hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkerültek III. Richárd csontjai?

2012. 10. 04.
Valószínűleg III. Richárd maradványaira találtak angol régészek a Leicesteri Egyetem egyik parkolója alatt még augusztus végén. A feltárást végző régészek számtalan körülmény összejátszásának köszönhetően majdnem bizonyosnak tartják, hogy a Shakespeare által halha­tatlanná tett király csontjaira bukkantak. A csontváz gerince ugyanis hajlott, koponyáján pedig súlyos sérülés látható. A történelemből pedig tudjuk: Richárd fejét a bosworthi csatában verték be 1485-ben.

„Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, hogy eltöltsem e csevegő időt – úgy döntöttem, hogy gazember leszek… Cselt szőttem és veszélyes logikát…” (Vas István fordítása) – szólal meg William Shakespeare tollából Gloucester grófja, aki a drámában még saját bátyja és unokaöccsei meggyilkolásától sem riad vissza, hogy megkaparintsa az angol koronát.

Ha Shakespeare talán – jó drámaíróhoz illően – kissé ki is színezte a történetet, annyi valóságalapja azért van, hogy Richárd tényleg alattomos cselszövések révén került trónra. Bátyja, IV. Edward halála után annak fia, az akkor még gyermekkorú V. Edward lett a trónörökös. A Ludlow-ból hazatérő ifjú herceget nagybátyja, Richárd fogadta Londonban, s megfogva kezét, a Towerbe kísérte, és ott „szállásolta el”; Edwardot pedig nem sokkal később öccse is követte a fogságban. Richárd eközben feleségül vette a fiúk anyját, az elhunyt király özvegyét, Elizabeth ­Woodville-t, ilyen módon téve érvénytelenné V. Edwardnak trónöröklési jogát. Ezek után Richárd mint legközelebbi hozzátartozó ült Anglia trónjára 1483. június 23-án. Nem sokáig élvezhette azonban a hatalom mámoros ízét, 1485. augusztus 22-én ugyanis a Bosworth-mezei csatában Tudor Henrik (Anglia következő királya, VII. Henrik néven) katonái halálos sebet ejtettek rajta. A holttest eltemetése külön gondot okozott, Henrik ugyanis nem akarta, hogy valaki később előálljon, hogy ő III. Richárd. A holttestet ezért lovon Leicesterbe vitték, és meztelenül mutogatták.

Bár a csontokat vizsgáló szakértők szkeptikusan láttak munkához, az eredmények tovább erősítették a korábbi feltételezést. Az egyik legfőbb bizonyíték, hogy a csontváz tulajdonosa erőszakos halállal veszítette é­le­tét: ­a koponyán egy jókora ütésnyom található; a gerincoszlopban pedig egy nyílvessző hegyét találták meg. Ez megfelel a bosworthi csata leírásának, ahol a beszámolók szerint Richárdot lerángatták a lóról, majd egy hatalmas fejre mért ütéssel ölték meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!