hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az idei Oscar arcai

2011. 03. 03.
Ez évben immáron 83. alkalommal gyűlt egybe Hollywood krémje a filmipar legrangosabb díjának átadására. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Oscar néven ismert díját a szakma legkiválóbb alkotásainak, alkotóinak és szerep­lőinek adja át 24 kategóriá­- ban. Az idei jelölt és díjazott filmekben vissza­köszönnek a nyugati társadalom legfőbb dilemmái: a nemi identitás kérdése, a drogproblémák és a Facebook világa. Feltűnik egy, a szabad világot fenyegető diktátornak ellenálló bátor vezető képe és a hőn áhított világbéke reménysugara is, mégpedig egy tel-avivi iskolában.

Mint minden évben, most is hatalmas készülődés előzte meg a Los Angelesben megrendezésre kerülő Oscar-gálát. A sztárok pedig megvillanthatták a legnagyobb tervezők nevével fémjelzett haute couture ruháikat: a vörös szőnyegen Valentino, Givenchy, L'Wren Scott, Vera Wang, Marchesa, Versace, Dior és Gucci egyedi darabjai­ban pompáztak megfelelő anyagot szolgáltatva a tribünről instrukciókat kiabáló fotósoknak. (Megértjük Jack Nicholsont, aki mindig a hátsó ajtón érkezik.)

A fiatal generációt képviselő James Franco (127 óra, Pókember 2-3) és Anne Hathaway (Az ördög Pradát visel, Neveletlen hercegnő) az est vendéglátóiként szórakoztatták a közönséget, ezzel biztosítva az átmenetet két átadás között, és oldva a feszültséget. Hathaway szerint idén minden a leszbikusokról szólt, a Kids Are All Right, a Black Swan egyik jelenete, sőt még a Toy Story 3 is, hiszen hol az apa?

Habár a leszbikus pár családjáról szóló film a Kids Are All Right négy jelöléssel is büszkélkedett, üres kézzel ment haza. Az öt kategóriában is jelölt Fekete hattyú (Black Swan) horror-thriller a legjobb női főszereplő, Natalie Portman alakításáért kapta meg végül a díjat. A kritikusok által egekig magasztalt szürreális alkotás egy baletttáncos fájdalmas hétköznapjait, őt az őrületig eljuttató, az elismerésért és szeretettségért vívott harcát mutatja be. A megfelelési vágy a teljes leépülést hozza, személyisége kettéhasad, egyszerre nem tud fehér és fekete hattyú, azaz jó és rossz lenni, hanem végképp tönkremegy.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!