hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért járt idén tudományos Nobel-díj?
Csúcsfejek

2009. 10. 15.
Az optikai szálak fejlesztése; a digitális kamerákban is használt CCD-szenzor megalkotása; az emberi fehérjegyár feltérképezése; a sejtek öregedését szabá­lyozó DNS-szekvencia fel­fedezése - ezekért a teljesítményekért ítélték oda idén a tudományos Nobel-díjakat.

A fizikai Nobel-díj egyik felét az optikai szálak tökéletesítéséért ítélte oda a Nobel Bizottság Charles Kuen Kao hongkongi születésű brit kutatónak. A fény vezetésének ötlete már jóval Kao munkássága előtt felmerült. 1841-ben Jean-Daniel Colladon, a Genfi Egyetem fizikusa fedezte fel, hogy a fény egy vízsugárban vezethető; a francia Jacques Babinet ugyanebben az időben hasonló kísérleteket végzett, sőt az ötletet kiterjesztette meghajlított üvegrudakra is. A fény vezetése végül Tyndall révén kapott nagyobb nyilvánosságot, aki 1854-ben a híres Royal Societyben mutatta be, hogy hogyan vezethető a fény vízsugárban. A felfedezést később látványossági elemként használták a párizsi világkiállításon, ahol színes kutakat helyeztek el.

Az optikai szálak kutatása az ötvenes években kezdett el felívelni, ekkor jöttek rá arra, hogy a fény terjedése kedvezőbb, ha az optikai szál magjának nagyobb a törésmutatója, mint a köpenyé. Ekkor ugyanis a teljes visszaverődésként ismert optikai jelenség miatt a fény a köpenyről visszaverődve halad előre a szálban. 1954-ben a londoni Imperial College kutatói egy néhány ezer szálból álló, majdnem egyméteres köteget készítettek, amelynek optikai tulajdonságai már kedvezőek voltak, és a felfedezés ipari hasznosítása azonnal elkezdődött. A korai optikai szálak vesztesége azonban még igen jelentős volt. Ekkor jelent meg a színen a frissen doktorált Kao, aki a hatvanas évek második felében bebizonyította, hogy az optikai veszteségek szinte kizárólag az üvegben meglévő szennyeződéseknek, elsősorban a vas-ionoknak köszönhetők, a szál hajlításakor fellépő veszteségek ugyanis elenyészőek. Mindezeket követően Kao a szilícium-dioxidban megtalálta az ideális optikaiszál-anyagot, amelynek törésmutatója és tisztasága kiváló fényvezetést eredményez.

Kao felfedezését követően az optikai szálak hamar megjelentek a legkülönfélébb alkalmazásokban - a telekommunikációtól kezdve az orvostudományon keresztül a hírszerzésig -, szó szerint behálózták a világot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!