hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 09. 28. (XVI/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jog és béke teheráni módra

Hatalomra jutása után hét évvel Mahmúd Ahmadinezsád magabiztosabb, mint bármikor. Az iráni elnök az Egyesült Államokban új, birodalmak nélküli világrendet javasolt, továbbá felajánlotta, hogy véget vet a szíriai polgárháborúnak, és eldicsekedett azzal, hogy országa hétszeresére növelte a nem olajipari exportját. Kijelentette, hogy míg a perzsa állam legalább 7000 éves múlttal rendelkezik, Izraelnek „nincsenek gyökerei” a térségben. A nyilvánvaló túlzások ellenére Ahmadinezsádnak valóban van oka az elégedettségre: úgy tűnik, sikerült éket vernie az Egyesült Államok és Izrael közé.

Feketelistán a kreatív csalók

Látogatók nélküli szabadidőközpont, híd a vadállatoknak a semmi közepén – nem csak nálunk szórják nagyvonalúan a közpénzt a politikusok. Viszont a német adófizetők alaposan a pazarlók körmére nézhetnek; az Adófizetők Szövetsége negyvenedik alkalommal tett közzé feketelistát a „legkreatívabb” esetekről.

Eltévedt segélyek

Több bírálat érte a közelmúltban a brit kormányt amiatt, hogy a szegény országok megsegítésére szánt támogatások nem a leginkább rászorulókhoz jutnak el. Sokan sürgetik a rendszer teljes megreformálását, ami újra ráirányította a figyelmet a fejlesztési alapok hatékonyságának felülvizsgálatára és az elosztás visszásságaira.

Koszovói  határok mentén

Bár Koszovó a közelmúltban elnyerte teljes függetlenségét, ezzel korántsem oldódott meg a balkáni ország minden gondja. Számos ország ugyanis még most sem hajlandó elismerni a független Koszovót, köztük közös szomszédunk, Szerbia sem.

Belorusszia boldogsága

Választásoknak aligha nevezhető szavazásra került sor vasárnap Európa utolsó diktatúrájában, Fehér­orosz­országban. Lukasenko elnök támogatói fölényesen nyerték az „érvényes és eredményes választásokat”, így akadékoskodó ellenzék biztosan nem fogja gátolni a törvényalkotás munkáját. Ugyanis egyszerűen nem létezik.

Szabotázs vagy hazugság

A Siemens konszern olyan berendezést szállított Iránnak, mellyel komoly kárt okozhatott volna az iráni atomprogramnak egy alkatrészbe rejtett robbanóanyaggal – állította az iráni Press TV saját honlapján. Az iráni külügyi és nemzetbiztonsági tanács elnökének, Aláeddin Borudzserdinek különös nyilatkozatát más iráni országos médium nem közölte.

Fordul a kocka

Százezrek keltek már útra a gazdasági krízis által leginkább sújtott európai országokból, hogy külföldön keressék az anyagi boldogulás lehetőségeit. A munkanélküliség és a megszorító intézkedések elől leginkább a fiatal, jól képzett értelmiségi réteg menekül külföldre. Míg azonban a spanyol, görög és ír kivándorlók célja többnyire Európa gazda-gabbik fele, a portugál munkanélküliek országuk korábbi gyarmatai, többek között Angola felé veszik az irányt. Közel ötszáz év kolonizáció és az angolaiak Portugáliába történő bevándorlása után az utóbbi években fordult a kocka.

A gazdaság Obama valódi kihívója

Barack Obama legfőbb kihívója nem Mitt Romney, hanem a gazdaság helyzete, vélik a politikai elemzők. A kiegyenlített, közel fej fej melletti verseny pedig arra utal, hogy az amerikai lakosság nem érzi átütőnek az elnök teljesítményét ezen a területen: a gazdasági növekedés stagnál, a munkanélküliség csak lassan csökken, az államadósság pedig négy év alatt 4000 milliárd dollárral nőtt.

Amerikába tart a gyűlölet imámja

Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.

Belföld

Trükkös fiúk - Ki lesz az ellenzék vezére?

