hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oszd be, és uralkodj!
Válsággócok kezelése otthon

2011. 03. 04.
Ki ne szeretné a frissen mosott függönyöktől illatozó, tavaszi nagytakarítás után csillogó-villogó, üdítő otthon illatát? Mennyivel kellemesebb, mint a mosatlan edények, a túlcsorduló szennyestartók, a lakásban művészi eleganciával széthagyott holmik, és az innen-onnan fátyolként előreppenő porcicák látványa?

A kettő közötti lassú, de annál hatékonyabb pozitív átmenethez nyújt segítséget az amerika- és immár világszerte ismertté váló FlyLady-­életmódprogram, amely apró lépésekkel kedvelteti meg a házi- és nem háziasszonyokkal a rendszeres takarítást, a rendrakást, folyamatosan biztatva, hogy ne a tornyosuló halmokat nézzük, hanem a már elvégzett munka eredményét.
Kezdetben napi tizenöt perc tevékenységet ír elő, gyors, látványos eredményekkel. Első teendők közé tartozik a mosogató tisztára sikálása, amelynek a látványa némi szemlélődés után további tisztogatásra ingerli a gondos kezeket, hogy körülötte is megteremtsék a rendet.
A program elindítója Marla Cilley Észak-Karolinából, aki saját bevallása szerint nem egy született rendaktivista, sokáig szégyellte felfedni otthona állapotát mások előtt, főleg miután 1998-ban magasabb hivatali megbízást kapott. Egy ponton azonban megelégelte az áldatlan helyzetet, és kidolgozott egy programot a megoldásra. Honlapja 2001 óta érhető el (www.flylady.net). Mára több országból jelentős rajongói táborral, számos könyvvel, kiadvánnyal, saját márkájú termékekkel büszkélkedhet.
A lakást különböző zónákra felosztva veszi végig, tudatosan számolva fel az általa „hot spot”-oknak (forró pontok, azaz válsággócoknak) nevezett helyeket, ahol mindig minden felgyülemlik és tovább halmozódik (előszobában, az asztal, az ágy mellett a földön stb.). Kialakít egy állandó reggeli és esti rutint a gondos előkészületekre. Az esti feladatokhoz tartozik a másnap szükséges holmik „felszállópályára” állítása, kijelölve egy pontot a lakásban, ahonnan a reggeli induláskor csak megragadjuk az előre odakészített kulcsot, telefont, könyvet, táskát, miegymást. A reggeli beágyazást követően jön egy gyors kör a fürdőszobában: mosdó, tükör tisztára törlése, szemét kidobása. A mindennapi apró rutinok elvégzése segít, hogy hétvégére ne halmozódjon fel annyi teendő, ami kitöltené a megérdemelt pihenés helyét.
A programot kiválóan lehet elegyíteni a jól bevált, kampányszerű nagytakarításokkal is. Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk magunkkal, hogy olyan nap még nem volt, amely végén azt mondtuk volna, hogy mindent elvégeztünk, amit kitűztünk magunk elé, nem jut eszünkbe semmi egyéb teendő. Bármikor közbejöhet váratlan esemény, felborulhat a gondos kis terv, ami frusztrálttá teheti az embert, ha nem elég rugalmas. Tehát kezdjük nyújtó gyakorlatokkal az ízületek és idegek igénybevételét jelentő terheléshez!
Érdemes először összeszedni a felesleges holmikat, kidobni a halmozódó szemetet, megválni a „majd-egyszer-jó-lesz-valamire” elnevezésű, felismerhetetlen dolgoktól – így máris hely szabadul fel, könnyebbé téve a rendszerezést (rosszabb esetben ez önmagában egy nap). Majd folytathatjuk a nagyobb volumenű, nagyobb megterhelést jelentő feladatokkal (úgymint ablaktisztítás, bútortologatással járó tevékenységek), hogy a végén az apróbb teendők már könnyebbséget jelentsenek. Fontos a jó idő-, energiabeosztás, átgondoltság, hogy a nap(ok) végén még élvezni is tudjuk munkánk gyümölcsét, és mindazok társaságát, akikkel életünket és életterünket megosztjuk.
Ez a kiindulóponthoz mindig visszatérő, időt, energiát, deréktájat és kezet nem kímélő foglalatosságunk örömteli is lehet, ha a sepregetés egyúttal kihajtja az önsajnálatot, a depressziót és a tavaszi fáradtságot is. Lehetnek olyan időszakok, amikor különösen fáradt az ember lánya, igénytelenebbé válik a környezetére – egyben önmagára is – különböző okok miatt. Ez éppúgy érinthet fiatal anyukákat, akik kisgyerekeket látnak el otthon vagy idősebb asszonyokat, akik már eleget szálltak szembe az élet kihívásaival, vagy magányosan élő személyeket, akik magukkal osztják meg a vacsorát.
A FlyLady-program hangsúlyozza, hogy az otthon töltött napon is figyeljünk magunkra, nézzünk tükörbe – de ne csak nézzünk, igazítsunk is. Az elhanyagolt külső helyett egy kis törődéssel sokkal vidámabban fog indulni a nap, a minket körülvevő állapotra is igényesebbé válunk. Hanyagoljuk az „otthon-még-elmegy” állapotú kinyúlt, szakadt pólókat, öltözzünk fel kellemesen, így nem riasztjuk el a váratlan vendégeket sem…
A tisztítószerek kiválasztásánál megfontolandó figyelembe venni azok illatának családunk más tagjaira gyakorolt hatását: például hiába szeretnénk „zöldek” lenni és terhelt természetünket óvni a vízkőoldó ecettel való helyettesítésével, ha a többiekben kellemetlen folyamatokat indít el a fürdőszobát átjáró aroma. Ugyanígy vannak, akik az alapos szellőztetés után is „kiszagolják”, hogy pont azt a fertőtlenítőt sikerült megvennünk, amely szeretteinkben erősen mérsékli a tiszta ház, csendes este élvezetét.
Rendkívül széles választékban tárul elénk a tisztítószerek világa, a teljesen lebomló, környezetkímélő megoldásoktól a „hagyományos mosópor”-ig, melyek közül választhatunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő terméket, de bármelyiket is szerezzük be, magától egyik sem dolgozik, mi is kellünk hozzá…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!