hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trükkös fiúk - Ki lesz az ellenzék vezére?

2012. 09. 27.
Bajnai Gordon lehet az október 23-ai összellenzékinek szánt tüntetés egyik fő szónoka, ami egyben azt is jelentheti, hogy a volt miniszterelnök nyilvánvalóvá teheti, hogy beszáll a napi politikai küzdelembe. Nincs nagy esély rá, hogy igent mond, de Sólyom László volt államfőt is egyre többen kapacitálják, hogy ő is vegyen részt egy úgynevezett demokráciavédő, Fidesz-ellenes koalícióban – értesült a Hetek. Akár az ellenzéki mozgalmak életjeleként is felfogható, hogy egyre élesebb belső konfliktusok tapasztalhatók a kulcsfigurák és stábjaik között a Fidesz leváltását célzó, de gyökeresen eltérő politikai forgatókönyvek és személyi ambíciók miatt.

Az elmúlt hetekben régen tapasztalt „mozgás” – intrika, helyezkedés és betartás – vehető észre az MSZP-ben és a párt holdudvarában, ami a szocialisták történetét ismerők számára akár a „normális” működéshez való visszatérést is jelentheti, hisz a pártra mindig a belső viaskodás, fúrás-faragás volt a jellemző. Másrészt a mozgolódás oka egyebek mellett az is, hogy a baloldalon – a szerintük csapnivalóan dilettáns Fidesz-kormányzás következtében – egyre többen gondolják úgy, hogy Orbán Viktor legyőzhető 2014-ben.

Az elmúlt hónapok belső ütközéseinek következtében két lehetséges, egymásnak sok tekintetben ellentmondó forgatókönyv született. Az egyik, az MSZP belső műhelyeiben készült, a párt hivatalos irányvonalát jelentő „Baloldaliság. Remény. Erő” címet viselő esszé alapgondolata, hogy a szocialisták akár egyedül is legyőzhetik a Fideszt. Ha ugyanis a szocialista párt erőt mutat, és kétszereplősre, Fidesz versus MSZP küzdelemre tudja leszűkíteni a 2014-es választási kampányt, akkor érdemi versenytárs nélkül szinte az összes Fidesz-ellenes szavazatot képesek lehetnek begyűjteni. Kényszerhelyzetben ugyanis – legalábbis e forgatókönyv szerint – a DK-, az LMP- és a Milla-szimpatizánsok inkább az MSZP-re szavaznak, mint a szerintük diktatórikus, hiteltelen Fideszre. Ezen a területen az az alaptézis, hogy „az MSZP számára minél inkább kétosztatú a politikai verseny, annál jobb”, illetve hogy „elemi érdekük a politikai viták kétszereplősként történő leszűkítése”. Ennél a pontnál azt a merész állítást is teszik, hogy „ellentétben a nagypolitikai viták által sugallt helyzettel, a Jobbik szavazóinak nagy része ma a Fideszt jobban elutasítja, mint az MSZP-t”. (Ennek a gondolatnak ellentmond egy tavalyi, nagymintás, Szonda Ipsos-kutatás, miszerint a Jobbik szavazóinak 67 százaléka semmilyen körülmények között sem akar az MSZP-re szavazni, és csak 26 százalékuk gondolja ezt a Fidesz kapcsán.)

A másik, nem hivatalos, de a fővárosi értelmiségi körökben és az MSZP egyes politikai csoportjaiban relevanciával bíró forgatókönyv a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány nyári tanulmánya.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!