hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 03. 04. (XV/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A halál sejkje

50 év elteltével ismét nyilvánosan szónokolhatott Egyiptomban Juszuf al-Karadavi, napjaink egyik legjelentősebb (szunnita) muzulmán papja. Al-Karadavi a Kairó főterén összegyűlt milliós tömegnek, valamint a televízión élőben bekapcsolódó tömegeknek üzent: „Ne küzdjetek a történelem ellen, mert nem tarthatjátok vissza a pillanatot, ha elkezdődik. Az arab világ megváltozott.” A 85 éves klerikust széles körökben a Muzulmán Testvériség fő ideológusának tartják, aki még a szervezet alapítója, Hasszán al-Banna mellett kezdte a karrierjét.

Újra kitelepítések kezdődtek Ciszjordániában

Zsidó lakosokat telepített ki az izraeli kormány három ciszjordániai kolóniából. A rendőrség az incidensről készült amatőr videófelvételek szerint gumilövedékeket is használt a kitelepítések során. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az eset kapcsán kijelentette, hogy a „nagyon nehéz nemzetközi helyzet miatt” nem engedélyez újabb építkezéseket Ciszjordániában.

Zöld abszurd

A hetvenes években Kelet-Európából és egynémely ázsiai országból számos lelkes munkavállaló érkezett a baráti arab országokba. Lelkesedésük egyrészről az igen előnyös fizetési kilátásokból fakadt, de nem volt elhanyagolható az akkoriban meglehetősen korlátozott mozgástérből való kitörés vágya sem. Arról persze, hogy a „baráti” státusz mindössze annyit jelent, hogy hazájuk ezen országok számára nem számítanak a terrorizmus kiemelt célpontjai közé, nem sokat tudtak.

Patthelyzet

Brit speciális kommandó, amely már lassan tíz napja „működik” Líbiában; az Egyesült Államok haditengerészete: repülőgép-hordozó, vadászbombázók, fregattok; és akár egy NATO-koalíciós beavatkozás. A Líbia köré csoportosuló katonai felvonulást nehezen lehet óvatos diplomáciai fordulatokkal álcázni, Kadhafi ezredes pedig jobban ért az előbbihez, ezért már szerdán megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy ezrek vére fog folyni egy nyugati intervenció esetén. Kadhafi líbiaiak ezreiről beszélt, majd hozzátette, hogy az utolsó vérig fognak harcolni az afrikai országban – ahol akár a fennmaradó olajkitermelést is leállítja, ugyanis szerinte a nyugatiak célja világos: meg szeretnék kaparintani az ország olajkészleteit.

Belföld

Életeket menthet a dohánytörvény

Egy februári törvényjavaslat szerint idén júliustól az összes zárt légterű vendéglátóhelyen - kocsmákban, éttermekben - betiltanák a dohányzást. Egy felmérés szerint a javaslatot a lakosság túlnyomó többsége, valamint orvosszervezetek is egyhangúlag támogatják. Úgy tűnik, immár Magyarországon is sikerül megfékezni a dohánylobbit, s a kormány szembenéz azzal, hogy a tömeges dohányzás nemcsak népegészségügyi, hanem tetemes gazdasági károkat is okoz a társadalomnak.

A Fidesz után jöhet a Fradi

Felszámolná az „urambátyám” viszonyokat az FTC-nél a Fidesz párt­igazgatója, aki a politikát is távol tartaná a klubtól. Kubatov Gábor – akit múlt héten választottak meg a zöld-fehérek elnökévé – a labdarúgócsapatot szintén megmentené, de ez aligha lesz egyszerű „menet”.

Diktátum Budapestről

A hétvégén tartotta a romániai magyar pártok legnagyobbika tisztújító köz­gyűlését, amelyen Markó Béla utódját választotta meg a szövetség. Papírforma eredmény született, a lemondott elnök favoritja, Kelemen Hunor nyerte a választást több mint kétharmados aránnyal. Azonban a kulisszák mögötti küzdelem már nem volt ilyen sima, hiszen Romániában a kormányválság réme fenyeget hónapok óta, ezért a román pártok a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A magyarországi pártok szintén nagy hangsúlyt fektettek a kong­resszusra, mert Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mellett a Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó európai képviselő is felszólalt, aki Orbán Viktor ultimátumát adta át a döntéshozóknak, alaposan felkavarva a tisztújítási protokoll légkörét.

