hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupergazdag jótevők
Milliárdos vagyonuk legalább felét eladakozzák

2012. 09. 27.
Mi a közös a következő személyekben: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Warren Buffett, Michael Bloomberg és George Lucas? Persze azon kívül, hogy mindannyian milliárdosok, akik előkelő helyen szerepelnek a Forbes magazin legfrissebb 400-as listáján. A válasz: vagyonuknak legalább felét jótékony célra fordítják. Ráadásul nincsenek egyedül. A 2010-ben létrehozott „The Giving Pledge” elnevezésű alapítvány az Egyesült Államok két leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek (1. hely 66 milliárd dollárral) és Warren Buffettnek (2. hely 46 milliárd dollárral) a kezdeményezéséből nőtte ki magát, és mára közel száz milliárdos szerepel tagjaik között.

Az alapítvány támogatói valamennyien kijelentették, hogy vagyonuk legalább felét ajánlják fel jótékony célokra. A Microsoft-alapító és a befektető mellett az impozáns listán megtalálható a Csillagok háborúja rendezője, George Lucas, New York polgármestere, Michael Bloomberg és a CNN alapítója, Ted Turner is. A szervezet célja az, hogy tagjai nyíltan álljanak ki jótékony célok mellett. Ha a filantrópok – ahogyan az Egyesült Államokban az adakozó kedvű milliárdosokat nevezik – jó példával járnak elöl, az a remények szerint ösztönzi a többieket is hasonló tettekre. A „The Giving Pledge” nem rendelkezik önálló vagyonnal, de éves üléseiken megbeszélik a várhatóan sikeres ötleteket.

Természetesen a jótékonykodást nem most kezdték a tagok. Legtöbben csatlakozásuk előtt is igen nagyvonalúak voltak, de ezt nem feltétlenül reklámozták. A tervek szerint, ha mindezt a nyilvánosság előtt teszik, az sokat javít a 2008-as válság következtében megcsappant adakozási kedven, az emberek magáncégekhez való hozzáállásán, illetve visszaállítja a bizalmat a kapitalizmus iránt is, amelyről túl széles körben terjedt el, hogy kizsákmányoló rendszer.

A válság következtében ugyanis az amerikaiak adakozó kedve megcsappant. Az országban nagy hagyományai vannak a jótékonykodásnak, de 2009-ben 3,6 százalékkal kevesebb felajánlás történt, mint egy évvel korábban. Az adományok 13 százaléka alapítványokhoz futott be, mert ez adózási szempontból is kedvezményeket jelent. Az Egyesült Államokban jellemzően a magánszektorból érkeznek a felajánlások, nagyobb az állampolgárok társadalmi felelősségérzete és polgári aktivitása. Eckhard Priller, a Berlini Tudományos Központ munkatársa szerint nagyobb az arra irányuló szociális nyomás, hogy az állampolgárok „valamit visszaadjanak az államnak”. Németországban például inkább az állami kezdeményezés a gyakoribb, aminek több oka is van. Az egyik ezek közül, hogy az USA-ban elfogadott, ha valaki jótékonysági tevékenységével szerez önmagának reklámot és jó hírnevet. „Amerikában elfogadott a gyors profitszerzés, ezzel szemben Németországban nem nagyon mutogatják az emberek a gazdagságukat” – mondja a kutató. Ez az oka annak, hogy a nagyvonalú adományokat inkább eltitkolják az emberek. Ez a tendencia egyébként hazánkra még inkább jellemző.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!