Bajnai Gordon lehet az október 23-ai összellenzékinek szánt tüntetés egyik fő szónoka, ami egyben azt is jelentheti, hogy a volt miniszterelnök nyilvánvalóvá teheti, hogy beszáll a napi politikai küzdelembe. Nincs nagy esély rá, hogy igent mond, de Sólyom László volt államfőt is egyre többen kapacitálják, hogy ő is vegyen részt egy úgynevezett demokráciavédő, Fidesz-ellenes koalícióban – értesült a Hetek. Akár az ellenzéki mozgalmak életjeleként is felfogható, hogy egyre élesebb belső konfliktusok tapasztalhatók a kulcsfigurák és stábjaik között a Fidesz leváltását célzó, de gyökeresen eltérő politikai forgatókönyvek és személyi ambíciók miatt.

Erkölcsös tett Horthy-szobrot rongálni

Történelmi jelentőségű, bátor, tisztességes ítélet - így értékelte lapunknak nyilatkozva Dániel Péter, hogy a kereki Horthy-szobor vörös festékkel történő leöntése miatt csupán megrovásban részesítette a siófoki bíróság, kiemelve, hogy az ügyvéd tette erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos volt.

Ha a nagymamámnak kereke lenne…

Komoly kritikát kapott három jogvédő szervezettől az Országos Bírósági Hivatal elnöke, miután elkészítette az első félévi munkájáról szóló beszámolóját. Handó Tünde szerint a várakozásokkal ellentétben nemhogy összeomlott, hanem éppenséggel felgyorsult az általa vezetett bírósági szervezet. Ami pedig a bírók kényszernyugdíjazását illeti, elismeri, hogy ő maga is túlfűtött lelkiállapotba kerülne, ha személyesen érintené a dolog.

Munkahelyek helyett segélyplafon

Segélyezési plafont határozna meg az EMMI szociális államtitkársága azzal a céllal, hogy ne lehessen segélyből magasabb jövedelemhez jutni, mint bérből. Szakemberek szerint erre eddig sem volt esélye a rá­szo­rulóknak, de a 47 ezer forintos közmunkabérnél is alacsonyabb támogatás tarthatatlan helyzetet teremt.

Székely virtus

Mindenre elszánt fegyveres rablót tett ártalmatlanná az a három civil, akit Hatala Józsefr. altábornagy, országos rendőrfőkapitány kitüntetett a rendőrség Teve utcai Igazgatási Központjában. P. József, B. Flórián és Sz. László emléklapot és ólomkristály készletet kapott hősies magatartásáért. A kitüntetést Tóth Tamás r. dandár­tábornok, Budapest rendőrfőkapitánya adta át.

Ítéletre várva

Volt-e jelentősége a halálfejes matricának, kulcsra volt zárva vagy csak szimplán be volt csukva a faház ajtaja, és csattogott-e a karikás ostor – nüansznyi apróságok tisztázásával telt az idő nagyobb része a Zagyva György Gyula ellen indított büntetőperben.

A főszerepben Novák Előd?

Bár a kuruc.info nevű hírportálon szinte napi rendszerességgel követnek el különböző bűncselekményeket, a lap készítői nyugodtan hajthatják álomra fejüket: a bűnüldözők a hivatalos verzió szerint - számos feljelentés és leleplezés ellenére – sem jutottak tovább annál, minthogy széttárt karral közöljék: mivel a neonáci oldal szervere az Egyesült Államokban van, a magyar hatóságok tehetetlenek. De miért azok, ha ismert a portál hirdetésszervezője?

Hit és értékek

Újabb médiablöff Jézusról

Miközben a harmadik hete zajlanak az erőszakos tüntetések és gyilkos bosszúakciók a Mohamedről készített amatőr filmelőzetes ürügyén, a világsajtót bejárta a hír egy tenyérnyi papiruszdarab felfedezéséről. A töredékes szöveg azért lett szenzáció, mert állítólag Jézus feleségéről szóló bizonyítékot tartalmaz. A hír nyomán sorra jelentek meg a nyugati sajtóban cikkek, amelyek továbbgondolták a bejelentést, és már Jézus titkos szexuális életéről, partnereiről és leszármazottairól fantáziáltak. Majd három nappal később jött a beismerés, hogy a papiruszdarab valószínűleg hamisítvány. A Jézus-vita – minden sértő felhangja és abszurd állítása ellenére – mindenesetre megmaradt civilizált keretek között, és nem követték tüntetések, fenyegetések, ami példa lehetne a muzulmán világ számára is.

