hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Buli a West Balkán után
„Arra van szüksége minden fiatalnak, hogy szétbulizza magát”

2011. 03. 04.
A budapesti éjszakai élet a három áldozatot követelő januári diszkótragédia óta sem állt meg, bár a rendezvényszervezők állítják, hogy forgalmuk jócskán visszaesett. Ennek ellenére a hét minden napján bőven válogat­hatunk a zenés-táncos helyek véget nem érő ajánlatai közül. Üvöltő zene, füstös romkocsma, egymást ölelgető részeg fiatalok – éjszakai élet a West Balkán után.

Péntek este, fél kilenc – részeg fiatalt dob ki két biztonságis egy Vígszínházzal szembeni ajtó mögül. A több száz, járdán várakozó fiatal szinte észre sem veszi; mindennapi cselekmény zajlik. A Morrison’s 2 szórakozóhely egyik vendége az áldozat, az ügy nyertese pedig a háromszáz, bebocsátásra váró fiatal közül kettő. Ők a sor elején álltak, és – igazoltatás után – beléphetnek a „szentélybe”: a többszintes szórakozóhely több DJ-vel, alkohollal, csocsóval és tomboló zenével várja őket.
A Morrison’s 2 hétfőnként az egyetemistákat célozza meg ingyensörrel, szerdán pedig a szőke nőket csábítja in­gyenbelépőt plusz welcome cocktailt ígérve. Van hely, ahová az altrockos, kockás inges bölcsészeket várják, máshol mocsári thrash metálünnepet tartanak, egyes helyeken pedig korunk népszerű lemezlovasai drum’n’bass, indie, breakbeat, hiphop és hardcore darabokkal szórakoztatnak. Az egyik klubban száz üveg pezsgőt kínálnak a legjobban bulizóknak. Külön honlapon hirdetik magukat a legmenőbb melegbárok, és saját helye van a nemzeti rock szerelmeseinek is, ahol „a személyzet garantáltan nemzeti érzelmű, a berendezés pedig eredetien magyaros, betyáros”.
A Morrison’s 2 előtt már több mint háromnegyed órája fázó tömegben néha feltűnik valaki, aki a hideg ellenére is pólóban, ingben osztja az észt.
A West Balkán miatt áll most itt a tömeg, mondja, eddig ilyen nem volt, mindenki bemehetett. „Be kell tartani a szabályokat, telt ház van, nem engedhetünk be több embert” – idézi a biztonságisok szavait.
„A szándék jó, a végrehajtás ellenben katasztrofális” – nyilatkozta a Heteknek Jeszenszky Zsolt, a DJ Egyesület elnöke a hatósági ellenőrzésekre reagálva. Szerinte az ismert helyeket irreálisan sokszor ellenőrzik, míg „a kiskocsmák a razziák ellenére is »vígan« vannak, és a fiatalkorúakat ilyen helyeken válogatás nélkül kiszolgálják”. Tény: a rendőrség egyéb szervezetekkel együtt a tragédia utáni két hétben 690 szórakozóhelyet, ennek keretében 8646 embert ellenőrzött. 44 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, két fővárosi hely működési engedélyét 90 napra visszavonták, az 5. kerületi LivingRoomot pedig a kerület jegyzője záratta be. „Minden egyes szórakozóhelyet évente legalább kétszer ellenőrizni kell, ezt a jegyző fogja felügyelni” – szögezte le Tállai András önkormányzati államtitkár.
A Morrison’s 2 előtti tömegben állni már kínos. Kilenc óra van, s az ingyenes rész eddig tartott. Többen újratervezik esti programjukat, s megindul a találgatás, hova érdemes menni. Mivel nem túl gyakran hoznak ki bulizásra alkalmatlanná vált személyt, nincs esély a bejutásra – mi is elindulunk az Instant felé.
A fővárosi underground szórakozóhelyeket a külföldiek által is kedvelt, budapesti specialitásként tartják számon. Az olyan úgynevezett romkocsmák, mint a Dürer Kert, a Corvintető vagy az Instant sikerének egyszerű a titka. Bérelj ki egy lerobbant belvárosi épületet, szórd tele a falakat graffitivel és sok-sok matricával, kell néhány szocreál  retro bútor, csinálj Trabantból asztalt, helyezz köré néhány elnyűtt fotelt, és a labirintusszerűen elhelyezkedő kis termekben már düböröghet is a balkán house vagy az agysebész metál.
