hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trenddel szemben szabadon
Értekezés a konzervatívok feladatáról

2009. 10. 15.
„Rend a lelke mindennek, így tanultam nagyapámtól" - mondta szezonnyitó parlamenti felszólalásában Bajnai Gordon. A miniszterelnöki „bölcsességgel" a kormány is igyekezett mutatni, hogy ismeri és követi is a politikai trendet. A trend pedig a rend: minden előtt és minden felett.

Így van. Magyarország ma rendért kiált. És pontosan ezért kell ma a szabadság értékeiről is beszélni, és védeni őket. Ez a feladat azonban valóban értelmezhetetlen a népszerűségi mutatók, kutatási adatok és szavazatszámok bűv­köréből nézve. Egyszerűbb az egyik, az éppen népszerűbb értékre rábökni, és ész nélkül képviselni, mintsem gondolkodni (netán erre kérni a választókat is). Mert a rend és a szabadság értékei között nem választani kell, hanem helyes arányban, a kor követelményeihez mérten együtt képviselni, s amelyik éppen jóval gyengébb a másikkal szemben, azt megvédeni.

Két évszázados története folyamán a konzervatív politikában mindig is központi kérdésként merült fel: hogyan lehet megteremteni a rend és a szabadság kényes egyensúlyát. A konzervativizmus azonban mindig is ódzkodott a szabadság és a rend univerzális definiálásától. A politikai cselekvést nem „nagybetűs" fogalmakból, hanem a mindennapokban meggyökerezett, a common sense által legitimált kategóriákból kívánta levezetni. A konzervatív ember a szabadság és a rend absztrakt értelmezését mindig is gyanakodva nézte (Edmund Burke szavaival: „Absztrakt szabadság más absztrakciókhoz hasonlóan nem létezik" ), és az ideáknál sokkal többre értékelte a valódi tartalommal bíró szabadságjogokat és a valódi eredményeket felmutatni képes, szervezett erőt.

A konzervativizmus felismerése helyesnek bizonyult: egy állam akkor mondható stabilnak, ha a szabadság és a rend kiegyensúlyozottan jelenik meg a politikai erőtérben. A kiegyensúlyo­zott politika feltétele az, hogy a szabadságpárti és a rendpárti hagyományok ne merüljenek feledésbe, mindkét elvnek legyenek markáns kép­vi­se­lői, és legyenek olyan mérsékelt politikai erők, melyek képesek felmutatni a két elv praktikus szintézisét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!