jóvoltából most először Magyar­országon is követhettek a nézők.

Feltámadt a kalifátus

„Nincs a világon még egy olyan hatalmas és befolyásos nemzetközi szervezet, amiről még a hírszerzéssel és nemzetvédelemmel foglalkozó szakemberek is ilyen keveset tudnának, mint a OIC. Hogy micsoda? Ugye, most önök is ezt kérdezik, ahogy száz emberből kilencvenkilenc” - így kezdte néhány hete washingtoni előadását Stephen Coughlin őrnagy, az amerikai kormányzat egyik vezető hírszerzési elemzője. Coughlin szerint az OIC, vagyis az Iszlám Konferencia Szervezete programja határozza meg és vezérli az iszlám világban zajló eseményeket, az arab tavasztól kezdve az olajstratégián át a Mohamed-film ürügyén kirobbant erőszakos tüntetésekig és terrortámadásokig.

Kitartásra bátorítja Merkelt Kohl

Éppen idén harminc éve, hogy a német újra­egyesítés atyja, Helmut Kohl kancellár lett. Most minden róla szól, bár ő már nem nagyon tud hozzászólni az eseményekhez. Egy súlyos otthoni baleset az egykor megfélemlítő megjelenésű állam­férfiből törékeny öregembert csinált, aki viszont még mindig kifejezi, hogy támogatja Merkel törekvéseit Európa egységének megteremtésére.

Pályamódosító halászok

Kolumbiában évtizedek óta folyik a harc a kábítószer-termelők ellen, akik válto­zatos módszereket használnak a drog külföldre csempészésére. A legújabb, akár több tonna kokain szállítására is alkalmas eszköz egy saját fejlesztésű tengeralattjáró, amelyből már több tucatnyit állítottak csatarendbe, és még több készül az ország dzsungeleinek mélyén.

Merényletek célpontjai az afgán lányiskolák

Bezárás fenyegeti az Afganisztánban épített iskolákat és kórházakat, amelyeket a katonai szerepvállalás kiegészítéseként és a stabilizálást elősegítő stratégia részeként a brit hadsereg emelt az elmúlt években – az afgán kormány ugyanis nem tudja finanszírozni a működési költsé­geket. Az érintett intézmények többnyire a nagyvárosoktól távoli településeken találhatók, ahol kiugróan magas az írás­tudatlanság, és elmaradottak az egész­ség­ügyi állapotok.

Függetlenül - Katalónia tovább küzd az önállóságért

Rendíthetetlenül küzd a független­ségért a katalóniai autonóm kor­mányzat elnöke, Artur Mas, aki novemberben népszavazáson döntene a kérdésről. Törekvéseit azonban sem a spanyol központi kormány, sem az Európai Unió nem támogatja.

Arafat-hatás

Jasszer Arafatot 2004. november 11-én egy párizsi kórházban nyilvánították halottnak. A hetvenötödik életévében bekö­vetkezett halálát megelőző gyors leépülése azonban a mai napig szá­mos találgatásra ad okot. A volt palesztin vezető exhumálása hamarosan pontot tehet e találgatások végére. Vajon tényleg az izraeli titkosszolgálat mérgezte meg Ariel Sharon miniszter­elnöksége alatt?

Hatalomváltás Kínában

Hosszas halogatás után kitűzték a kínai kommunista pártkongresszus időpontját. A meghatározó eseményre, amelyen várhatóan lecserélik az ázsiai ország teljes vezetését, november 8-án kerül sor Pekingben. Úgy néz ki, hogy az elmúlt időszak politikai és közéleti botrányainak hátterében a különböző hatalmi harcok és helyezkedések álltak.

Fiatal jogász Chavez esélyes kihívója

Vasárnap kerül sor Venezuela történetének egyik legnagyobb izgalmakat ígérő elnökválasztására. A versenybe Hugo Chavez, a globális szocializmust hirdető kényúr mellett új üstökösként a lendü­letes centrista Henrique Capriles is beszállt. A kampány szó szerint vérre megy.

Belföld

Jog és erkölcs - Szabad-e egy bírónak értékekről beszélni?

Alaposan benézte a Siófoki Városi Bíróságnak a kereki Horthy-szobor leöntésével kapcsolatos döntését az ügyben nyilatkozó jogász szakértők és a felháborodottan tollat ragadó publicisták nagy része. Az ítélet indoklásából kiderül ugyanis, hogy a bíró sem politikai véleményt nem fogalmazott meg, sem pedig a peresített cselekményt nem keverte össze annak történeti motivációjával az értékeléskor.

Kinyírták a félkarú rablókat

Titokzatos nyugati lobbicég brutális nyomulásának megakadályozása vagy megkörnyékezett kormánypárti képviselők megmentése, esetleg ellenzéki kampányok lehetséges forrásainak elvágása – egyebek mellett ennyiféle lehetséges magyarázata lehet, hogy a kormány huszonnégy óra alatt miért szüntette meg a teljes magyar nyerőgépipart. Bár tényleg nem kár a félkarú rablókért, de mégis szokatlan a kabinet gyorsasága.