Az 1400 fő befogadására alkalmas Instantban is telt ház van, 20 perc bolyongás után egyik kis zugában foglalunk helyet. Itt kevésbé üvölt a zene, a helyiség még párbeszéd folytatására is alkalmas, nem messze tőlünk a vécésnéni nyugalmasan keresztrejtvényt fejt, mintha csak a délutáni sziesztáját töltené a Napsugár Klubban. Minket is csak néha zavar meg egy artikulálatlanul üvöltő férfi. Mindent áthat a füstszag, a falra pedig különböző fajtájú állatok nemi kapcsolatát örökítették meg a dekorációért felelős ifjú képzőművészek. Néha benéz egy kigyúrt biztonságis.
A tinédzsereknél különösen nagy jelentősége, szinte presztízsértéke van a buliba járásnak, ezért a West Balkán bezárása óta sokan visszasírják a Noise Night Life-féle partikat. A Facebookon szerveződött a „100 000-en a Magyar Partikultúráért” – amelyhez nevével ellentétben még csak 2400 rajongó csatlakozott; és más hasonló oldalakon egyre többen követelik, hogy folytatódjon a középiskolásokat is befogadó bulisorozat. Az egyik lelkes tag egyszerűen így fejezte ki magát: „Nem tudom, mennyi rá az esély, de ezt a stílust vinni kell tovább. Arra van szüksége minden fiatalnak, hogy szétbulizza magát.” És persze máris megjelentek a hirtelen keletkezett űrt betölteni kívánó programok, mint például a márciusban induló Thrasher a Hajógyári-szigeten.
A pultostól – miután tisztáztuk, hogy 1000 forinttal kevesebbet adott vissza – megtudjuk, hogy ma razzia lesz. Rendőröket várnak, de az már nem derül ki, honnan tudja. Elmondja, hogy ők szolidaritásból zártak be a tragédia után, és pont ma nyitottak ki újra. A műsorszünet – mondja – nagy áldozat volt a szervezők részéről, mivel a törzsvendégek elszokhatnak a helytől. Menekülési tervet és biztonsági előírásokat találunk a pult mellett.
Persze a kabinet sem ült tétlenül az elmúlt pár hétben: gyorsan új kormányrendelet-tervezettel állt elő a szórakozóhelyek és a tömegrendezvények engedélyezéséről és ellenőrzéséről. A szigorítások hírére sebtében összeállt a szórakozóhelyek érdekeit képviselő Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért (EKBSZ) is. Elnöke, L. Laki László lapunknak elmondta, hogy a hatóságok eljárása túlságosan költséges, és láthatóan nem elég hatékony, mivel az eddig ellenőrzött közel 700 szórakozóhelyből mindössze négyet zártak be ideiglenesen, de azóta már azok is újra megnyitottak.
Csak nem akarnak jönni a rend őrei, így a cigifüstön keresztül utat törve továbbállunk. A Corvintető a Blaha Lujza téri Skála áruház legfelső emeletén várja a bulizókat. A sötét kis utcán néhány fiatal már várakozik, az elrettentő külsejű biztonságisok személyit kérnek, jön a fémdetektoros ellenőrzés és motozás, végül befizethetjük a 800 forintos belépőt. Emeleteken át, az üvegen keresztül a leértékelt cipőket bámulva baktatunk felfelé a kivilágítatlan lépcsőházban, közben egyre keményebben zakatol ugyanaz a ritmus. Mikor végre nincs tovább és a zene is szinte már a fejünkben tombol, óriási vas­ajtót nyitunk ki.
