hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maradhat a Fideszben a zsidó nagytőkéről értekező polgármester
Oszit az MSZP fizeti?

2009. 10. 22.
Bár a Fidesz sajtó­politikája igyekezett jegelni  az edelényi polgár­mester zsidó nagytőkét emlegetőő kijelentése miatt kirobbant botrányt, mégsem tudni, hogy árt-e a pártnak az ügy.

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere a helyi tévének adott interjújában úgy fogalmazott: „Szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot.” Molnár korábban azzal vádolt roma asszonyokat, hogy magzataikat szándékosan bántalmazzák a magasabb családi pótlék elérése céljából.
Az egyik kijelentése így szólt: „Az nyílt titok, hogy a környező, többségében cigányok által lakott településeken, Lakon, Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni. Vagy a terhesség ideje alatt, ez új információ, utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát azért, hogy nyomorék gyereket szüljön.”
Molnárt a kijelentései kapcsán Navracsics Tibor frakcióvezető „kihallgatta”. A beszélgetést követően a polgármester állt a sajtó elé és mondta el, hogy nem volt különösebb gond a nyilatkozataiból, mivel ő nem antiszemita és nem rasszista. A korábbi nyilatkozatát úgy módosította: „Nacionalista vagyok, mert szeretem a hazámat. És az idegen tőke elé helyezem a magyar tőkét.” A találkozó után a párt közleményében hangsúlyozta: Molnár Oszkár, „mint ahogyan eddig is, a munkája és nem származása alapján ítél meg minden embert”.
A korábbi választások során a Fidesz ellenfelei „mennyei mannaként” értékelték a jobboldali politikusok balul elsült nyilatkozatait, sőt, még azzal is viccelődtek, mintha az MSZP fizetné ezen politikusok tevékenységét. A szocialisták szerint a jobbikos szavazókat szeretné megnyerni ezzel a kijelentéssel a polgármester, és azt tervezik, hogy a parlament mentelmi bizottságához fordulnak. „Azt reméltem, hogy lesz egy egyértelmű elutasítása ezeknek a gondolatoknak, egyértelmű számonkérés. Ehhez képest még egy szóbeli ejnye-bejnyét sem kapott a polgármester úr. Ez mindenképpen felháborító” – reagált Mesterházy Attila.
Orbán Viktor számára is kínos Molnár Oszkár kijelentése. A Fidesz elnöke szerdán, a TV2 Mokka című műsorában elmondta: minden képviselőtől elvárható, hogy megfontolja szavait. Orbán Viktor közölte: azt várja Molnár Oszkártól, hogy tegye egyértelművé a gondolatait, és a nyilvánosság előtt tett állításait, ha védhetőek, akkor úgy mondja el, ahogyan kell, „ha pedig erre nem képes, akkor vonja le a következtetéseket”. Arra a felvetésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője – aki egyeztetett az ügyben Molnár Oszkárral – a fasiszták és a kirekesztők oldalára állt, Orbán Viktor úgy reagált: „Molnár Oszkár képviselőtársam kijelentései is kínosak, de még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lennék egy pártban, és ilyen mondatokat kellene megmagyaráznom.”
A Fidesz azért védi meg Molnár Oszkárt, mert a Jobbik által megjelenített nézeteket nem marginalizálni, hanem integrálni akarja – állítja Vásárhelyi Mária. A szociológus emlékeztetett azokra a közvélemény-kutatásokra, amelyek szerint „elég széles közönség van Magyarországon, akiknek ezek a nézetek tetszenek”. A Fidesz számára a kérdés az EU-választások után az volt, hogy mit tesz ezzel a választói réteggel. A párt szeretne egyedül kormányozni, lehetőleg kétharmados többséggel, de ebben a legnagyobb riválisa a Jobbik, ezért „dekázik az állásfoglalással” az edelényi polgármesterrel kapcsolatban.
A polgármester lehetséges kizárásáról szólva a pártelnök azt mondta, ha lenne rá okuk, ezt tennék, de a Fidesznek van egy pártalkotmánya, amely felsorolja, mely okok esetén lehet valakit kizárni. Megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint amíg az edelényi és környékbeli fideszesek nem foglalnak állást Molnár Oszkár képviselő-jelöltsége ügyében, addig ezt ő sem teszi meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!