hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A halál sejkje
Juszuf al-Karadavi

2011. 03. 03.
50 év elteltével ismét nyilvánosan szónokolhatott Egyiptomban Juszuf al-Karadavi, napjaink egyik legjelentősebb (szunnita) muzulmán papja. Al-Karadavi a Kairó főterén összegyűlt milliós tömegnek, valamint a televízión élőben bekapcsolódó tömegeknek üzent: „Ne küzdjetek a történelem ellen, mert nem tarthatjátok vissza a pillanatot, ha elkezdődik. Az arab világ megváltozott.” A 85 éves klerikust széles körökben a Muzulmán Testvériség fő ideológusának tartják, aki még a szervezet alapítója, Hasszán al-Banna mellett kezdte a karrierjét.

A szekuláris hatalom azonban nem tolerálta szélsőséges nézeteit, így al-Karadavinak végül 1961-ben menekülnie kellett; Katarban talált menedéket. 2006-ban a Muzulmán Testvériség felajánlotta neki a szervezet elnöki pozícióját, de ő ezt visszautasítva azt válaszolta, hogy inkább az egész nép szellemi vezetője kíván maradni. Katari száműzetése során globális lehetősége nyílt iszlamista tanainak a terjesztésére a 40 milliós nézettségű al-Dzsazíra arab hírtelevízió révén. A Saria és Élet című televíziós előadása olyan komoly hírnevet hozott neki az arab világban, hogy a Foreign Policy magazin 2008-ban a világ harmadik legbefolyásosabb szellemi vezetőjének választotta meg.

Az iszlamista pap ideológiája azonban rendkívül ellentmondásos: 2001-ben ő volt az első olyan muszlim vezető, aki elítélte a szeptember 11-ei merényletet, majd ennek az antitéziseként helyeselte a terroristák akcióit az amerikai katonákkal szemben Irakban, valamint az izraeliek elleni palesztin öngyilkos merényleteket. 2005-ben a BBC-nek a következőt nyilatkozta: „Allah igazságos, és csak az ő tökéletes bölcsessége adhatta a gyengéknek azt a fegyvert, amellyel az erősek nem rendelkeznek: a képességet, hogy saját testüket bombákká alakítsák, ahogy a palesztinok is teszik." A muzulmán pap szerint a „mártíromságnak" ez a fajtája bizonyíték Allah igazságosságára.

2004-ben muzulmán értelmiségiek mintegy 2500 csoportja petícióban kezdeményezte az ENSZ-nél, hogy tiltsa be a vallásos uszítást. A javaslat azt is tartalmazta, hogy a Biztonsági Tanács állítson fel egy bíróságot, amely felelősségre vonja a „terror teológusait". Az aláírók szerint a „halál sejkjei" azok, akik a vallást az erőszak eszközévé teszik. Gyilkos eszméi miatt al-Karadavi is felkerült a listára: az aláírók szerint vallási alapon támogatja a terrorizmust. A kezdeményezést megelőző évben al-Karadavi fatwát adott ki: minden izraeli terhes nőt meg lehet gyilkolni, hogy gyermekeik később ne lehessenek az izraeli hadsereg tagjai. 2003 őszén pedig egyiptomi újságíróknak al-Karadavi azt mondta, hogy „az összes amerikait, legyenek civilek vagy katonák, meg lehet ölni".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!