Titkosügynökök a neten

Több mint félezer nevet tartalmaz az az interneten elérhető lista, amelyen a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei szerepelnek. Az adatlapok között felbukkan Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

Jön a hamburgeradó?

A „népegészségügyi termékdíj” ötletét eredetileg Dr. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke tavaly vetette fel. A szakember külföldi mintára vezetné be a hamburgeradót, a gondolat a Semmelweis Tervbe is bekerült. Mottó: aki tudatosan rombolja az egészségét, az járuljon hozzá jobban a majdani gyógyításának költségeihez, a termékek megemelt ára révén.

Feszület a tanteremben

Amikor a kormány tavaly nyáron megkönnyítette az önkormányzati iskolák egyházi kézbe adását, még csak a Pedagógusok Szakszervezete kongatta meg a vészharangot. Most, a felvételi határidők közeledtével, már a tantestületek és a diákok szülei is kezdik pedzeni, hogy az utóbbi időben miért szaporodtak meg az egyházi méltóságok látogatásai az amúgy világnézetileg semleges iskolájukban.

Hit és értékek

Az államegyház árnyai

A Nyugatrómai Birodalom bukásával nem szűnt meg, sőt inkább felerősödött az államvallás és a tényleges kereszténység mellett kitartó hívők közötti konfliktus. A birodalom helyét a pápai állam vette át, a császár utódai „Krisztus helytartói” lettek. Akik nem fogadták el az új rendet, azoktól megvonták a keresztény megnevezést, és kirekesztették őket az egyházból, ami által – már több évszázaddal az inkvizíció megjelenése előtt – számkivetettekké és üldözöttekké váltak. Az egyházi, politikai és közjogi tekintélyt egyaránt kizárólagosan megragadó római egyház mindinkább hatalmi tényezőként és nem erkölcsi-szellemi intézményként lépett fel. Az ekkor kialakuló államegyházi modell legalább ezer évre meghatározta Európa képét. Áldozatainak száma messze meghaladta Néró és a többi keresztényüldöző római császár véres bűnlajstromát.

HÁTTÉR

Sikerül-e a kormánynak a „nagy ugrás”?

Munkaerőpiac, nyugdíjrendszer, gyógyszertámogatás, oktatás, közösségi közlekedés, állam és önkormányzat, bürokrácia és adminisztráció: e hét terület igényel átfogó szerkezeti átalakítást, jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden, a sokak által megszorító csomagnak, hivatalosan Széll Kálmán Programnak nevezett tervsorozat ismertetésekor. A Hetek által megkérdezett szakemberek szerint a tervek súlyos társadalmi következményekkel járnak - már amennyiben egyáltalán megvalósulnak. Úgy tűnik ugyanis, hogy sok részletbe még az érintett minisztériumok vezetőit sem avatták be előzetesen, az egyeztetések tehát még csak ezután kezdődnek.

Benzinár: hol a határ?

Szerdán ismét megemelték a benzin árát, és sokan már azt találgatják, hogy mikor lesz az üzemanyag litere 400 vagy – pesszimistább előrejelzések szerint – 500 forint? De mitől is emelkedik a benzin ára? Többek között erről kérdeztük Pletser Tamást, az ING Bank olaj- és gázpiaci elemzőjét.

Buli a West Balkán után

A budapesti éjszakai élet a három áldozatot követelő januári diszkótragédia óta sem állt meg, bár a rendezvényszervezők állítják, hogy forgalmuk jócskán visszaesett. Ennek ellenére a hét minden napján bőven válogat­hatunk a zenés-táncos helyek véget nem érő ajánlatai közül. Üvöltő zene, füstös romkocsma, egymást ölelgető részeg fiatalok – éjszakai élet a West Balkán után.

