hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fiatal jogász Chavez esélyes kihívója
A Sovány ringbe száll

2012. 10. 11.
Vasárnap kerül sor Venezuela történetének egyik legnagyobb izgalmakat ígérő elnökválasztására. A versenybe Hugo Chavez, a globális szocializmust hirdető kényúr mellett új üstökösként a lendü­letes centrista Henrique Capriles is beszállt. A kampány szó szerint vérre megy.

A korábbi hírekkel ellentétben, miszerint Chaveznek nem akad esélyes kihívója, úgy tűnik, hogy a küzdelem szoros lesz. Henrique Capriles kormányzó ugyanis az Első Igazság elnevezésű párt színeiben vállalkozott Hugo Chavez leváltására. A karizmatikus vezető huszonöt évesen csöppent a politikába, karrierje azóta töretlenül ível felfelé. Igaz, 2004-ben rövid időre bebörtönözték egy állítólagos puccskísérletben való részvétele miatt, de később az incidens csak növelte népszerűségét a változásra vágyók körében. Az energikus politikus eddig minden választást, amelyen elindult, megnyert, legutóbb Chavez egyik favoritja maradt alul vele szemben, amikor Venezuela  legnépesebb államának kormányzójává választották.
A negyvenéves Capriles szeret személyes kapcsolatot teremteni szavazóival, ezért gyakran gyalog vagy motorbiciklivel járja a kunyhótelepeket, hogy felügyeljen egy-egy projektet, vagy kosarazzon a helybéli srácokkal. A jogi végzettséggel rendelkező férfi egyébként is nagyon sportos: hosszútávfutóként maratonikon teszi próbára magát. Általában baseballsapkát és farmert visel, és valószínűleg fiatalos megjelenésének köszönheti a ráragadt „Sovány” becenevet.  Capriles buzgó katolikus, ám mivel szélsőbalos ellenlábasai előszeretettel titulálják fasisztának, gyakran hangoztatja, hogy mindkét ágon zsidó felmenői vannak, sőt, anyai nagyszülei a náci haláltáborokat is megjárták.
Habár imázs és egészségi állapot tekintetében Capriles talán előnnyel indul a nagybeteg (sokak szerint haldokló) Chavezzel szemben, kérdés, hogy képes lesz-e felvenni a versenyt a több mint egy évtized alatt kiépített, Chavez-kultuszt árasztó médiabirodalommal. A jelenlegi elnöknek még mindig hatalmas rajongótábora van, akik szinte vallásos hódolatban részesítik. Ráadásul Chaveznek szó szerint kiapadhatatlan anyagi források állnak rendelkezésére ahhoz, hogy szavazatokat vásároljon: a világ egyik legnagyobb nyersolajkészlete felett rendelkező elnök kedvére pazarolhat a kampányára. A választás előtti utolsó pillanatban bőkezűen osztogatni kezd, és közalkalmazottak tömegeit szállíttatja buszokkal minden egyes helyszínre, ahol megjelenik.
A két szavazótábor eközben a szó szoros értelmében vérre menő hadjáratot folytat. A kampány során eddig mindkét oldalon előfordultak kődobálások és erőszakos kirohanások, a finisben pedig egyre inkább elszabadulnak az indulatok. Az ádáz küzdelemnek már halálos áldozatai is vannak: egy, a szemtanúk szerint állami jelzéssel ellátott gépjárműből három ellenzéki aktivistát lőttek agyon a napokban.
Capriles saját politikáját centrista-humanistaként definiálta. A legégetőbb feladatnak az oktatási rendszer reformját tartja, mivel a magasabb iskolázottsági aránytól reméli a bűnözés visszaszorulását. Caracast ugyanis jelenleg világszerte a gyilkosságok fővárosaként tartják számon. Megválasztása esetén Capriles radikális változásokat vezetne be a külpolitikában is. El akar távolodni Kubától, Irántól és Oroszországtól is, ugyanakkor jó kapcsolatot szeretne ápolni a demokratikus, az emberi jogokat tiszteletben tartó országokkal. Be kívánja szüntetni Chavez világszerte propagált szocialista forradalmát, és inkább saját országának szükségeire fókuszálna.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!