L. Laki László szerint inkább előre megadott rendben és megfelelő garanciák mellett kéne ellenőrizni az érintett helyeket. Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunknak a szintén a tragédia óta alakult Riadólánc Gyermekeink Biztonságos Szórakozásáért Egyesület elnöke is. A maga is négy gyermeket nevelő Szabó Mária szerint a rendőrségnek „nem kéne elrontania” a gyerekek estéjét, a szülők nem akarják, hogy a gyermekeiket egy szál pólóban, kutyás rendőri kísérettel igazoltassák a mínusz 4 fokos hidegben. Az egyesület célja, hogy összeállítsa azoknak a helyeknek a listáját, ahová a szülők bátran elengedhetik a gyerekeiket, illetve megpróbálják a fiatalokat a kulturált alkoholfogyasztás irányába terelni.
Kegyetlen hangerőn dübörög a zene a Corvintető legnagyobb termében, a félhomályos helyiségeken keresztül csukott szemmel is célhoz érnénk. Meglepő, de éjfélkor még csak pár tucatnyian lazítanak (isznak, esznek, cigiznek) az óriási helyiségben. Sötétpiros árny mindenen, a fülsiketítő zene már majdnem kibírhatatlan. Liftet találunk és fényt. Térdig érő frakkban, rácsos ajtó mögül néz ki a liftkezelő fiú, és szabadkozik: csak éjjel
1 óra után lesz itt igazi buli. A lift fénye megvilágítja az épület díszítését: előző korszakokból itt maradt bútorok, graffiti és animációk a falon. „A Legaljába” – kapjuk a választ arra, hova visz a lift.
Az EKBSZ elnöke – aki, mint mondta, már húsz éve van a szakmában – kiemelte: nem tudni a West Balkánéhoz hasonló tragédiáról, „ez a mérleg pedig még a nyugati viszonyokhoz képest is jónak számít”. Laki azonban aggódik az újonnan alakuló jogszabály miatt, mivel annak kidolgozásában eddig az érintettek nem nagyon tudtak részt venni. „Ha a tervezetet jelenlegi állapotában fogadnák el, az az egész szórakoz­tatóipar végét jelente­né, és beláthatatlan károkat okoz­­na a hazai turizmusnak” – mondta Laki László.
„A Legalja” a Corvintető földszinti presszója. Kis csoportok kezében óriási söröskorsók, mindenki mesél valamit. A pultokon többféle kiadásban menekülési terv, a falakon tűzoltó készülékek. Az egyik vendég félreérthetetlen jelet küld arra vonatkozóan, hogy épp nincs partnere, mi pedig visszaszállunk a liftbe. A fiú újabb biztonsággal, meneküléssel kapcsolatos szóróanyagot ad, majd elmondja, hogy ha nem tartanák be a szabályokat, vele együtt több embernek megszűnne az állandó munkája.
A 24 taggal alakult, de jelenleg a felvételi kérelmekkel együtt már 130-140 szórakozóhelyet,  szervezőcéget és független szervezőt tömörítő EKBSZ vezetője a Heteknek beszámolt arról is, hogy egyik legfontosabb céljuknak a 18 éven aluliak megfelelő szórakoztatását tűzték ki. Hiszen a fiatalkorúaknak is van szórakozáshoz való joguk, csak az elmúlt 10 évben senki nem törődött vele, miközben a legtöbb művelődési központ is bezárt – hangsúlyozta Laki. Szerinte óriási hiányosságok vannak ezen a téren, ezért buliznak a fiatalok az utcán és veszik az olcsó alkoholt. Főleg, hogy a kamaszok már eddig is könnyen megkerülték a 18 éven aluliakkal szembeni alkohol kiszolgálási tilalmat: egyszerűen nem a bárpultnál kérik a rövidet, hanem inkább már a parkolóban ledöntik a pörgéshez szükséges adagot.
Éjjel fél kettő körül tényleg beindul a buli. Egy DJ is előkerül, és az eddiginél is hangosabban visít a „zene”. Már legalább százan lehetnek a tánctéren, férfiak és nők, fiúk és lányok ölelgetik egymást félrészegen, a parkettől teljesen távol pedig egy nő táncol egyedül. Mikor már kezd minden kaotikussá válni, úgy döntünk, távozunk. A biztonságiak a feltűnően kivilágított, frissen megnyitott kijárat felé terelnek minket. Be kell tartani a szabályokat, dörmögik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!