Eltűnt fiatalok nyomában

Bevett gyakorlat volt a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeken, hogy a bizton­sági emberek levetkőztették, megverték és a Duna adott esetben jeges vizébe dobták a túlságosan magas hőfokon szórakozó fiatalokat – állította lapunknak egy volt munkatárs. A szigeten történt eltűnések, halálesetek ügyében eljáró nyomozócsoport várja azok jelentkezését, akiket hasonló inzultus ért, vagy információval rendelkeznek a témában.

Miért nem születnek meg a tervezett gyerekek?

A 35–49 éves nők többsége 2 vagy 3 gyermeket szeretett volna, s a kétharmaduknak sikerült is realizálnia a terveit. Magyarországon egyre nagyobb a különbség a kétgyermekes ideál és az átlagos gyerekszám (1,24) között. A KSH ennek okait vizsgálva arra jutott, hogy a párkapcsolati, egészségi és anyagi nehézségek nagyjából egyformán akadályozzák a tervek megvalósítását, különösen akkor, amikor a gyerekvállalás ideje több okból is kitolódik.

Vihart kavart Paul Lendvai filmje

220 ezren látták az osztrák közszolgálati televízióban sugárzott dokumentumfilmet Magyarországról. A bécsi magyar nagykövet levélben tiltakozott az ORF elnökénél az egyórás film miatt. Szalay-Bobrovinczky Vince szerint a műben szinte kizárólag a magyar kormány ellenfelei jutottak szóhoz. A nagykövet úgy véli, hogy ezzel az osztrák közönség nemcsak egyoldalú, hanem igazságtalan tájékoztatást kapott Magyarországról. A film producere, Paul Lendvai bécsi publicista lapunknak cáfolta, hogy le akarták volna járatni Magyarországot.

Hit és értékek

25 szó a nagykönyvből

Országos bibliaolvasási mozgalmat indított a baptista egyház Ausztráliában, miután egy felmérésből kiderült, hogy a ke­resz­tény hívők 80 százaléka egyáltalán nem vagy csak elvétve olvassa a Szentírást. A kezdeményezés mini­malista célt tűzött ki indulásnak: arra kéri a csatlakozókat, hogy napi 25 szót – vagyis egyetlen verset – olvassanak el a Bibliából. Természe­tesen ebből lehet tovább lépni, de azt vallják, hogy ha valaki három hónapon át rendszeresen teljesíti ezt az alapcélt, akkor a napi időbeosztásának részévé válik a bib­liaolvasás. A kezdeményezést a technológiai újdon­ságok is segítik, amelyek változatos olvasási terveket kínálnak az érdeklődők számára.

Hitrekordok a Fehér Házban

Az amerikai elnökök szinte kivétel nélkül hívőknek vallották magukat, és keresték lelkészek, vallási vezetők tanácsát nemcsak a személyes, hanem sokszor az ország ügyeit érintő kérdésekben is. De vajon ki volt a legvallásosabb elnök? – tette fel a kérdést az amerikai Slate magazin. Ha megválasztják, Mitt Romney kerülhet a képzeletbeli lista élére.

Adj, és adatik - Pénz, adakozás és a zsidóság

Európában az emberek pénzhez való viszonyát különböző, egymással ellentétes tradíciók határozzák meg. Jelen van a pénzt, gazdagságot valamiféle rossznak, gonosznak beállító attitűd, ugyanakkor a pénzt a boldogság legalapvetőbb forrásának tekintő nézet is. A skála különböző pólusai gazdasági válság esetén azonban gyakran egységesülnek, s arra a következtetésre jutnak, hogy nyomorúságuk legfőbb oka a zsidó, aki viszont az említett beidegződésekkel szemben generációról generációra öröklődő jólétét a Szentírás anyagi életre vonatkozó törvényei, alapelvei sok ezer éven át való betartásának köszönheti.

HÁTTÉR

Hitelkegyelem

Úgy tűnik, a világnak nem minden pontján olyan kegyetlenek a bankok, mint Magyarországon. Az Egyesült Államokban az is megtörtént, hogy a bedőlt hiteleket elengedték, majd a bajba jutott ügyfél új hitelt kapott.

A professzor bebizonyítja

Kisasszond 200 fős falu Somogy megyében. A település legismertebb lakója Róna Péter. A hetvenéves közgazdász, jogász 1990-ben tért vissza Magyarországra, ahonnan 1956-ban a szovjetek füstölték ki. Karrierjének csúcsán egy angol bank elnök-vezér­igazgatója volt. Itthon megvett egy kisebb birtokot, és most azt teszteli, miként működik kedvenc közgazdasági elmélete a gyakorlatban.

