2009. 06. 05. (XIII/23)
Erkölcsi kötelesség a roma integráció

Erkölcsi kötelesség a roma integráció

2009. 06. 05.
Az elmúlt európai parlamenti ciklus eredményeit figyelve, hogyan látja az uniós roma politika helyzetét, jövőbeli feladatait?– Jelentős pozitív irányú szemléletváltást sikerült elérni az európai politikában, hiszen öt évvel ezelőtt csaknem elképzelhetetlennek tűnt az a figyelem, amelyet ma már az uniós politika fő áramlata szentel a romák helyzetének. Mindeközben jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy az elmúlt években bekövetkezett Európában egy paradigmaváltás, melynek során az antidiszkriminációs és emberi jogi megközelítések mellett fokozott hangsúlyt kapnak a gazdasági és pénzügyi érvek is a romák társadalmi befogadásával kapcsolatban. A romák teljes körű oktatási és munkaerőpiaci integrációja nem csupán erkölcsi kötelesség, de gazdasági szükségszerűség is, hiszen az aktív népesség egyre növekvő hányadát alkotja a cigányság.A következő ciklusban a Fidesz-KDNP által delegált uniós képviselők hogyan kívánnak hozzájárulni az Ön által is kívánatosnak tartott roma integráció felgyorsításához?– Zajlik az Európai Roma Stratégia kidolgozása, melynek végrehajtása már az új időszakra esik. Ehhez egy európai irányítású, de a helyi közösségek sajátosságait figyelembe vevő cselekvési programra van szükség, amely átível a pártokon és ciklusokon. A szükséges normatív alapokat a közösségi jog biztosíthatja, mely akár szankciók révén is rákényszerítheti a tagállami kormányokat saját vállalásaik betartására.Európa elnéptelenedéséből hazánk is jócskán kiveszi a részét. Milyen reális eszközöket lát a magyar nők ösztönzésére, hogy ne csak jó munkaerők, hanem családanyák is akarjanak lenni? – Kutatások igazolják, hogy ma Magyarországon több gyermeket szeretnének, mint amennyit vállalnak. A gyermekneveléssel kapcsolatos támogatások rendszerének jelenlegi változtatásai súlyos következményekkel járhatnak a magyar társadalom számára, mert ezen intézkedéseknek nincsenek biztosítva azok a feltételei, amelyek ellensúlyozhatják a megvonás következményeinek hatásait. Ösztönző hatású lehet egy kiterjedt és minőségi gyermekfelügyeleti intézményrendszer kiépítése, a munkahelyek – és ezen belül a családbarát munkahelyek – számának növelése, a nők és férfiak között fennálló fizetéskülönbségek megszüntetése, valamint a női kisvállalkozások ösztönzése. A családtámogatások rendszerének ad hoc változtatása helyett egy átgondolt, széles körű társadalmi konzultáción alapuló változtatásra lenne igény, kiegészítve egy családbarát, a munkaerőpiacot gerjesztő intézkedéscsomaggal, amely kiemelt figyelmet fordít a mélyszegénységben élőkre. Jelenlegi formájában az intézkedés tovább erősíti a nők és gyermekek elszegényedésének folyamatát, súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét, és negatívan befolyásolhatja a gyermekvállalási hajlandóságot.
Pontos számokat

Pontos számokat

2002. 07. 07.
– Miben kíván változtatni a Fidesz egyházpolitikájához képest? – Nagy horderej? változtatásokat nem tervezek, de négy területen markáns elképzeléseim vannak. Az egyik feladatsor az, hogy az egyházpolitika új státust kapjon azáltal, hogy átkerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz, ami nem csak szimbolikus jelentőség? lépés lesz. Konkrétan: szeretném, hogy a MeH költségvetésében külön fejezetet jelentsen az egyházak finanszírozása. Idáig ez nem volt igazán összehangolva, teljesen el voltak dugva a finanszírozási kimutatások, maguk az egyházak sem tudtak kiigazodni rajtuk. Nem avatkoznék bele a finanszírozásba, csak láttatnám, hogy melyik egyház mennyi támogatást kap – például iskolái fenntartásához. A központosítás azonban inkább egy koordinációs, integráló funkciót jelentene, nem egy vallásügyi minisztérium létrehozásán fáradoznék. Ez az összekötő államtitkárság egy kicsit jobban odafigyel, mint eddig, és például nem teszi azt lehetővé, hogy az infláció alultervezésével az áfán keresztül nyert pluszpénzeket ötletszerűen lehessen osztogatni. 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!