hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb médiablöff Jézusról
Papiruszon keresik a Da Vinci-kódot

2012. 09. 27.
Miközben a harmadik hete zajlanak az erőszakos tüntetések és gyilkos bosszúakciók a Mohamedről készített amatőr filmelőzetes ürügyén, a világsajtót bejárta a hír egy tenyérnyi papiruszdarab felfedezéséről. A töredékes szöveg azért lett szenzáció, mert állítólag Jézus feleségéről szóló bizonyítékot tartalmaz. A hír nyomán sorra jelentek meg a nyugati sajtóban cikkek, amelyek továbbgondolták a bejelentést, és már Jézus titkos szexuális életéről, partnereiről és leszármazottairól fantáziáltak. Majd három nappal később jött a beismerés, hogy a papiruszdarab valószínűleg hamisítvány. A Jézus-vita – minden sértő felhangja és abszurd állítása ellenére – mindenesetre megmaradt civilizált keretek között, és nem követték tüntetések, fenyegetések, ami példa lehetne a muzulmán világ számára is.

„Jézus közölte velük: a feleségem” – ez a kopt nyelven írt mondattöredék szerepel azon a 38x76 milliméteres papiruszdarabon, amelyet Karen King, a Harvard Egyetem professzora mutatott be egy római konferencián.

A nemzetközi hírügynökségek szenzációként tálalták a bejelentést, mondván, most először találtak írásos „bizonyítékot” arról, hogy Jézus házas ember volt, és a töredéket, mint egy eddig ismeretlen dokumentum, „Jézus felesége evangéliumának hiteles részletét” mutatták be.

A harsány szalagcímek elterelték a figyelmet arról, hogy a lelet számos kérdőjelet hagy maga után. A tenyérnyi töredékről 2010-ig senki nem hallott, amíg egy magát megnevezni nem kívánó gyűjtő meg nem mutatta azt Karen Kingnek. A tudós elismerte, hogy az állítólag a negyedik században írt dokumentum felfedezésének körülményeiről semmit nem lehet tudni, de úgy véli, hogy a papirusz Egyiptomból származik. King szerint a néhány soros töredéket görögből fordíthatták kopt nyelvre, és az eredeti szöveg egy eddig ismeretlen evangéliumból származik, ami „szoros összefüggést mutat a nemrég felfedezett többi evangéliummal, különösen Tamás, Mária és Fülöp evangéliumaival”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!