hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 10. 16. (XIII/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szexturista miniszter

Frédéric Mitterrand, a frissen kinevezett francia kulturális miniszter azonnal botrányba keveredett. Miután a miniszter felszólalt Roman Polanski letartóztatása ellen, a szélsőjobb médiabotrányt gerjesztett négy évvel ezelőtt megjelent önéletrajzi regénye kapcsán, amelyben kiállt a szexturizmus mellett, és elismerte, hogy „fiúkért fizetett”.

McNobel: Obama sorban állás nélkül kapta meg a békedíjat

Ne viccelj, nincs most április elseje! – így fogadták a Fehér Ház sajtóosztályán a hírt, amit ők is csak a tévében láttak. Barack Obama október 9-én reggel arra ébredt, hogy Nobel-díjas lett. Azt ő sem tudja pontosan, hogy miért. „Nem az eredményeim elismeréseként tekintek a kitüntetésre, hanem annak a megerősítéseként, hogy Amerika vállaljon vezető szerepet a világ gondjainak megoldásában” – mondta az elnök.

A sárkány karmai

Steven Mosher amerikai Kína-kutató tíz éve nem kívánatos látogató a Kínai Népköztársaságban. Azóta, hogy történelmi példákra hivatkozva leírta, mit várhat a világ a jövőben az ázsiai szuperhatalomtól. A Heteknek adott interjúból az is kiderül, hogy véleménye az elmúlt évtizedben nem változott, sőt az Egyesült Államok háttérbe vonulásával a pekingi nagy menetelés csak felgyorsult.

Belföld

Szakítás Demszkyvel - Liberális undor az MSZP-ben

Legalább három legyet akart ütni egy csapásra az MSZP vezérkara azzal, hogy váratlanul felmondatták a  szocialistákkal a fővárosi koalíciót: ezek a BKV-s botrányok utáni kármentés, a fővárosi szocialisták „helyretétele”, valamint a „közutálatnak” örvendő liberálisokkal való nyilvános szakítás.

Vöröslámpás hotel önkormányzati támogatással?

„Nem engedhetjük meg, hogy igaz legyen!” – hangsúlyozta a Hír TV Célpont című, egyik múlt heti adásában Szaniszló Sándor. A XVIII. kerületi MSZP-s alpolgármester fenti mondatai azt követően hangoztak el, hogy a műsort vezető riporter egy részben önkormányzati pénzből fenntartott hotelben – állítólagosan – üzemelő kuplerájról faggatta.  A bizonyítékként közölt rejtett kamerás felvételen egy eltakart arcú „hölgy” beszélt a fogadóhelyen nyújtott „szeretetteljes” szolgáltatásairól. A kerület szocialista polgármestere belső vizsgálatot kezdeményezett, de egyben kételyeinek is erős nyomatékot adott a hír hallatán.

Kevés hitelesnek segítene az MNB ötlete

Nem kis vita alakult ki a Magyar Nemzeti Bank elnökének kezdeményezése körül, mellyel a devizahitelezés kockázatait csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását sürgette a Pénzügyminisztériumnál. Simor András az azóta eltelt két hétben gyakorlatilag egyedül maradt ötletével.

Maradhat a Fideszben a zsidó nagytőkéről értekező polgármester

Bár a Fidesz sajtó­politikája igyekezett jegelni  az edelényi polgár­mester zsidó nagytőkét emlegetőő kijelentése miatt kirobbant botrányt, mégsem tudni, hogy árt-e a pártnak az ügy.

Hit és értékek

József vagy Juszúf: Ki volt a fáraó csúcsminisztere?

Napjainkban nemcsak a Közel-Kelet politikai, gazdasági és katonai vonatkozású hírei, hanem a történeti és régészeti felfedezések is a világsajtó úgynevezett „kemény hírei” közé számítanak. Szeptember utolsó hetében a tekintélyes New York-i tőzsdelap, a The Wall Street Journal közölte a Palesztin Hatóság egyik vezető emberének nyilatkozatát, aki szerint „a zsidóknak nincs történelmük Jeruzsálemben”. Néhány napra rá a vezető egyiptomi napilap, az Al-Ahram tudósított arról, hogy „József arcképével ellátott óegyiptomi pénzvereteket” találtak a Kairói Múzeum pincéiben, amivel közvetve alátámaszthatják a Korán Józsefről szóló elbeszélését. Hogyan függ össze ez a két, egymástól látszólag távol eső hír?