Mínusz három százalék

Kormánypárti nyilatkozatokat elemezve és az IMF-nek küldött levél tartalmát ismerő forrásaink véleményét figyelembe véve úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is az időt húzza a hitel-megállapodás kapcsán. Bár a nyilvánosság előtt úgy tűnhet, hogy a kormány nem akarja elfogadni az IMF és az Európai Unió „népnyúzó” feltételeit, valójában inkább az történhet, hogy az Orbán-kabinet akarja azt a helyzetet elkerülni, hogy a nemzetközi intézmények megakadályozhassák egy „kreatív” kormányzati ötlet megvalósítását.

Japán férfiak az asszony árnyékában

Nagy nap a fizetésnap a japán férfiak életében. Nem mintha ez a teljes fizetésükhöz való hozzájutást jelentené, de legalább a havi zsebpénzüket megkapják – ha az asszony is úgy akarja.

Nem szerepelünk a legszerethetőbb országok ranglistáján

Idén másodszor is Kanada lett a világ legszerethetőbb országa – ez derül ki a Reputation Institute idei felméréséből, amely 1999 óta végez évenkénti felméréseket a témában. A második és harmadik helyezett tavaly óta felcserélődött, így most Ausztrália a második, Svédország a harmadik helyezett. A szerethetőség kérdése nem úri passzió: dollármilliókban mérhető a haszna. Magyarország nem szerepel a listán.

A precedens

Az ítélet szerint bűncselekmény történt, elkövetője megkapta büntetését; a bíró indoklása azonban azt is kimondta, hogy a szoborállítás elleni tiltakozás „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”. Ez a verdikt, amely a siófoki bíróságon született a Horthy-szobrot vörös festékkel leöntő Dániel Péter ügyében, kétségkívül szokatlan, sőt, bízvást mondhatjuk, meghökkentő egy olyan országban, ahol az igazságszolgáltatás egyik alapvető normája, hogy a bíróságoknak tartózkodniuk kell a politikai állásfoglalás minden formájától.

KÁVÉSZÜNET

Egy hely, amit látnod kell

Idén hetvenöt éve készült el a Vízesés-ház, a világ egyik legkülönlegesebb organikus építménye. A vízesésről Fallingwater névre keresztelt épület az egyik első olyan klasszikus volt, mely már újkorában bejárta a világsajtót. Frank Lloyd Wrightot Amerika minden idők legnagyobb építészeként emlegetik; elismert írót, pedagógust, belsőépítészt és építészmérnököt tisztelhetünk személyében.

Sarkvidéki kalandok

Irodalomtörténeti ritkaságot jelentetett meg a napokban a British Library Publishing kiadó Angliában. A napjainkban reneszánszát élő Sherlock Holmes-történetek szerzőjének, Sir Arthur Conan Doyle-nak a fiatalkori naplója látott napvilágot, amely egy sarkvidéki bálnavadászhajón született.

Csőbe húzva

Amikor vásárolni indulunk, még sok esetben nem igazán tudjuk, mit szeretnénk, de ha tudjuk is, nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a valós értéke. A közgazdaságtan fennkölt nézeteivel szemben a visel­kedéstudomány jóval kedvezőtlenebb képet fest rólunk: kiszámíthatók és megtéveszthetők vagyunk.

Új belváros, új Hódmezővásárhely született

A Tornyai János Kulturális Városnegyed

Akvapónia

Nem tudni, hogy a cím hallatán mi jut eszébe a kedves Olvasónak, de bizonyára sokan elmosolyodnak rajta, és azon tűnődnek, vajon póniló-wellnessről van-e szó. Ám ha megnézzük a lényegét, kiderül, hogy az akvapóniában nincsen semmiféle póni, viszont vannak halak és hatalmas, egészséges zöldségfélék.

Válságbiztos a magyar turizmus?

„A pozitív tendencia biztató, de semmiképpen nem lazíthatunk” – állítja dr. Deák Imre, az idén 40 éves Danubius Hotels Group vezérigazgatója.

Super IQ

Az „okosító tabletta” folytatja diadalútját. A norvég EPAX által kibocsátott Super IQ minőségi garanciákkal, nagyobb hatóanyag-tartalommal jelent meg a piacon, a várandós és szoptatós anyáknak is javasolt minőségben. Az új szerről kérdeztük a hazai forgalmazó NutriLAB ügyvezetőjét, dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerészt.

Szennylavina a német síelőknél

A londoni olimpián százezer óvszert osztottak szét az olimpiai faluban, de úgy tűnik, hogy a sportolók nem csak az ötkarikás játékok alatt hajlamosak kirúgni a hámból. Németország kétszeres olimpiai bajnok síelője, a 27 éves Maria Höfl-Riesch önéletrajzi regényében botrányos részleteket oszt meg a nyilvánossággal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!