hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A főszerepben Novák Előd?

2012. 10. 04.
Bár a kuruc.info nevű hírportálon szinte napi rendszerességgel követnek el különböző bűncselekményeket, a lap készítői nyugodtan hajthatják álomra fejüket: a bűnüldözők a hivatalos verzió szerint - számos feljelentés és leleplezés ellenére – sem jutottak tovább annál, minthogy széttárt karral közöljék: mivel a neonáci oldal szervere az Egyesült Államokban van, a magyar hatóságok tehetetlenek. De miért azok, ha ismert a portál hirdetésszervezője?

„Az antiszemitizmus magyarországi központja, mely gyalázatos tevékenységet végez” – így jellemezte a Jobbik-közeli, neonáci kuruc.infót Orbán Viktor kormányfő a nyáron abban a levélben, melyet amerikai kongresszusi képviselőknek írt válaszul, miután az amerikai képviselők júniusban azt kérték tőle, hogy a magyar vezetők emeljenek szót az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. Orbán válasza egyrészt pontos, hiszen a kuruc.infón sűrűn valósul meg zaklatás vétsége, közösség elleni izgatás bűntette, önkényuralmi jelkép használatának vétsége, a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásának bűntette, rágalmazás és becsületsértés vétsége. Másrészt azonban Orbán csúsztat akkor, amikor a förtelmes lap készítőinek felelősségre vonásához az Egyesült Államoktól kér segítséget, mondván, az oldal szerverét ott működtetik, mivel nyílt titok, hogy a szerkesztők Magyarországon élnek. 
Az a tény pedig, hogy a jogsértő tartalmakat egy tengerentúli szerverre töltik fel, nem lehet akadálya annak, hogy magyar hatóságok felelősségre vonják a feltételezések szerint itt dolgozó lapkészítőket – mondta a Hetek megkeresésére Ormós Zoltán ügyvéd.  Ráadásul a lap cikkei túlnyomórészt Magyarországon fejtik ki hatásukat, hiszen magyarul íródtak magyar témákban magyar olvasóknak – a webaudit adatai alapján a kuruc.infóra 90 százalékban Magyarországról kattintanak – így tehát a magyar hatóságoknak van jogalapjuk a nyomozásra.
A szerkesztők megtalálása nem olyan reménytelen, mint ahogy a magyar hatóságok eddigi nyilatkozataiból tűnhet. A közelmúltban egy fiktív vállalkozó hirdetési felületet bérelt a kuruc.infón fiktív cége reklámozása céljából. Amint az atv.hu tényfeltáró cikkéből kiderült, az e-mailben bonyolított tárgyalás során írásos és rögzítésre került szóbeli bizonyítékok alapján bebizonyosodott, hogy a hirdetéseket egy Magyarországon, pontosabban Jászapátiban élő Jobbik-tag, bizonyos Nagy Attila, illetve cége, a Unifield Quality Kft. értékesíti. Miután a megrendelő kifizette a hirdetés árát, Nagy Attila számlát is adott. Ráadásul – indirekt módon – elárulta, hogy ismeri a portál szerkesztőit, hiszen arra a kérdésre, miszerint igaz-e, hogy a kuruc.infót a Jobbik-alelnök Novák Előd, továbbá Kürk Roland és Molnár Balázs szerkesztik, azt válaszolta: ezek a feltételezések köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Az atv.hu fenti információival megkereste a bűnüldöző hatóságokat és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának (szocialista) elnökét, ám mindenhonnan ugyanazt a lehangoló választ kapta: mivel a portál szervere az Egyesült Államokban működik, amerikai segítség nélkül nem vonható felelősségre a szerkesztőség.
Ormós Zoltán ezzel szemben azt mondja, megfelelő kiindulási pont lehet a hirdetésszervező: a hatóságok meghallgathatnák tanúként az atv.hu munkatársait, majd a tőlük kapott információk alapján meghallgathatnák Nagy Attilát is tanúként. Ő pedig tanúként köteles igazat mondani – például arra a kérdésre is, hogy kik a neonáci lap további magyarországi munkatársai. „Ha a hirdetésszervezőnek valóban ténytudomása van a szerkesztőkről, logikus lépés lenne a kihallgatása, és a rendőrség máris közelebb kerülne egy lépéssel az elkövetőkhöz.”
És adódik egy másik szál is, hívta fel a figyelmet Ormós Zoltán: miután a hirdetés megjelenítése kapcsán pénzmozgás történt – a hirdető fizetett, a hirdetésértékesítő pedig tovább utalta a pénzt a „fiúknak”, azaz a kuruc.infó szerkesztőinek, az adóhatóság is nyomozást folytathatna az ügyben. „A rendőrség gyakran kéri az adóhatóság segítségét olyan ügyekben, ahol már vannak konkrét adatok, de még nem lehet biztosan eldönteni, hogy az adott személy – ebben az esetben a hirdetésértékesítő – részt vesz a bűncselekmény megvalósításában, vagy csak afféle szatellitszemélyként valamilyen módon része a rendszernek.” Ám ha mindez nem lenne elég: a Jobbikban nyílt titok, hogy kik állnak a lap mögött, mondta a Heteknek egy, a párt belső viszonyaira rálátással bíró független képviselő. Ha igazat mondott, meg lehetne kérdezni a jobbikos képviselőket is, például Pörzse Sándort, akinek lakhatási támogatásos ügyét a kuruc.info hozta nyilvánosságra, hogy tudassa vele, hol a helye a hierarchiában. 
Ormós Zoltán szerint a portállal szemben biztosan érkezett feljelentés a rendőrséghez, „és az is elképzelhető, hogy már régebb óta titkos nyomozás zajlik”. Hogy ez esetben miért nincs mindeddig eredmény, az hasonlóan homályos, mint a portál szerkesztőinek kiléte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!