HÁTTÉR

Világfelmérés az iszlámról, meglepő eredményekkel

A világ lakosságának közel egynegyede muzulmán, akik nem feltétlenül azokban az országokban élnek, amelyek a hagyományos iszlám országoknak számítanak – állapítja meg egy friss átfogó tanulmány. A felmérés mind az öt kontinensen vizsgálta az iszlámhívők számát és társadalmi megoszlásukat. A közfelfogással ellentétben nem a Közel-Kelet a muzulmán világ egyetlen központja, legalábbis demográfiai szempontból. A muszlimok mintegy egyharmada Ázsiában, a Törökországtól Indonéziáig terjedő régióban él.

Szálasi, a spiritiszta nemzetvesztő

65 éve, 1944. október 16-án Horthy Miklós kormányzó rádiószózatot intézett a nemzethez, melyben bejelentette Magyarország kilépését a szövetségesek ellen vívott háborúból. Bizalmas körökben elmondta, hogy pisztollyal a kezében az utolsó golyóig harcolni fog a nácik ellen, ha meg akarnák akadályozni a békekötést. Terve azonban azonnal összeomlott.

Trenddel szemben szabadon

„Rend a lelke mindennek, így tanultam nagyapámtól" - mondta szezonnyitó parlamenti felszólalásában Bajnai Gordon. A miniszterelnöki „bölcsességgel" a kormány is igyekezett mutatni, hogy ismeri és követi is a politikai trendet. A trend pedig a rend: minden előtt és minden felett.

Miért járt idén tudományos Nobel-díj?

Az optikai szálak fejlesztése; a digitális kamerákban is használt CCD-szenzor megalkotása; az emberi fehérjegyár feltérképezése; a sejtek öregedését szabá­lyozó DNS-szekvencia fel­fedezése - ezekért a teljesítményekért ítélték oda idén a tudományos Nobel-díjakat.

Újabb aranyláz

Rekordmagasságokba emelkedett az arany ára a nemzetközi tőzsdéken. Egy uncia értéke meghaladta az 1040 dollárt. Aki tavaly novemberben fektetett aranyba, az 11 hónap alatt 42 százalékos profitot realizált.

Mamahotel, papabank: Kihaló Európa

A németországi tévénézők körében hosszú ideje óriási népszerűségnek örvend a Hotel Mama című realityshow: szüleiktől elköltöző, többnyire harmincas fiatalemberek önállósodási próbálkozásait figyelheti a nagyérdemű egy hónapon át. Az önkéntes próbálkozások menetrendszerűen kudarcba fulladnak: a delikvensek gyakorlatilag életképtelenek egyedül, s a hónap lejártával – vagy még korábban – visszaköltöznek a szülői fészekbe. A műsor egy Európa-szerte aggasztó problémára irányítja rá a figyelmet: a szüleiknél lakó fiatalok és kevésbé fiatalok helyzetére.

2009. október 16-ai számunkban írták

A remény bajnokaGratulálok a munkájukhoz! Én még életemben – 57 éves vagyok – ennyi érdekes, elgondolkodtató interjút nem olvastam egy megjelent újságban sem! Még csak az Önök által készített interjúkba olvastam bele. Már hajnal egy óra van, de nehezen tudom a holnapi napig felfüggeszteni  az olvasást. Nagyon tetszik az interjúk őszintesége. Tetszik a témák, a meginterjúvolt alanyok megválasztásának a sokszínűsége is! Eddig naponta olvastam más honlapokon és más újságokban található hazai és a magyar nyelven olvasható külföldi híreket. Többségükben sok pontatlan, sekélyes közlés van, teli vannak magyartalan kifejezésekkel, megfogalmazásokkal, hemzsegnek a helyesírási hibáktól. Nem így önöknél. Remélem, hogy minél többen, a külföldön élő magyarok közül is – én is külföldön élek – rátalálnak az Önök remek újságjára a honlapjukon. Én véletlenül nyitottam meg egy keresés közben, és utána kezdtem el olvasni az Önök által készített remek interjúkat. Bízom abban, hogy mások is felfedezték az Önök értékes újságírói munkáját. Az a megérzésem, hogy Önök a munkájukat sokkal többnek érzik, mint „munkának”. Üdvözlettel: Kornelia Hermann

Lettország, a renitens

Lettország megpróbálta. Megpróbálta nem teljesíteni a nemzetközi befektetőktől kapott milliárdos mentőcsomag feltételeit, megúszni az újabb megszorításokat. Nem jött be!

