hetilap

Hetek hetilap vásárlás
25 szó a nagykönyvből
Bibliaolvasási mozgalom indult okostelefonokon

2012. 10. 11.
Országos bibliaolvasási mozgalmat indított a baptista egyház Ausztráliában, miután egy felmérésből kiderült, hogy a ke­resz­tény hívők 80 százaléka egyáltalán nem vagy csak elvétve olvassa a Szentírást. A kezdeményezés mini­malista célt tűzött ki indulásnak: arra kéri a csatlakozókat, hogy napi 25 szót – vagyis egyetlen verset – olvassanak el a Bibliából. Természe­tesen ebből lehet tovább lépni, de azt vallják, hogy ha valaki három hónapon át rendszeresen teljesíti ezt az alapcélt, akkor a napi időbeosztásának részévé válik a bib­liaolvasás. A kezdeményezést a technológiai újdon­ságok is segítik, amelyek változatos olvasási terveket kínálnak az érdeklődők számára.

Egy felmérés szerint az amerikai keresztény családokban átlagosan 6 kötet Biblia található, ám a legtöbbet szinte soha nem lapozzák fel. A fő kifogások az idő hiánya, a szövegértés nehézségei és a motiváció hiánya. Több új kezdeményezés igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Az Ausztrál Bibliatársulat és a baptista egyház a rendszeres bibliaolvasásra szeretné rávezetni az embereket. A „25 szó” elnevezésű programjukhoz néhány hét alatt 2475 helyi gyülekezet csatlakozott, akik vállalták, hogy október 1-től az év végéig naponta egy bibliai verset elolvasnak. A „25 szó” mottó a bibliai versek átlagos hosszúságára utal. A szervezők elismerik, hogy nagyon alacsonyra tették a lécet, de mint mondták, az egyetlen vers is több, mint a semennyi. Ráadásul, a tapasztalatok szerint, ha valaki rákap a Szentírás rendszeres olvasására, az egyre nagyobb mennyiségekben „fogyasztja” a szöveget.
Ez utóbbiban segít a világ legsikeresebb mobilalkalmazása, amelyet több mint 65 millió telefonkészülékre és táblagépre töltöttek le 2008-as indítása óta. A VouVersion elnevezésű program legnagyobb vonzereje az ingyenesség és a bibliafordítások rendkívüli bősége. Jelenleg 144 különböző nyelven összesen 300 féle Biblia érhető el a programban, köztük a legnépszerűbb modern változatok is. Ráadásul a nagyobb nyelveken profi minőségű audiobibliák is csatlakoznak a szöveges tartalomhoz, amelyek mindig a hallgatott részhez igazodva jelennek meg.
„Az emberek a mobileszközeiket egyre több mindenre használják, természetes igény, hogy a Bibliát is elérhetővé tegyük a számukra. Ezenfelül az olvasott vagy hallgatott részeket bejelölhetik maguknak, személyes jegyzeteket fűzhetnek hozzájuk, kimásolhatják, de egy érintéssel meg is oszthatják őket ismerőseikkel” – mondta a CNN informatikai magazinjában Bobby Gruenewald, a YouVersion alapítója. A kezdeményezés sikeréhez a korai indulás is hozzájárult. Bár csak négy éve indult, a YouVerison igazi „ősapplikáció”, az iPhone verzióját az AppStore indulásával egy időben hozták ki, így a program benne volt a digitális áruház első 200 terméke között (ma már félmilliónál több alkalmazás – köztük számos Biblia-applikáció – versenyez a felhasználókért). Gruenewald azt remélte, hogy az induló év végére elérik a 80 ezer letöltést. Ezzel szemben már az első hétvégén 83 ezernél tartottak.
A rendszeres bibliaolvasást ösztönzi a YouVersion egyedi bibliaolvasási programja. A felhasználó több mint 50 különböző „úton” olvashatja el a teljes Bibliát vagy annak egy részét. A nagyon elkötelezettek számára 90 napos olvasási tervet kínál a program, de lehet választani 180 vagy 365 napos tervek közül is. Ez utóbbiak napi 3-4 fejezetet kínálnak fel a Bibliából, a könyvek eredeti sorrendje szerint haladva vagy éppen kronologikus rendben. Az elolvasott részeket – vagy az elmaradást – a készülék naptárán is lehet követni.
Bár sokan tartottak attól, hogy az elektronikus Bibliák felszínes olvasásra szoktatják az embereket, a tapasztalatok szerint az új lehetőségek inkább inspirálják a bibliatanulmányozást. A YouVersion adatai szerint egyedül az ő programjukon keresztül 600 millió órát olvasták a Szentírást (és ez csak az online olvasást jelzi, a letöltött könyvekhez nem szükséges internet kapcsolat).
„Az elektronikus Bibliák az istentiszteleteken is egyre inkább elfogadottak, bár a prédikátorokban felmerülhet a kérdés, hogy a hívők vajon nem a tőzsdeárfolyamokat vagy a legfrissebb sporthíreket böngészik-e készülékeiken. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan figyelmesebben követik így az igehirdetést, és jobban meg is jegyzik a hallottakat” – állítja a YouVersion alapítója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!