hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az idei Oscar arcai

2011. 03. 03.
Ez évben immáron 83. alkalommal gyűlt egybe Hollywood krémje a filmipar legrangosabb díjának átadására. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Oscar néven ismert díját a szakma legkiválóbb alkotásainak, alkotóinak és szerep­lőinek adja át 24 kategóriá­- ban. Az idei jelölt és díjazott filmekben vissza­köszönnek a nyugati társadalom legfőbb dilemmái: a nemi identitás kérdése, a drogproblémák és a Facebook világa. Feltűnik egy, a szabad világot fenyegető diktátornak ellenálló bátor vezető képe és a hőn áhított világbéke reménysugara is, mégpedig egy tel-avivi iskolában.

Mint minden évben, most is hatalmas készülődés előzte meg a Los Angelesben megrendezésre kerülő Oscar-gálát. A sztárok pedig megvillanthatták a legnagyobb tervezők nevével fémjelzett haute couture ruháikat: a vörös szőnyegen Valentino, Givenchy, L'Wren Scott, Vera Wang, Marchesa, Versace, Dior és Gucci egyedi darabjai­ban pompáztak megfelelő anyagot szolgáltatva a tribünről instrukciókat kiabáló fotósoknak. (Megértjük Jack Nicholsont, aki mindig a hátsó ajtón érkezik.)

A fiatal generációt képviselő James Franco (127 óra, Pókember 2-3) és Anne Hathaway (Az ördög Pradát visel, Neveletlen hercegnő) az est vendéglátóiként szórakoztatták a közönséget, ezzel biztosítva az átmenetet két átadás között, és oldva a feszültséget. Hathaway szerint idén minden a leszbikusokról szólt, a Kids Are All Right, a Black Swan egyik jelenete, sőt még a Toy Story 3 is, hiszen hol az apa?

Habár a leszbikus pár családjáról szóló film a Kids Are All Right négy jelöléssel is büszkélkedett, üres kézzel ment haza. Az öt kategóriában is jelölt Fekete hattyú (Black Swan) horror-thriller a legjobb női főszereplő, Natalie Portman alakításáért kapta meg végül a díjat. A kritikusok által egekig magasztalt szürreális alkotás egy baletttáncos fájdalmas hétköznapjait, őt az őrületig eljuttató, az elismerésért és szeretettségért vívott harcát mutatja be. A megfelelési vágy a teljes leépülést hozza, személyisége kettéhasad, egyszerre nem tud fehér és fekete hattyú, azaz jó és rossz lenni, hanem végképp tönkremegy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!