Gáborka új élete

Varga Gábor nem orvos ugyan, mégis saját kutatásai révén sikerült olyan terápiát kidolgoznia, amivel elképesztő mértékben javította reménytelen helyzetben lévő, agyi rendel­le­nes­ségtől szenvedő gyermeké­nek állapotát. A szinte egyfolytában síró fiú nem ismerte meg a szüleit, iszonyatos fáj­­dal­mai voltak, és csak úgy tudtak vele „sétálni”, ha a babakocsiba kötözték. A kísérleti jelleggel Németországban és az USA-ban is alkalmazott módszer eredményeként Gáborka ma már iskolába jár, és megtanult biciklizni.

KÁVÉSZÜNET

Húsz­éveseké a világ

A következő Európa- és világ-bajnokságokra sorozatban ki fog jutni a magyar válogatott – állítja Domonyai László az MTK klubigazgatója. Bizakodása érthető: a kiváló teljesítményt nyújtó U20-as válogatott tagjai közül 9 játékos a kék-fehérek futballakadémiáján nevelkedett. A realistább értékelések szerint azonban korai lenne még a magyar futball feltámadásáról beszélni. Persze örülni azért lehet.

A humusztól a baklaváig

A libanoni konyha világhírét a minősége mellett az a sok millió libanoni is megalapozta, aki diaszpórában él a világ minden táján. Jusszef Albert mester­szakács egy közülük, aki ma már magyar állampolgár. ő avatja be a Hetek olvasóit a libanoni konyha rejtelmeibe.