Hegyek a hit útjában

A világ lakosságának háromnegyede olyan országban él, ahol állami szigorítások, törvények vagy a társadalmi gyűlölet korlátozza az embereket a hit gyakorlásában. Vagy mindezek egyszerre. Ráadásul a vallásgyakorlás korlátozása világszerte erősödik - derül ki egy nemrég nyilvánosságra hozott világméretű felmérésből, amit a Pew Research washingtoni vallásszociológiai kutatóintézet publikált szeptember végén.

Canterbury-„konklávé”

Lapzártánk után kerül sor Rowan Williams utódjának megválasztására Nagy-Britanniában, egy, a közvélemény által ismeretlen helyen. Az új canterburyi érseket, vagyis az anglikán világegyház vezetőjét megválasztó bizottságnak azért kellett idő előtt összegyűlnie, mert Rowan Williams, a 104. canterburyi érsek, megbízatásának lejárta előtt nyolc évvel, idén márciusban lemondott. A pápát megválasztó bíborosi konklávéval szemben az anglikán egyház új fejét egy felerészt szekuláris testület jelöli ki, amely két nevet fog ajánlani a miniszterelnöknek. A miniszterelnök ebből választ egyet, majd választását közli a királynővel, akié formálisan a végső szó.

HÁTTÉR

Szupergazdag jótevők

Mi a közös a következő személyekben: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Warren Buffett, Michael Bloomberg és George Lucas? Persze azon kívül, hogy mindannyian milliárdosok, akik előkelő helyen szerepelnek a Forbes magazin legfrissebb 400-as listáján. A válasz: vagyonuknak legalább felét jótékony célra fordítják. Ráadásul nincsenek egyedül. A 2010-ben létrehozott „The Giving Pledge” elnevezésű alapítvány az Egyesült Államok két leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek (1. hely 66 milliárd dollárral) és Warren Buffettnek (2. hely 46 milliárd dollárral) a kezdeményezéséből nőtte ki magát, és mára közel száz milliárdos szerepel tagjaik között.

SimEurópa - avagy új szimulációs játék döntéshozóknak

Európa jövőjéről szóló egyes elméleteknek lehetséges, hogy több káruk van, mint amennyi problémát megoldanak.

Az Úttörők, a Liliomfi és Rákosi elvtárs problémája

Emlékszik még arra az első film-élményre, amit látott? Mi volt az első, ami úgy megfogta?– A nagyon régi Ben Hurból az a kocsiverseny.Mi volt benne olyan érdekes?– Versenyeztek a kocsik, a lovak nyargaltak, az emberek hajtották a lovakat…Gyerekkorában az édesapja mozitulajdonos volt. Sokat járt moziba? Sok filmet látott?– Belógtam én mindig, mikor lehetett, azonkívül volt egy baráti köröm, abból is becsempésztem mindig egy-két barátot. És ez később szertartás lett, volt egy nagyon kicsi páholy a szélen, ami nem volt olyan kényelmes a vendégeknek, abban volt három szék, ott öten-hatan össze tudtunk húzódni, és nagyon sok nagy amerikai régi filmet láttam – most is emlékszem rájuk, a nagy színészekre és színésznőkre. Hogy ennek van-e köze ahhoz, hogy a velem tervezett mérnöki pálya elől az utolsó pillanatokban elmenekültem, abban nem vagyok biztos.

Bő szüretet, nagy csizmát!

A Galagonyás szőlőhegy második és ötödik dűlőjében a szüret nálunk, Bicskén sátoros ünnep, ahogy mindenki másnál. Nagymamám minden szüretre mákos bejglit készített, ami karácsonyi magasságokba emelte a család éves munkájának ünnepét, a szőlő betakarítását és feldolgozását.

Mindennapi szabadságharc

Litvániában vizitelt a minap Orbán Viktor, ahol elmondta vendéglátóinak: „Mi naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot, hogy le tudjuk hozni az államadósságot az 50 százalék alá, ahol már biztonságban érezheti magát az ember.” Vilniusban biztosan hallottak már a magyar miniszterelnök szenvedélyes függetlenségi háborújáról, hiszen jószerével valamennyi európai fórumon eddig is előadta erről szóló mantráját, de azt azért aligha gondolták, hogy ez a küzdelem minden áldott nap megállás nélkül folyik.

