hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Epres finomságok
Túrós-epres palacsinta

2011. 06. 17.
Június közepe a közelg vakáció mellett az eperszezon miatt is megörvendezteti a család apraját-nagyját. Az eper nemcsak hogy az egyik legfinomabb gyümölcsünk, de a benne lév szalicilsav miatt epe- és vesebántalmak ellenszere is. A szamóca levelét teaként fogyasztva bélfertzés és vérszegénység orvoslására is használják, ezenkívül leégés és hámsérülések kezelésére is alkalmazható. Egy maroknyi eper vagy szamóca természetes C-vitamin-tartalma fedezi egy felntt napi szükségletét, a benne lév antioxidánsok pedig gátolják a daganatok kialakulását. Az eper fogyasztása azonban nem elssorban a pozitív élettani hatások miatt jellemz, hanem mert egyszerŐen nagyon finom! Ha netán nem fogyna el azonnal a rendelkezésre álló eperkészlet, az alábbi finomságokat készíthetjük eme zamatos, piros gyü­mölcsbl:

Túrós-epres palacsinta
A kisütött palacsintákhoz kikeverjük a túrókrémet 25 dkg túróból, 5 dkg cukorral, 2 evkanál tejföllel és egy tojás sárgájával. A töltéskor kevés olvasztott vajjal megkenjük a palacsintát, majd erre jön a túrókrém. A félbe-negyedbe vágott epreket elrendezgetjük rajta és négyfelé hajtjuk. A palacsinta mellé is tehetünk a friss eperbl.

Vörösboros epersaláta
Hozzávalók: 80 dkg eper, 2 dl vörösbor, 5 dkg mandulaforgács, porcukor, tejszínhab.
Az epret megtisztítva egy üvegtálba tesszük. A cukorral megszórjuk, a borral meglocsoljuk, és hŐtbe helyezzük. Tejszínhabbal és pirított mandulaforgáccsal tálaljuk.

Mascarponés epres piskóta
Kétféle változat létezik, egy könnyebb, gyorsabb és egy finomabb… A könnyebb típusú bolti babapiskótából készül, míg az idigényesebbhez házilag kell megsütni a piskótát.
Hozzávalók: 30 dkg eper negyedekre vágva, 25 dkg mascarpone sajt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag babapiskóta vagy házilag sütött piskóta.
A házi piskóta hozzávalói: 5 tojás, 5 evkanál liszt, 5 ev­ka­nál cukor, 1 csomag sütpor és egy csipet só.
A tojásokat kétfelé választjuk, felverjük a habot, és lazán hozzákeverjük a lisztet, sárgáját, sütport, sót. Kivajazott tepsibe töltjük, elmelegített sütben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kihŐlt, rákenjük a cukorral elkevert mascarponét, és rátesszük a negyedbe vágott epreket. Ha babapiskótával készül, hasonlóan járunk el: egy üvegtál aljára lefektetjük a piskótákat, és ugyanígy rápakoljuk a többi hozzávalót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!