hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy hely, amit látnod kell
Frank Lloyd Wright műve, a Vízesés-ház

2012. 10. 11.
Idén hetvenöt éve készült el a Vízesés-ház, a világ egyik legkülönlegesebb organikus építménye. A vízesésről Fallingwater névre keresztelt épület az egyik első olyan klasszikus volt, mely már újkorában bejárta a világsajtót. Frank Lloyd Wrightot Amerika minden idők legnagyobb építészeként emlegetik; elismert írót, pedagógust, belsőépítészt és építészmérnököt tisztelhetünk személyében.

Wright építészeti stílusát a szerves építészet jegyei teszik egyedülállóvá. Ez az irányzat a természetes környezet és az épület együttes harmóniájára helyezi a legfőbb hangsúlyt. A célként kitűzött egység mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából megnyilvánul. Eme irányzat legbecsesebb példája a pennsylvaniai Fallingwater House, a Vízesés-ház.

Ihlet és alkotás

A walesi felmenőktől származó Wright a 19. század második felében Wisconsin államban, hithű unitárius családban született. Gyermekévei alatt sok időt töltött kedvenc építőkockás játékával. A háromdimenziós építményeknek Wright nagy jelentőséget tulajdonított; elmondása alapján ezeknek a gyermekkori gyakorlatoknak köszönhette tervezői készségének korai kialakulását, és számos épülete éppen ezen geometriai tisztaság kisugárzásáról lett nevezetes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!