hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csőbe húzva
Hogy lesz haszon a vevő gyarlóságából?

2012. 10. 11.
Amikor vásárolni indulunk, még sok esetben nem igazán tudjuk, mit szeretnénk, de ha tudjuk is, nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a valós értéke. A közgazdaságtan fennkölt nézeteivel szemben a visel­kedéstudomány jóval kedvezőtlenebb képet fest rólunk: kiszámíthatók és megtéveszthetők vagyunk.

Miközben a készen kapott döntésekkel, a lehetőségek tálalásával befolyásolhatók vagyunk, a kereskedők erőszakos árudömpingjének egyre inkább szabad prédájává válunk. Gazdasági viselkedésünket elemző kutatók bebizonyították, hogy döntéseink során agyunk több ízben is cserbenhagy bennünket.

Vegyünk egy példát: besétálunk egy coffee-to-go kávézóba, és kétféle akciót látunk. Az egyik 33 százalék engedménnyel, a másik 33 százalék extra kávéval kecsegtet. Vajon melyik ajánlat éri meg jobban? Egyből rávágnánk, hogy a kettő megegyezik, de tévedünk! Lássuk a matematikát! Egy 33 százalékos árcsökkentés 50 százalékos mennyiségi növekedésnek felel meg. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy egy fekete ára 1000 forint, melyet 3 rész kávénak tekintünk. Ha a 33 százalék extra kávét választjuk, végeredményben 4 rész kávét kapunk, azaz egy rész ára 250 forint lesz. Ha inkább az engedményt kérjük, 670 forintot kell kifizetni 3 rész kávéért, azaz egy rész ára 225 forintba kerül. És máris megtévesztés áldozatai lettünk, hiszen a két ajánlat mégsem egyenértékű! A legtöbb embernek azonban pszichikai­lag jobban esik, ha valamit ingyen megkap, mintha ugyanazt olcsóbban megvásárolhatná.

Néhány példa annak illusztrálására, milyen könnyen megtéveszthetők vagyunk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!