hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Székely virtus
Civilek hiúsították meg a rablást

2012. 10. 04.
Mindenre elszánt fegyveres rablót tett ártalmatlanná az a három civil, akit Hatala Józsefr. altábornagy, országos rendőrfőkapitány kitüntetett a rendőrség Teve utcai Igazgatási Központjában. P. József, B. Flórián és Sz. László emléklapot és ólomkristály készletet kapott hősies magatartásáért. A kitüntetést Tóth Tamás r. dandár­tábornok, Budapest rendőrfőkapitánya adta át.

„Büszke vagyok Önökre, azonban mégis arra kérem a lakosságot, hogy fegyveres rablóval még véletlenül se szálljanak szembe” – mondta Derzsy Péter rendőrezredes a díjátadón. Történt ugyanis egy augusztusi péntek délután, hogy egy zömök, termetes alkatú, fehér kesztyűs „ügyfél” kopogtatott a Zsazsa Galéria ékszerbolt ajtaján. Amint az eladó, P. József távirányítóval kinyitotta a biztonsági ajtót, a látogató bal kezével belökte azt. Jobb kezével hangtompítós fegyvert rántott elő fekete aktatáskájából, és P. Józsefre irányította azt. „Ide a pénzt” – ordította torkaszakadtából.
P. Józsefnek ideje sem volt arra, hogy átgondolja a helyzetet. Ösztönösen ugrott a támadójára, és sikerült kiütnie a fegyvert a kezéből. Hogy mikor kiáltotta el magát, „rablás!”, arra már nem emlékszik, azonban a közeli Hummus Bar utcafrontján tartózkodó felszolgáló, az erdélyi származású B. Flórián erre a kiáltásra ugrott fel, magukra hagyva a falafeleket és a vendégeket, hogy P. József segítségére siessen. Őt a rabló egy második, hangtompító nélküli, csőre töltött fegyverrel fogadta. Flórián rávetette magát a nála kétszer termetesebb bűnözőre, és dulakodni kezdtek. Az ételbár másik székely alkalmazottja, Sz. László egy-két másodperccel később érkezett a tetthelyre, mert ő az ételbár belső helyiségében hallotta a segélykiáltást. Segített Flóriánnak kicsavarni a pisztolyt a mindenre elszánt rabló kezéből, majd úgy küldte a földre, hogy kirántotta a rabló lábait. „Mivel gyerekkoromban birkóztam, tudtam, hogy ha terpeszbe szétfeszítjük a másik lábait, akkor nem tud erőt gyűjteni és felugorni” – magyarázta lapunknak Sz. László, hogyan tartotta a földön ellenfelét. A rabló kezeit is kicsavarták és hátrafeszítették.
A környékről két másik férfi is érkezett, és együttes erővel sikerült lenn tartaniuk a földön addig, amíg a rendőrség kiérkezett. „Nem akármilyen 10 perc volt – felelte kérdésünkre Sz. László. – A rabló ijedtében becsinált, s elképesztő szagok közepette kellett várni a rendőrök érkezését. Egyúttal úgy tett, mintha megadta volna magát, időnként azonban igyekezett erejét összeszedve kiszabadulni” – tette hozzá László.
Mint később kiderült, a rablónál a két, csőre töltött pisztolyon kívül kés, vipera is volt, pólója alatt pedig egy hamis rendőri igazolvány. A legmegdöbbentőbb azonban, hogy az egyik pisztoly csövében a vizsgálatok során egy beszorult tölténygolyót is találtak. „Az a tény, hogy elsütötte a fegyvert, de a golyó valamilyen oknál fogva bennragadt, akár isteni csodának is tekinthető” – jelentette ki P. József.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!