hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 09. 17. (XIV/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„Az ördögnek is jobb a sajtója” – brit média­kampány XVI. Benedek ellen

Ha nem tartóztatják le, nem kell félbeszakítania szabadtéri miséjét a tiltakozók miatt, és „megússza” a politikusokkal való találkozást is, akkor akár még sikeres is lehet XVI. Benedek pápa látogatása az Egyesült Királyságban, amelyet lapzártánk után, csütörtökön kezd Londonban.

Növekvő félhold

Brüsszel és Washington is üdvözölte, hogy a törökök nagy arányban megszavazták az alkotmány módosítását, és ezzel csökkent a hadsereg és az alkotmánybíróság befolyása. Török ellenzékiek szerint viszont most már semmi sem állíthatja meg Erdogan kormányfőt, és az ország várhatóan tovább iszlamizálódik.

Belföld

Én vagyok Tarlós konkurense

Merne velem ötezer euróban fogadni, hogy Ön lesz a főpolgármester, és nem Tarlós István, a Fidesz jelöltje?

Világi bíróságon lőnek vissza a katolikus papok

A Magyarországi Katolikus Egyház továbbra sem hajlandó a kánonjog alapján eljárni - vagyis belső egyházi fórumokon igazságot szolgáltatni - azokban az esetekben, amikor főpapjainak erkölcsi tévelygései kerülnek terítékre. A Fővárosi Bíróság előtt jelenleg is zajló ügyben az esztergomi papi szeminárium elöljárójának egy homoszexuális prostituálttal folytatott állítólagos viszonya körül bonyolódnak a cselekmények.

Tanuljunk Hayektől

„Az utóbbi hetekben egy kicsit többet rengett a föld Magyarországon a megszokottnál, van ennek valami különleges oka?” (A Hetek kérdése Mónus Péter szeizmológushoz)

Az utolsó vörös bástya

Forintosítani ugyan nem tudja, de meggyőződése, hogy Szeged számára óriási pluszt jelentene, ha kormánypárti vezetése lenne. Ezzel érvel B. Nagy László, a Fidesz helyi polgármesterjelöltje. A jelenlegi polgármester, a szocialista Botka László azonban a – Fidesz által szinte mindenütt adu ászként kezelt – „színre színt” elv ellenkezőjét állítja. Szerinte a kormány sem adni nem tud Szegednek, sem elvenni tőle, ezért az adott polgármester felkészültsége a meghatározó a város jövőjét illetően.

Vona-hakni Ajkán

Bizarr pillanat, amikor a Jobbik a barátságot és az elfogadást tűzi zászlajára. Mégis ez történt Ajkán, a World Trade Center arab terroristák általi lerombolásának kilencedik évfordulóján, ahol a várakozásokkal ellentétben csak egy újabb vidéki kampányhaknit kaptak Vonától a radikális jobboldal szurkolói – arabok és színvonal nélkül.

Hit és értékek

Hitler teológusai

1939. május 6-án a szombat déli harangszókor protestáns teológusok, lelkészek és egyszerű hívek gyülekeztek Wartburg várának történelmi falai között, hogy megünnepeljék a németesen bonyolult nevű „Intézet a Német Egyházi Életre Ható Zsidó Befolyás Kutatására és Eltávolítására” (Institut zur Erforschung und Beseitigung des Jüdischen Einflusses auf das Deutsche Kirchliche Leben) megalakulását. Az avatóünnepség helyszínének szimbolikus üzenete volt: 1521-ben Luther itt fordította le a teljes Bibliát német nyelvre, ami igazi forradalmi tett volt a korabeli Európában.

