hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sárkány karmai
Diktatúrákkal szövetkezve épül az új világhatalom

2009. 10. 15.
Steven Mosher amerikai Kína-kutató tíz éve nem kívánatos látogató a Kínai Népköztársaságban. Azóta, hogy történelmi példákra hivatkozva leírta, mit várhat a világ a jövőben az ázsiai szuperhatalomtól. A Heteknek adott interjúból az is kiderül, hogy véleménye az elmúlt évtizedben nem változott, sőt az Egyesült Államok háttérbe vonulásával a pekingi nagy menetelés csak felgyorsult.

Hegemon című könyvében azt állítja, hogy a modern Kína megalapítói százéves programot dolgoztak ki arra, hogy az országból első számú világhatalmat formáljanak. A kommunista rezsim nemrég ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját. Látva a több száz-ezer katonát felvonultató erődemonstrációt, mit gondol, hol tart most Kína ebben a nagy menetelésben?

- Kína ma is kommunista diktatúra, ahol a Föld lakosságának a húsz százaléka él. Jelentős részesedéssel bír a világ ipari kapacitásából, ráadásul maga mögött tudhat egy rendkívüli méretű és gyorsan fejlődő hadsereget, nem beszélve azokról az óriási rejtett nukleáris fegyverkészletekről, melyeket még értékesíteni akarnak. Amerikában a demokrata és a republikánus politikusok többsége elfogadta azt a véleményem szerint rendkívül naiv nézetet, miszerint a pekingi rezsimet szép szóval, vagy ha kell, végső esetben fenyegetéssel be lehet építeni a már létező nemzetközi viszonyok közé, és felelős partnerré lehet tenni. Ennek a hiú ábrándnak az oltárán feláldoztuk a piacainkat, tőkénket és technológiánkat, most pedig már a biztonságunkat is. Ezt a hozzáállást azonban még Peking is nevetségesnek tekinti, hiszen nyilvánvaló, hogy Kínának mint növekvő gazdasági hatalomnak globális ambíciói vannak. Kína már most komoly versenyben áll az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel a világhatalomért és -befolyásért folytatott küzdelemben.

Rendben, Kína kellemetlen vetélytárs, de azért az elmúlt hat-van évben együtt lehetett élni velük, nem fenyegettek igazán senkit, a szomszédos Tajvant leszámítva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!