hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarkvidéki kalandok
Előkerült Sir Arthur Conan Doyle naplója

2012. 10. 11.
Irodalomtörténeti ritkaságot jelentetett meg a napokban a British Library Publishing kiadó Angliában. A napjainkban reneszánszát élő Sherlock Holmes-történetek szerzőjének, Sir Arthur Conan Doyle-nak a fiatalkori naplója látott napvilágot, amely egy sarkvidéki bálnavadászhajón született.

Doyle 1880-ban húszévesen hajóorvosként szolgált a Reménység nevű hajón. Mint a leírásokból kiderül, az ifjú kezét gyakorta borította fókák és más tengeri állatok vére, ruhája pedig sokszor annyira átfagyott, hogy a hajó kályhájánál kellett felmelegítenie ahhoz, hogy átöltözhessen. A hét hónapos út során a hajó mintegy 150 kilométerre közelítette meg az Északi-sarkot. Az út nem kevés veszélyt rejtegetett: „A mérnök mesélte, hogy egyszer egy jegesmedve mérföldeken át kergette a legénységet a jégmezőn. Hogy eltereljék a figyelmét, apránként elé dobáltak mindenfélét futás közben, de mire a csónakot elérték, már kis híján mezítelenek voltak” – írja Doyle.

Mivel először szolgált hajón, nem kellett volna részt vennie a fókák lemészárlásában, ám mégis sokszor csatlakozott a vadászokhoz e nem éppen nemes tevékenység közben. Többször vízbe is esett, amit a hajó kapitánya némileg szórakoztatónak tartott, és „a nagy északi búvár” gúnynevet ragasztotta rá, noha a helyzet igazán nem volt tréfás, tekintve, hogy Doyle a jeges vízben percek alatt halálra fagyhatott volna.

A hajó célja a lehető legtöbb fóka és bálna elejtése volt. Talán nem véletlen, hogy Doyle örökösei oly sokáig nem járultak hozzá a napló kiadásához: az elbeszélések ugyanis a maga brutalitásában festik le a fókák, bálnák, jegesmedvék leölését, megnyúzását. Az állat- és környezetvédelem akkor még nem volt szempont; egy híres korabeli hajókapitány például azzal kérkedett, hogy pályafutása során 533 bálnát ölt meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!