Kozmikus Katrina

Intenzív napfolttevékenységre és geomágneses viharokra számíthatunk az elkövetkező években – figyelmeztetett február végén Sir John Beddington,    a brit kormány vezető tudományos tanácsadója. Beddington és a NASA szakértői szerint a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása egy globális Katrina pusztításával lenne egyenértékű, amely több ezer milliárd dolláros kárt okozna; a geomágneses szuperviharok ugyanis leállíthatják a telekommunikációs műholdakat, a mobiltelefon- és elektromos hálózatokat.

A csomagbontóból jelentjük

Kibontották hát a várva várt „csomagot”. Hogy kiét? Alighanem Orbán Viktorét, de a miniszterelnök, aki egyébként két utóbbi, úgynevezett évértékelő beszédében – a Millenárison, majd a Parlamentben – erő­teljes hangsúlyokkal vállalta fel az ország  „újjáalakításának” programját, ezúttal, mint azt korábban bejelentette, Matolcsy Györgyre testálta a részletek ismertetését. Így hát a csomagot Orbán mégsem vette a nevére, annál inkább sem, mert Széll Kálmán Programra keresztelték; biztos, ami biztos, ha majd egyszer ki kell farolni belőle, élő ember neve ne említessék.

KÁVÉSZÜNET

Az idei Oscar arcai

Ez évben immáron 83. alkalommal gyűlt egybe Hollywood krémje a filmipar legrangosabb díjának átadására. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Oscar néven ismert díját a szakma legkiválóbb alkotásainak, alkotóinak és szerep­lőinek adja át 24 kategóriá­- ban. Az idei jelölt és díjazott filmekben vissza­köszönnek a nyugati társadalom legfőbb dilemmái: a nemi identitás kérdése, a drogproblémák és a Facebook világa. Feltűnik egy, a szabad világot fenyegető diktátornak ellenálló bátor vezető képe és a hőn áhított világbéke reménysugara is, mégpedig egy tel-avivi iskolában.

Felülről szerveznék át a hazai labdarúgást

„A labdarúgás nem pusztán játék – bátran szánhatunk neki missziót Magyarország megújításában!” Eme magasztos gondolattal átitatva tartott beszédet az egész napos „futballcsúcs” egyik fő vendége, Orbán Viktor. A miniszterelnök és a hétfőn megtartott Magyar Futball Fórum elnevezésű rendezvény egyéb prominensei optimista hangvételű beszámolókat tartottak labdarúgásunk stratégiai terveiről, valamint saját elképzeléseikről. A futballnap valódi fórumjelleget öltött, még kérdezni is lehetett.

Oszd be, és uralkodj!

Ki ne szeretné a frissen mosott függönyöktől illatozó, tavaszi nagytakarítás után csillogó-villogó, üdítő otthon illatát? Mennyivel kellemesebb, mint a mosatlan edények, a túlcsorduló szennyestartók, a lakásban művészi eleganciával széthagyott holmik, és az innen-onnan fátyolként előreppenő porcicák látványa?

Az otthon melege

A hosszúra sikerült skandináv tél hamarosan megadja magát, de addig is, amíg a langyos tavaszi szél nem borzolja hajunkat, jólesik hazaérni a meleg lakásba. Az otthon melegét a családtagok egymás iránt érzett szeretete, megbecsülése, törődése adja; erre a fajta melegségre egész évben, egész életünkben vágyunk. A másik értelem­ben vett otthoni melegséget egy jó fűtési rendszer tudja biztosítani számunkra. Ilyen rendszerből sokféle létezik, a legtöbb nagyon kényelmesen működik, elég egy gomb­nyomás, egy tekerés a kapcsolón, és perceken belül árad a várva várt meleg lakásunkban.

A király beszéde

Albert György, yorki herceg, II. Erzsébet mostani angol királynő édesapja dadog. Ez a kis hiba hatalmas gátként magasodik Ő királyi fensége és szeretett népe között, hiszen az uralkodói család tagjaként időnként meg kellene szólalnia a nyilvánosság színe előtt. Érthető, ha kerüli e kínos helyzeteket. Ám amikor váratlanul az ő fejére kerül a birodalmi korona, nem térhet ki a küzdelem elől. Harcát az érthető szavakért leginkább a különc és amatőr beszédtanár segíti.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!