hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Függetlenül - Katalónia tovább küzd az önállóságért

2012. 10. 11.
Rendíthetetlenül küzd a független­ségért a katalóniai autonóm kor­mányzat elnöke, Artur Mas, aki novemberben népszavazáson döntene a kérdésről. Törekvéseit azonban sem a spanyol központi kormány, sem az Európai Unió nem támogatja.

A katalán régió függetlenedése az országban kialakult gazdasági válság kapcsán került ismét előtérbe. Spanyolországban rendkívül magas, 24 százalék fölötti a munkanélküliség, emellett a szigorú megszorító intézkedések különösen az egészségügyi szektort sújtják. Az elmúlt napokban a fiatalok heves tüntetésekkel reagáltak a kormány lépé­sei­re. Ezek a problémák nem kerülték el a gazdaságilag leginkább fejlett Katalóniát sem. Artur Mas igazságtalannak tartja, hogy a régió – jelentős adósságai ellenére – 15 millió euróval támogatja a központi költségvetést, miközben az újraelosztásnál sokkal kevesebbet kapnak vissza. Ennek érdekében szeretne kárpótlást kapni a kormánytól.
A függetlenedés kérdésében Artur Mas a november 25-ei regionális választásokat követően népszavazást tartana Katalóniában. Ez azonban ütközne az alkotmánnyal, amely szerint referendumra csak országos szinten kerülhet sor. Mas a héten azon igyekezett, hogy a katalánokat fölbátorítsa a – törvénytelen – szavazásra. A spanyol államnak pedig azt üzente: „Nem lehet a nép hangját megfélemlítéssel elcsitítani” – számol be az El Mundo. Amennyiben Katalóniának sikerülne kiharcolnia függetlenségét, újra kellene kérvényeznie fölvételét az Európai Unióba. Ez esetben a régió az utolsók közé kerülne a csatlakozásra várók sorában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!