hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinyírták a félkarú rablókat
Nem sikerült az „állam elrablása”?

2012. 10. 04.
Titokzatos nyugati lobbicég brutális nyomulásának megakadályozása vagy megkörnyékezett kormánypárti képviselők megmentése, esetleg ellenzéki kampányok lehetséges forrásainak elvágása – egyebek mellett ennyiféle lehetséges magyarázata lehet, hogy a kormány huszonnégy óra alatt miért szüntette meg a teljes magyar nyerőgépipart. Bár tényleg nem kár a félkarú rablókért, de mégis szokatlan a kabinet gyorsasága.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn, a kabinet rendkívüli ülése (az elmúlt két évben csak egyszer volt még ilyen) után jelentette be, hogy a pénznyerő játékautomaták működtetésének – kaszinókon kívüli – teljes megszüntetését javasolja a kormány. A soron kívüli sajtótájékoztatón Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő a döntést két okkal magyarázta. Elsőként azzal, hogy a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba szórják el feleslegesen és értelmetlenül a pénzüket. Másodsorban a miniszterelnök arról tájékoztatta a kormánytagokat, hogy súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

Lázár azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy „a mi politikai családunk krédójával” ellentétes a szerencsejáték.  Az államtitkár ebben egyébként következetes, hiszen már tavaly is – amikor a kormány újraírta az iparág szabályait, és újraosztotta a piacot – azzal érvelt, hogy a nyerőgépek mérhetetlen pusztítást végeznek a szegény társadalmi rétegek között. Ezzel az állítással egyébként a vidéki viszonyokat ismerve lehetetlen vitatkozni. Lázár volt az, aki tavaly éppen erre hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslatánál többszörösen keményebb adóemelést javasolt ezen a területen.

A (volt) frakcióvezető ugyanis a törvény zárószavazása előtt pár órával benyújtott módosítójában 2011 novemberétől 500, illetve 700 százalékos adóemelést javasolt. A szavazáskor az NGM eredeti – 25–50 százalékos – adóemelési javaslata helyett a parlament Lázár János javaslatát fogadta el. Hatott a presszió: az extraadó következtében a korábbi 25 ezer helyett mára 4500 játékgép maradt üzemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!