HÁTTÉR

Egy pesti srác az ántivilágban

Milyen volt az a világ, amikor a szülők nem mobiltelefonon hívták a gyereküket, hogy hazaért-e már az iskolából, a diákok pedig nem a társasági portálokon beszélték meg egymással a hétvégi programot? Bármilyen távolinak tűnik, azért erre még a mai huszonévesek is emlékeznek. De milyen volt az a világ, amikor a mozgóképet csak a mozivásznon lehetett látni, a hűtőszekrénybe a jeget pedig lóvontatta jegeskocsik hozták? Ez még régebben volt, de a mai ötvenesek fel tudják idézni ezt a kort is. A háború előtti „békeidők” mindennapjai, hétköznapi dialógusai, reklámszlogenjei azonban már jobbára csak a sercegős, időnként ugráló, fekete-fehér „kabosfilmekből” lehetnek ismerősek a legtöbb ember számára. Ebbe a hajdanvolt, de azért szerencsére még sok szemtanú által ismert világba kalauzolja el olvasóit Kulcsár István Mitya (egy pesti kisfiú emlékiratai gyerekeknek és felnőtteknek) című könyve.A szerző külpolitikai újságíró, akinek az írásait lapunk olvasói is jól ismerik. Így mutatja be művét: „Ez a könyv elsősorban gyerekkönyv, mégis három nemzedéknek szól. Amit a 8-12 éveseknek elmesél, az nagyrészt új a szüleiknek is, nagyszüleiknek viszont gyermekkorukat idézi fel. … A srácok a grundokon fociztak, a budapesti házak kapui nappal nyitva álltak, a posta pedig gyors volt és megbízható. A tejet tejcsarnokban vásárolták, vagy a milimárik vitték házhoz, a fővárosi utcákon ló vontatta szekerek jártak, a Dunán lapátkerekes gőzösök pöfögtek. Aztán jött a háború, a bombázások, őrült világ kezdődött. A szerző kisfiúként egy hadikórházban sebesült katonákat vigasztalt, egyszer hátulról látta Horthy Miklóst, és református létére zsidóként bujkált Szálasi barátjának lakásában.”A sok szeretettel és bájos humorral megírt könyv igazi családi olvasmány. Amikor a dedikált könyvet hazavittem, hetekig csak a borítóját láttam, hol az egyik, hol a másik gyermekünk kezében. Amikor úgy gondoltam, hozzájutok az olvasáshoz, akkor meg feleségem csapott le a kötetre. A színes történeteket Szűcs Édua kedves rajzai kísérik. Jó olvasást!

Pórázt rak a tagállamok nyakába az unió

Az unió megszigorítja költségvetési politikáját, a magyar miniszterelnök taktikázik, a nemzetgazdasági tárca ellentmond neki, az EU pedig arra próbálja rászorítani Magyarországot, hogy újra legyen jóban az IMF-fel.

Egyszerre nyomják és stabilizálják a bankokat

Hogy miként fogadják a pénzintézetek a Kósa Lajos és Rogán Antal által jegyzett devizahitel-mentő csomagot, az nagyban függ attól, hogy milyen hiteleket vesz majd át a Nemzeti Eszközkezelő.

Botránykönyv miatt szakadhat a német baloldal

Tovább zajlik a német jegybank korábbi elnöke által kiprovokált vita a bevándorlásról. Thilo Sarrazin Németország felszámolja önmagát című botránykönyve (A Sarrazin-botrány. Hetek, 2010. szeptember 10.) a jelek szerint rátapintott a németek legérzékenyebb pontjára, és igazi szakítópróbát jelent a szociáldemokrata pártnak. A politikai felfordulás azonban nívós szakmai vitát is generált – Sarrazin könyve segített abban, hogy a bevándorlók integrációjának hendikepjeit szakértők egész sora kezdje feszegetni.

Több fegyver, mint Tesco

Manapság heti, sőt olykor napi rendszerességgel hallani a nemzetközi sajtóban a mexikói drogháború véres leszámolásairól. Hogyan kell tekintenünk erre a küzdelemre?– Ez egy roppant kiterjedt és összetett témakör. Talán egy nap is kevés lenne ahhoz, hogy részletesen áttekintsük a mexikói drogháború kialakulásának a folyamatát és a jelenlegi helyzetet.

