hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pórázt rak a tagállamok nyakába az unió

2010. 09. 17.
Az unió megszigorítja költségvetési politikáját, a magyar miniszterelnök taktikázik, a nemzetgazdasági tárca ellentmond neki, az EU pedig arra próbálja rászorítani Magyarországot, hogy újra legyen jóban az IMF-fel.

Egy közös költségvetési normarendszert fogadnak el az unió tagállamai, ami garantálja az EU gazdasági és monetáris stabilitását  -így döntöttek az európai közösség pénzügy- és külügyminiszterei. Ha pedig valamelyik ország költségvetése kilóg a normarendszerből, akkor jönnek a szankciók. Hogy mivel büntethetők a pénzügyi renitensek, arról majd szeptember végén dönt az EU, de vélhetően többek között a strukturális alapokhoz való hozzáférést tiltják le, korlátozzák az uniós szavazati jogot, illetve pénzbüntetést is kiszabhatnak. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország a szigorú szankciók mellett foglalt állást Brüsszelben, de a magyar álláspont szerint a gazdasági növekedést és a költségvetési hiányt együtt kell kezelni.  Martonyi János külügyminiszter szintén helyesli a pénzügyi normák betartatásának szigorítását, ráadásul szerinte ez hazánk számára is kedvező, mivel igen kínos lenne, ha éppen a magyar elnökség alatt robbanna ki újabb botrány valamely tagállam pénzügyi fegyelmezetlensége következtében.

Csak taktika

Ez persze nem jelenti azt, hogy a tagországok nem próbálkoznak. Például Orbán Viktor parlamenti értékelőjébe beleszőtte, hogy az „nem megy, hogy 300-400 milliárd forintot teszünk be a magánnyugdíjpénztárakba, és közben tartjuk a 3 százalékos hiánycélt". Ugyanis ha a magánnyugdíjpénztári rendszer költségeit a hivatalos költségvetési statisztikába is beengedné az EU, akkor ez komoly segítséget jelente a kormánynak a jövő évre előirányzott 3 százalékos hiánycél tartásában - Magyarországon 1,5 százalékkal csökkentené a hiányt a magánnyugdíjpénztárak rendszerbe emelése. De hiába kéri ezt vagy kilenc ország, egyre kisebb az esély arra, hogy az EU beengedje a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kiadásokat a büdzsébe. Mindenesetre Pogátsa Zoltán közgazdász ultimátumnak nem nevezné Orbán hétfői kijelenté­­sét, ő inkább egyfajta tárgyalási taktikaként értelmezi. Hiszen, magyarázta a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, ha egy szabály nem egyértelmű, márpedig jelen esetben erről van szó, akkor mind a két fél próbál a lehetőségeihez mérten manőverezni. Pogátsa szerint Varga Mihály sem túlzott, mikor a közelmúltban úgy fogalmazott, az unió nem tilthatja meg Magyarországnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak kérdésében önállóan döntsön a kormány. „Ez nemzeti, tagállami szuverenitás" - fogalmazott Pogátsa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!