Aranylakodalom

Torgyán úr, mit érzett, amikor először megpillantotta Marikát? Egyből tudta, hogy ő az igazi?József: Szerelem volt, első látásra, éppen úgy, mint a regényekben. Első alkalommal a Ganz Hajógyár kultúrtermében pillantottam meg Marikát, ahova az öcsémmel mentem el, ő kísérte ugyanis a leendő feleségemet zongorán.Marika: Nem volt lapozó és Jóska ugrott be, hogy a kottalapokat forgassa. Akkor láttam először.József: Ez a találkozás, egy örök életre szóló szerelmet és kapcsolatot jelentett mindkettőnk számára. Aztán legközelebb 1956. január 20-án Rákospalotán a József Attila Moziban találkoztunk. Az előtérben cigarettáztam egy barátommal, aki együtt járt színiiskolába Marikával. Marika odajött hozzánk, és elkezdett köhögni a cigarettafüsttől… Marika: Nem pont így volt. Nem bírom a cigarettafüstöt, ez a lényeg. És ahogy ezt ott kimondtam, Jóska abban a pillanatban eldobta a cigarettát, és eltaposta. Nekem pedig ez nagyon tetszett. Annyira imponált az a mozdulat. Ez volt az a pillanat, amikor egy áramütés keletkezett bennem. Mi történt ezt követően? József: Ugye ez ’56-ban történt. Ekkoriban engem már sokan ismertek Újpesten mint fiatal ügyvédet. Három évig hagyományos, konzervatív módon kezdtem udvarolni Marikának. A római katolikus nagytemplomban, egy nagyon nagy es­kü­vőt akartunk tartani, ami igencsak látványos lett volna. De miután ez az újpesti pártbizottság fülébe jutott, behívatták az akkori főnökömet, Mártai Lászlót, aki a Budapesti Ügyvédi Kamara kormánybiztosa is volt egyben. Egész egyszerűen közölték vele, hogy ők ezt egy politikai ellendemonstrációnak ítélik meg, és nem tűrik el, hogy ilyen látványos módon kössek házasságot Újpesten. Ezért választottuk végül a Rózsák terén a görög katolikus templomot. Ötven évvel később most is ide mentünk vissza, és egy nagyon látványos aranylakodalmat tartottunk. Amit nem lehetett ’59-ben, azt úgy gondoltuk, megcsináljuk most, fél évszázaddal később.Marika, ha jól sejtem, önt sokan körüludvarolhatták. Mégis mi volt az a momentum, ami miatt úgy döntött, hogy ön csakis Torgyán József felesége lesz?Marika: Első pillanattól kezdve mindig nagyon jól el tudtunk beszélgetni egymással. Ez volt a leglényegesebb dolog, hogy megértettük egymást. És hát, szerelmesek lettünk. A három év udvarlás alatt teljesen meggyőzött arról, hogy csakis ő lehet a férjem.József: De hozzá kell hogy tegyem, valóban nagyon sok udvarlója volt a feleségemnek. Nekem ez rögtön fel­tűnt, mert bárhova mentünk külön­böző fiatal srácok köszöntek, meg integettek, hogy szevasz Marika. Kérdezgettem is, hogy ez ki volt, az ki volt?  Hát az osztálytársam, válaszolta. A végén mondom is neki, hogy hova jártál te iskolába? A Nép­stadionba? Marika: Közgazdasági techniku­mot végeztem, és vegyes osztályba jártam, ahol vegyesen voltak a fiúk meg a lányok.      József: Na, ennyi fiú azért nem járhatott egy osztályba...Feltételezem, József fiatal ügyvédként szintén népszerű lehetett a lányok körében?József: Kérném szépen, ez is vitathatatlan. Az állandó testsúlyom akkor ötvenhat kiló volt, ez szinte hihetetlen a maihoz képest. Az én drága menyasszonyom azt mondta, szégyell velem kijönni a strandra, mivel az összes bordám kilátszott, olyan vékony voltam. Viszont felöltözve mutatós gyerek voltam. A gazdag maszek lányok körülrajongtak, ez valóban így volt, de Marikán kívül senki nem jöhetett szóba. A mai könnyed felfogással szemben mi úgy gondoljuk, hogy az egész társadalom összetartó ereje a család. Nagyon nehezményezem ezért, hogy az élettársi kapcsolatot igyekeznek némelyek a házastársi kapcsolat elé helyezni. Nem az élettársi kapcsolatban élőket akarom bántani, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jogilag is teljesen más védettséget élveznek a nők a házasságban, mint a módosított Ptk.-ban fognak élvezni. Mi annak a krisztusi elvnek a betartása mellett léptünk frigyre, hogy a házasság az égben köttetik, így a földön nem bontható fel, ez egy rendkívül bölcs, zseniális felismerése az emberi kapcsolatoknak. Nekünk ez volt a követendő az első perctől kezdve. Megkérdőjelezhetetlennek tartjuk, hogy egy házasságnak egy életre szólónak kell lennie. Most már, belelépvén a második ötven év kezdetébe, csak azt az egyet tudom sajnálni, hogy nem korábban kötöttünk házasságot. A felesége ünnepelt primadonnaként nagy nép­sze­rű­ség­nek örvendett. Ön mennyire volt féltékeny? József: Én mindig is céltudatosan gondolkodó ember voltam. A feleségemnek is megmondtam, hogy „nézz körül nyugodtan a nagyvilágban, úgyse találsz még egy olyan férfit, mint én”. Marika: Jóskának nagyon jó humora van. A humor pedig fontos. Mi megbíztunk egymásban. Úgy gondolom, óriási dolog a házasságban a bizalom, és ha az nincs, akkor nagy baj van. József: Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a feleségem felajánlotta, hogy egy jó házasság érdekében lemond a karrierépítésről, de én ragaszkodtam hozzá, hogy folytassa a tanulmányait, mert az volt az álláspontom, hogy abból csak rossz származhat, ha egy házasságban csak a férj sikeres, a feleség nem. Mindkét félben lehetnek olyan sikeréhségek, aminek a kielégítése nélkül nem lehet harmonikus, szép házasságban élni. Később a feleségem ünnepelt primadonna lett. Amikor Pécsre mentem, engem csak úgy ismertek, mint a Cseh Marika férjét. Még az országgyűlésben is. Mit gondolnak, mi a hosszú házasság titka? Hogyan lehet ötven évet harmonikusan leélni egymás mellett?Marika: Tiszteletben kell tartani a másiknak az érzéseit, és ez a legfontosabb. Mindig jobban oda kell figyelni az embernek a másikra, mint saját magára. Ha valami történik velünk, azt a mai napig megbeszéljük. És persze a jó humor sem hiányozhat a házból. Azt kell mondjam, én nem unatkoztam egy percet sem a Jóska mellett. József: Egy házasságnak a teljes bizalomra, a szeretetre és megbecsülésre kell épülnie. Ha ezek nincsenek meg, elképzelhetetlen, hogy ez a házasság tartós legyen. Valamint mindenkinek be kell látnia, hogy gyermekáldás nélkül nem teljes a házasság intézménye. Persze ma rendkívül nehéz helyzetben vannak a fiatalok, mert nem könnyű nekik lakáshoz jutni. Emiatt aztán komoly megpróbáltatásoknak vannak kitéve. „Ahová beköszönt a szegénység, onnan távozik a boldogság” – tartja a közmondás, de ez nem így van. Mi is nagyon szegényen kezdtük, és a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy szegényen is legalább olyan boldogan lehet élni, mint gazdagon, bármennyire demagógnak is tűnhet ez. Nem minden a pénz. József politikai szerepvállalása erősíti vagy inkább gyengíti a há­zasságukat?Marika: Mindenképpen erősíti. A közös ügyek két embert mindig összekovácsolnak.József: Nem is a politikai szerepvállalás erősíti a házasságot, hanem a közös nevező a világ dolgaival kapcsolatosan. Most látni, milyen tragédiához vezet, ha politikai kérdésekben, nincs meg a közös álláspont. Persze nem lehet elvárni, hogy mindkét fél ugyanazt gondolja, de fontos, hogy egyeztessék a véleményüket, és lehetőleg azonos platformra jussanak. A ’98-as robbantást a házuk előtt vagy a 2001-es kényszerű miniszteri lemondást hogyan élték meg? Marika: Nagy intelligenciával.József: A robbantáskor nagy szerencsénk volt. Ugye két kísérlet is volt, az egyik a székháznál, a másik az otthonunknál volt. A székháznál tudták, mikor lépek ki a kapun, és oda­tették a bejárathoz a bombát egy szatyorban. Az egyik portás kapott egy telefont, hogy a felesége elájult, és azonnal menjen haza. Kirohant a kocsijához, meglátta a szatyrot a kapu előtt, felkapta, és elszaladt vele, mondván nehogy elvesszen egy szatyor, vagy ellopja valaki. Otthon aztán észlelte, hogy robbantószer van benne, ekkor hívták a rendőrséget. A másik alkalommal a lakásomnál szintén a kapuba tették a bombát, és távirányítással akarták működésbe hozni, amikor elindulok, de éppen lemondták a programomat, így nem kellett elmennem sehova. A támadó viszont, ha már ott volt a bomba, robbantott. Még a mai napig szednék össze a darabjaimat, ha ez sikerült volna neki.Marika: Benyomta az ajtónkat, az összes üveg betört, repkedtek a vas­elemek az előszobában. Az volt a szerencsém, hogy mélyen aludtam, és csak a robbanásra ébredtem fel. Marika, mit szól ahhoz, hogy újra politikai „babérokra” tör a férje? Marika: Örülök neki. Szükség lenne a politikában ilyen jó fejekre, mint a Jóska. Jót tenne az országnak, ha bejutna az országgyűlésbe. József: Be akarom bizonyítani országnak, világnak, hogy pénz, szer­vezettség és média nélkül is be lehet vinni egy pártot az ország­gyű­lésbe. Ha hetvenhét évesen, ilyen hát­rányos helyzetből nem tudok az élen végezni, azt is tudomásul veszem. Annak ellenére, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában, én mégis megpróbálom.

Bobbi Brown: Légy önmagad, és érezd jól magad a bőrödben

Légy önmagad, és érezd jól magad a bőrödben – vallja Bobbi Brown világhírű sminkes, aki évek óta a természetességet hirdeti a kozmetikai iparban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!