hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabotázs vagy hazugság
Mit küldött a Siemens Iránba?

2012. 10. 04.
A Siemens konszern olyan berendezést szállított Iránnak, mellyel komoly kárt okozhatott volna az iráni atomprogramnak egy alkatrészbe rejtett robbanóanyaggal – állította az iráni Press TV saját honlapján. Az iráni külügyi és nemzetbiztonsági tanács elnökének, Aláeddin Borudzserdinek különös nyilatkozatát más iráni országos médium nem közölte.

A német vállalat természetesen tagadja a vádakat, mondván, semmilyen kapcsolatban nem állnak az iráni atomprogrammal. A müncheni székhelyű cég szóvivője szerint nukleáris részlegüknek már az 1979-es iráni iszlám forradalom óta nincs üzleti kapcsolata az országgal. Borudzserdi szerint viszont csak az iráni szakértők alaposságának köszönhető, hogy elkerülték a katasztrófát. Az is lehet, hogy a nyilatkozat csak a robbanó sziklára (lásd keretes írásunkat) adott büszke hazafias válaszüzenet.
Ha azonban nem álhírről van szó, akkor az is elképzelhető, hogy a Siemens harmadik fél közbeiktatásával nukleáris technológiát szállít Iránnak, amivel több, Iránra vonatkozó európai uniós és ENSZ-korlátozást is megszegne, miközben Nagy-Britannia, Franciaország és Németország éppen újabb szankciókat sürget az Európai Uniótól a perzsa rezsim ellen. A nyugati sajtóban megjelent találgatások szerint még az sem lehetetlen, hogy a nyugati hírszerző ügynökségek titkos jóváhagyásával történt a szabotált berendezések leszállítása.
Már 2010-ben, az iráni atomprogramnak nagy károkat okozó számítógépes vírus kapcsán is szóba került a Siemens cégnév. Akkoriban a Stuxnet nevű „kórokozóval” fennálló bárminemű kapcsolatot is cáfolt a német cég.
Nem tesz jót ez az új bejelentés az amúgy is súlyosbodó nyomás alatt lévő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) embereinek sem. Egyik képviselőjüket Tel Aviv-i látogatása kapcsán azzal vádolták, hogy a cionista rezsimnek, valamint az Iszlám Köztársaság egyéb ellenségeinek szállít információkat. Pár nappal korábban az iráni nukleáris program egyik vezetője azon aggodalmának adott hangot, hogy a NAÜ emberei közé terroristák és szabotőrök keveredhettek. Ferejdun Abbászí-Davani ezt annak kapcsán említette, hogy múlt hónapban a NAÜ-ellenőrök látogatása előtt robbanások vágtak el egy urándúsítót ellátó elektromos távvezetéket.

Lehallgatás

Különös készülékre lelt az iráni Forradalmi Gárda a fordovi urándúsító közelében. A területet ellenőrző katonák a kommunikációs terminálok vizsgálata során bukkantak egy gyanús sziklára, mely az elektronikus eszköz álcája volt. Amint megpróbálták elmozdítani, a szikla vélhetőleg automatikus önmegsemmisítő rendszerének köszönhetően felrobbant. A rejtett készülék képes lehetett a létesítmény számítógépein zajló adatforgalom „lehallgatására”. A Sunday Times nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte az esetet, Irán nem jelentette a leleplezést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!