hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha a nagymamámnak kereke lenne…
Interjú Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével.

2012. 09. 27.
Komoly kritikát kapott három jogvédő szervezettől az Országos Bírósági Hivatal elnöke, miután elkészítette az első félévi munkájáról szóló beszámolóját. Handó Tünde szerint a várakozásokkal ellentétben nemhogy összeomlott, hanem éppenséggel felgyorsult az általa vezetett bírósági szervezet. Ami pedig a bírók kényszernyugdíjazását illeti, elismeri, hogy ő maga is túlfűtött lelkiállapotba kerülne, ha személyesen érintené a dolog.

Féléves értékelőjében elhangzott egy sokkoló adat, miszerint Magyarországon jelen pillanatban egymillió ügy van a bíróságok asztalán. Más országokban is minden tíz emberre jut egy eljárás?

– Ez a szám abból fakad, hogy nálunk rendkívül széles a bíróságok hatásköre. Nem olyan régen jártam Dániában, ahol ötmillió lakosra 380 bíró jut, miközben mi tízmillióan vagyunk, és közel három-ezer bíró dolgozik a rendszerben. Hosszú távon érdemes volna elgondolkodni azon, hogy a bíróságok ellássanak-e regisztrációs funkciót (cégbejegyzés, alapítványok, egyesületek bejegyzése stb.), az ügyek jelentős hányadát ugyanis ezek teszik ki. Éppen ezért aggasztó, hogy az új Ptk. tervezetében az ingatlan-nyilvántartást is a bíróságok hatáskörébe akarják utalni, ami több százezerrel emelné meg az ügyforgalmat.

Talán az ügyek egy részét ki kellene szervezni „alvállalkozásba”. Persze nem „garázsbíróságokra” gondolok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!