Rakétapajzs fapépből

Pehelykönnyű, ultravékony, mechanikai szilárdsága az acéllal vetekszik. Az új anyag neve nanokristályos cellulóz, vagy rövidebben nanocellulóz, amely pár éven belül mindennapjaink szerves részévé fog válni. Ez szó szerint értendő, a műanyaggal szemben ugyanis a nanocellulóz szerves anyag, így mikor már nincs rá szükség, könnyedén lebomlik. Az új anyag elsődleges pozitív tulajdonsága azonban az, hogy kön­­nyen alakítható, vezeti az áramot, és olcsón előállítható, az előállításához szükséges alapanyag ugyanis hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre.

Megkerültek III. Richárd csontjai?

Valószínűleg III. Richárd maradványaira találtak angol régészek a Leicesteri Egyetem egyik parkolója alatt még augusztus végén. A feltárást végző régészek számtalan körülmény összejátszásának köszönhetően majdnem bizonyosnak tartják, hogy a Shakespeare által halha­tatlanná tett király csontjaira bukkantak. A csontváz gerince ugyanis hajlott, koponyáján pedig súlyos sérülés látható. A történelemből pedig tudjuk: Richárd fejét a bosworthi csatában verték be 1485-ben.

Photokina 2012

Idén ismét Kölnben rendezték meg a világ legnagyobb fotós szakvásárát, a Photokinát. Az 1950 óta létező és kétévente megrendezésre kerülő kiállítás több mint 180 ezer négyzetméte­ren, 40 ország több mint ezer kiállítójával hat napon át várta az érdeklődőket. A napokban véget ért eseményt ez évben 166 országból 185 ezren nézték meg.

KÁVÉSZÜNET

A boldogság másik oldala

Zsuzsanna – habár ő magát csak egy „szürke eminenciásnak” tartja - 35 éves gyermekvédelmi tapasztalattal bír. Az örök­be­fogadással akkor került kapcsolatba, amikor 1977-ben pszichopedagógusként váratlanul bedobták a „mélyvízbe”, s egyik pillanatról a másikra az örökbe fogadni kívánók alkalmassági vizsgálatát kellett egy zemélyben elvégeznie. Zsuzsa azonnal beiratkozott pszichológia szakra, hogy felelősen el tudja látni a munkáját.

Mesterség és művészet

Nem mindegy, hogy az újságpapírra írt tartalomnak milyen a formája. Sok minden elfér a tisztes szakmai munkától az egyediségekig terjedő széles skálán. Ez utóbbit már hívhatjuk stílusnak, mely képes egyéni védjegyül szolgálni a pályán. És az olvasók bizony felismerik, sőt keresik az ilyesmit.

A barokk és a borok városa – Eger

A jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel bír, melyek közül is kiemelkedő az egri vár. Ám a hangulatos város mindig tartogat újabb és újabb meglepetéseket is: a zegzugos utcákat járva folyamatosan változik az elénk táruló kép. Hol itt bukkan fel egy díszes párkány, hol ott egy barokk kapuzat, vagy épp egy kovácsoltvas kapu késztet csodálatra. A történelmi emlékek mellett a termálforrások és a nagynevű borai miatt is sokan keresik fel a „hazaszeretet” városát.

Én elmentem a vásárba...

Alig pirkad a hajnal, de már farolgatnak a kocsik a trnavai belvárosban; sátorvasak csörögnek, rendőrök intézkednek – kezdődik a híres szeptemberi vásár. A város fő sétálóutcáját a kézművesek népes tábora veszi birtokba – ők azok, akik a kereskedőkkel ellentétben kizárólag saját maguk által készített termékeket árulnak. Olyan sokan vannak, hogy bár tettünk egy kísérletet a teljes vásár bebarangolására is – de a konyhai csodareszelők és kínai műanyag játékok dzsungele után végül mégiscsak ide kanyarodtunk vissza.

Idegen vizeken

„Natasa még mindig vívódik, vasárnapig azonban meg kell hoznia a döntést” – nyilatkozta lapunknak a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa menedzsere. Vele együtt összesen négy kajakos hölggyel kapcsolatban merült fel, hogy a jövőben más színekben versenyeznek tovább.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!