hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melódráma - Munkára fogná a népet a kormány

2011. 06. 16.
„Durva támadás a munkavállalók ellen", „fontos, de már régóta esedékes lépések", „rugalmatlan, panaszkodó dolgozók". A szakszervezetek természetesen tiltakoznak, a vállalkozók szövetsége támogatja a munka világát érintő kormány­zati terveket, a munkapiaci szakember pedig kijózanító képet fest a magyar munkavállalókról.

A munka törvénykönyvét érintő négy módosítással kapcsolatban feltűnő, hogy mindegyik „a munkáltató kérésére", illetve „a munkáltató érdekében" kifejezésekkel kezdődik - mondta a Heteknek Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke. A „44 órás munkahét 40 órás bérezésért" szabállyal kapcsolatban a szakszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az egyes munkavállalókra több munkaidő jut, akkor előbb-utóbb értelemszerűen kevesebb dolgozóra lesz szükség. A „több munkaidő-kevesebb munkavállaló" egy alapvető közgazdasági tétel - tette hozzá Pataki, aki szerint ez a folyamat éppen ellentétes a kormány által megfogalmazott egymillió új munkahely létrehozásának céljával.

Ugyanezzel a módosítással kapcsolatban Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára lapunknak azt mondta, hogy amikor csak 36 órát kellett egy héten dolgozni, és ugyanúgy megkapták a negyven óráért járó fizetést, senki nem elégedetlenkedett. A jogszabály pedig ezentúl is lehetővé teszi, hogy nagyobb megrendelés esetén többet, akár heti 44 órát dolgozzanak, kevesebb megrendelés esetén ugyanakkor 36 órás munkahétre is teljes bért kapjanak a dolgozók, ezért szerinte ezzel a jogszabállyal nincs probléma.

Választási ígéretek helyett

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!