hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 06. 17. (XV/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mindenre készen állunk

Most ért vissza az Egyesült Államokból. Mit tapasztalt, milyen fogadtatása volt az amerikai politikai vezetés körében annak, hogy Benjamin Netanjahu határozottan elutasította Obama elnök feltételeit az izraeli-palesztin megegyezésre?

Törökország Leninre is rálicitálhat

Recep Tajjip Erdogan harmadszor is megnyerte a parlamenti választást, bár az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados többség nem jött össze. A jelek szerint a török hadsereg egyre kevésbé képes megvédeni a demokráciát, így Törökország szép lassan iszlamista állammá avanzsálhat. ValószínŐleg Irán felé közeledik majd – ez pedig beleillik a Muzulmán Testvériség terveibe.

Belföld

Melódráma - Munkára fogná a népet a kormány

„Durva támadás a munkavállalók ellen", „fontos, de már régóta esedékes lépések", „rugalmatlan, panaszkodó dolgozók". A szakszervezetek természetesen tiltakoznak, a vállalkozók szövetsége támogatja a munka világát érintő kormány­zati terveket, a munkapiaci szakember pedig kijózanító képet fest a magyar munkavállalókról.

Az unió nem dotál abortuszellenes kampányt

Az európai feminista lobbi állhat annak hátterében, hogy az Európai Unió felszólította a magyar kormányt, szüntessék meg a brüsszeli támogatással megvalósult abortuszellenes kampányt - vélekedik Ékes Ilona, fideszes országgyűlési képviselő. Az ügy elvileg nem több egy jogi-szakmai kérdésnél, mégis feszült világnézeti vita kerekedett belőle.

Magyarországon működhet, ami Amerikában nem

Azt mondta Orbán Viktor, hogy azok a nemzetgazdaságok lesznek erősek, ahol a politikai vezetés felértékelődik. Mit jelent ez: a politika leplezetlen primátusa a gazdasággal szemben, netán visszatérés a szocialista ötéves tervekhez?

Egyházügyi törvény - Sarkalatos kérdések

Az egyházakkal foglalkozó sarkalatos törvényjavaslat immár a parlament eltt fekszik, ám a széles körŐnek mondott egyeztetések ellenére egyelre nem állt be a kormányzati oldal részérl remélt „egyensúlyi helyzet”. A létrehozott egyházi kategóriákból kiszorult felekezetek a véleményük szerint ket megillet helyet követelik, az egyesületi meznybe utalt közösségek pedig egyenl pályát egyenl esélyekkel.

Hit és értékek

A reformáció üldözöttjei

A reformáció törekvéseiben nem volt egységes, és az útkeresések sokfélesége Angliában is sok feszültséghez vezetett a vallási tolerancia megszületéséig. Ám a kontinentális színtérrel ellentétben itt a protestánsok szinte kizárólag egymás kezétől szenvedtek üldöztetést a 17. században. A baptisták és a kvékerek számos ponton tovább vitték a reformáció hitújításait, és tevékenységüknek máig ható pozitív következményei vannak, többek között a vallásszabadság eszméjének fokozatos elterjedése.

HÁTTÉR

A Kádár-rendszer közelnézetből

Befejeződéséhez közeledik egy nagyszabású országos pályázat, melynek keretében a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium diákjai egy hetvenöt részes interjúsorozatot készítettek a Kádár-rendszer vallási viszonyairól. Az interjúk arról tanúskodnak, hogy a korszakban nemcsak a kommunista államhatalom akadályozta a bibliai hit szabad gyakorlatát, hanem a megcsontosodott felekezeti tradíciók éppúgy, mint a gyakran családi szinten elvárt hamis hűség a kiüresedett, holt vallásos hagyományokhoz.

Az orbáni determináció

Az osztrák bulvárlapban, a Neue Kronen Zeitungban megjelent Orbán-interjúnak Magyarországon jobbára mindenki azzal a kitételével foglalkozik, miszerint a miniszterelnök „nem csinál titkot” abból, hogy kétharmados törvények révén akár a következő tíz kormány számára is lehetetlenné óhajtja tenni mai, saját gazdaságpolitikai koncepciójának későbbi megváltoztatását.