Eltűnt fiatalok nyomában

A huszonegy éves Kovács Gábortól a nyár végén vettek végső búcsút. Holttestét egy hónappal korábban találták meg a Dunában. Akkor már másfél hónapja zajlott a keresése. Egy pénteki napon látták utoljára, születésnapját ünnepelte egy budai szórakozóhelyen. A biztonsági kamerák felvételein este fél tíz körül még feltűnt, azután már nem.

Székely Jeruzsálem

Erdélyben van egy tó, melynek fenekén Bözödújfalu nyugszik, lakóházaival, templomaival, iskoláival, kulturális központjaival. Csupán egy vízből kiálló templomtorony emlékezteti az arra járókat a település egykori létezésére. Az utolsó román diktátor végnapjaiban még parancsot adott egy gát megnyitásához, és a víz örökre maga alá temette a helyet, amely évszáza­dokon át a vallási tole­rancia jelképe és egy különleges felekezet, a „székely zsidózók” otthona volt.

KÁVÉSZÜNET

A tenisz ünnepe

A sikeréhes amerikai mindig ünnepel valamit. Azonban most volt is rá oka, mert a világ legjobb teniszezői találkoztak a New York-i Flushing Meadow tenisz­szentélyében. 46 ország – köztük Magyarország – volt képes kandidálni a világ 128 legjobb férfi, illetve női játékosa közé. 15 napig ostromolhatták a pénztárakat a tenisz szerelmesei. Megkapták, amire vágytak, csodálatos pontokat láthatott a nagyérdemű.

Szilvás finomságok

Az idei szilvatermés várakozáson felülire sikeredett. Ez az örvendetes tény kedvezően hat a szilva piaci árára, így a lekvárfőzésre, a várható egy főre eső szilvásgombóc- fogyasztásra, valamint egyéb szilvás ételek elkészítésére. Közkedveltsége népdalokat ihletett – méltán, hiszen kiváló élettani hatásai mellett számos finomság készítésére alkalmas. A szilva (és az aszalt szilva) az egyik legjobb vértisztító, és serkenti az emésztést. A benne található kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Veseműködés-serkentő és koleszterin-, valamint vérnyomáscsökkentő hatását is kimutatták. Végül, de nem utolsósorban pedig nagyon finom!

Bűbájos zsarnokok

– Anyu, nem akarok iskolába menni…– Ne viccelj…– A lányok nem vesznek be a játékba, és azt mondták, hogy csúnya a tolltartóm.– Drágám, nem kell ezt olyan komolyan venni. Majd kedvesebbek lesznek, meglátod!– De kinevetnek, és a hátam mögött sugdolóznak… Azt is mondták, hogy soha nem lesznek a barátaim.– Ugyan már, ne foglalkozz velük! Keress más barátnőt!

Diéta parlagfű ellen?

A parlagfű a magyar lakosság közel 10-15 százalékának életét keseríti meg. A megelőzés jegyében a Budai Allergia-központ diétás ajánlást dolgozott ki allergiások számára. Sajnos az információ a médiában – „diéta parlagfű ellen” felkiáltással – megtévesztően terjedt el.

Élj vidáman! - Andrew Matthews-könyvek

A másokkal megosztott élményeink megfűszerezik életünket, de hogy hogyan és milyen arányban használjuk e fűszereket,  nem tudunk minden helyzetre érvényes receptet adni. Sokszor több kell a puszta jómodornál, és egy egészséges énképnél ahhoz, hogy elnyerjük mások bizalmát. Szükséges egyensúly aközött, hogy mit adunk és mit kapunk, akárcsak az önmagunkkal és másokkal szembeni kötelezettségeink között is.

A gyógypedagógia atyja

Bárczi (eredeti nevén Kratina) Gusztáv a mai Szlovákiában található Nyitraudvarnokon született 1890. szeptember 13-án. Diplomáit Budapesten szerezte, előbb gyógypedagógiai tanár, majd fül-orr-gége szakorvos lett. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített, amelynek rémisztő tapasztalatait esetenként főiskolai előadásaiban is felidézte hallgatóinak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!