hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világfelmérés az iszlámról, meglepő eredményekkel
Színes félhold

2009. 10. 15.
A világ lakosságának közel egynegyede muzulmán, akik nem feltétlenül azokban az országokban élnek, amelyek a hagyományos iszlám országoknak számítanak – állapítja meg egy friss átfogó tanulmány. A felmérés mind az öt kontinensen vizsgálta az iszlámhívők számát és társadalmi megoszlásukat. A közfelfogással ellentétben nem a Közel-Kelet a muzulmán világ egyetlen központja, legalábbis demográfiai szempontból. A muszlimok mintegy egyharmada Ázsiában, a Törökországtól Indonéziáig terjedő régióban él.

A Pew Forum által több mint 200 országban végzett legfrissebb demográfiai felmérés szerint 1,57 milliárd muzulmán él ma a világon, akik a föld 6,8 milliárd lakosának 23 százalékát teszik ki. Összehasonlításképp: a 2005-ös adatok szerint a világon 2,25 milliárdan vallották magukat kereszténynek. A muszlimok több mint 60 százaléka Ázsiában található, 20 százalék körülire tehető pedig a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élők száma. A muzulmánok kétharmada 10 országban él, amelyek közül hat Ázsiában (Indonézia, Pakisztán, India, Banglades, Irán és Törökország), három Észak-Afrikában (Egyiptom, Algéria és Marokkó), egy pedig Afrikában (Nigéria) található.

Természetesen a közel-keleti és észak-afrikai térségben találhatók azon országok, amelyek muzulmán többséggel rendelkeznek. Az itt lévő 20 ország közül a legtöbben az iszlámhívők aránya meghaladja a 75 százalékot, csak Izrael, Libanon és Szudán kivétel ez alól. Több helyen a muzulmánok aránya 95 százalékos vagy efölötti, például Algériában, Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Kuvaitban, Líbiában, Marokkóban, Szaúd-Arábiában, Tunéziában, Nyugat-Szahara térségében és Jemenben. A térség muzulmánjainak egynegyede Egyiptomban él.

Ugyanakkor a tanulmány több meglepő tényre is rávilágított, például arra, hogy több mint 300 millió muzulmán olyan országokban él, ahol nem az iszlám a fő vallás, méghozzá nagyszámú és meghatározó kisebbségként. A hindu többséggel rendelkező Indiában például a világon a harmadik legnagyobb muzulmán közösség található, és legalább kétszer annyi iszlámhívő él, mint Egyiptomban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!