Kísért még a leninizmus

2011 az Önkéntesség Európai Éve, itthon azonban még mindig ersen élnek a kommunista reflexek az „önkéntes” szó hallatán. De van miben reménykedni: Magyar-országon az önkéntesek mintegy 18 milliárd forintnyi munkát végeznek évente.

A hegy nem akadály, hanem kihívás

Erőss Zsolt a kilencedik nyolcezres csúcsot teljesítette. A Lhocét, Földünk negyedik legmagasabb csúcsát május 21-én érte el – 16 hónappal az után, hogy jobb lábát térd alatt amputálni kellett. Hegyi vezetők, teherhordók és oxigénpalack nélkül, protézissel még soha senki nem jutott ilyen magas csúcsra.

Cigánykerék helyett cigánykenyér

Tavaly Bódvalenkén, a roma festőművészek által egyedivé tett faluban az árvízkárosultak mellett is kiállt a kétszázlelkes, százhetven magyar cigány által lakott falucska. Most, június 8-án azonban minden pályázatuk meghiúsult: jó a program, de nincs rá keret.

Miért lépett túl a Nyugat Nagy Imre kivégzésén?

Az 1958. júniusi halálos ítéletek híre a levert forradalom médiaszenzációja után rövid idre újra Magyarországra vonta a világsajtó figyelmét. Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulója alkalmat ad, hogy a NATO egykor titkos levéltári anyagainak segítségével felvillantsuk a nemzetközi közvélemény befolyásolásának kulisszák mögötti módszereit.

KÁVÉSZÜNET

Merre visz a Mahacskala-expressz?

Évi egymilliárdért eladta az álmait – ebben a megállapításban lehetne summázni azokat a kritikákat, amelyek Dzsudzsák Balázst érték az elmúlt napokban. A 24 esztends magyar válogatott széls a PSV Eindhoventl négy évre a dagesztáni Anzsi Mahacskalához igazolt, amely ugyan európai kupákban egy darabig még biztosan nem szerepel, viszont mesés költségvetéssel rendelkezik. A játékos menedzserét, Vörösbaranyi Józsefet (kis képünkön) a döntés megalapozottságáról kérdeztük.

Photoshopolt nyugati divat a Keletnek

Az iszlám cenzúra általánosságban ismert tény a szólásszabadságra leginkább érzékeny és az azt képviselő nyugati társadalmak számára. Azt azonban nem is sejtjük, hogy a szabad világból érkező magazinok, publikációk ellenőrzése és a vallásra veszélyesnek tartott vizuális elemek likvidálása hogyan is zajlik.

Epres finomságok

Június közepe a közelg vakáció mellett az eperszezon miatt is megörvendezteti a család apraját-nagyját. Az eper nemcsak hogy az egyik legfinomabb gyümölcsünk, de a benne lév szalicilsav miatt epe- és vesebántalmak ellenszere is. A szamóca levelét teaként fogyasztva bélfertzés és vérszegénység orvoslására is használják, ezenkívül leégés és hámsérülések kezelésére is alkalmazható. Egy maroknyi eper vagy szamóca természetes C-vitamin-tartalma fedezi egy felntt napi szükségletét, a benne lév antioxidánsok pedig gátolják a daganatok kialakulását. Az eper fogyasztása azonban nem elssorban a pozitív élettani hatások miatt jellemz, hanem mert egyszerŐen nagyon finom! Ha netán nem fogyna el azonnal a rendelkezésre álló eperkészlet, az alábbi finomságokat készíthetjük eme zamatos, piros gyü­mölcsbl:

Marx első áldozata

Françoise Giroud francia író, nőtörténész Alma Mahler, Marie Curie és Cosima Wagner élettörténetének nagy sikerű publikálása után a szépreményű Jenny von Westphalen baronesz szerelmi tragédiáját tűzte tollára Az ördög felesége címmel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!