hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életeket menthet a dohánytörvény
A nemzeti össztermék két százalékát füstölik el a magyarok

2011. 03. 03.
Egy februári törvényjavaslat szerint idén júliustól az összes zárt légterű vendéglátóhelyen - kocsmákban, éttermekben - betiltanák a dohányzást. Egy felmérés szerint a javaslatot a lakosság túlnyomó többsége, valamint orvosszervezetek is egyhangúlag támogatják. Úgy tűnik, immár Magyarországon is sikerül megfékezni a dohánylobbit, s a kormány szembenéz azzal, hogy a tömeges dohányzás nemcsak népegészségügyi, hanem tetemes gazdasági károkat is okoz a társadalomnak.

„A dohányzás a magyarországi népegészségügyi katasztrófahelyzet egyik legfontosabb okozója. A tizenöt évesnél idősebb népesség harmada rabja ennek a szenvedélynek, miközben a dohányzás következtében kialakuló betegségek miatt közel 30 ezer embert veszítünk el évente" - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az államtitkárság nemrégiben bocsátotta közre programját Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére címmel.

A tüdőrák-halálozás 90 százaléka, az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80 százaléka, az összes rosszindulatú daganatos halálozás egyharmada, a szív és érrendszeri halálozás negyede hozható összefüggésbe a dohányzással - szögezi le a közlemény. A cigarettafüst évente több mint 2500 nemdohányzó ember halálos megbetegedésért felelős. Budapesten minden harmadik 3-6 éves gyermek passzív dohányosnak tekinthető.

Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,5-2 százaléka vész el évente a dohányzás következményei miatt. Eddig évente több mint 5000 munkaképes férfit és 500 nőt nyilvánítanak rokkantnak. Nemzetközi példák egyértelműen mutatják, hogy a válasz egyszerű és olcsó: csökkenteni kell annak lehetőségét, hogy dohányfüstben dolgozzunk, dohányfüstben éljünk - áll a NEFMI közleményében. Ezért az egészségügyi államtitkárság egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményező önálló képviselői indítvánnyal, amelynek értelmében a jövőben zárt légtérben minden nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. „El kell oszlatnunk azt a hiedelmet, miszerint a dohányzás tiltása kedvezőtlen hatással van a vendéglátóiparra. A dohányzás tilalma Írországtól Szlovéniáig sehol a világon nem csökkentette a vendéglátóipar bevételét, ez Magyarországon sem várható" - szögezi le az államtitkársági nyilatkozat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!