hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tud a nő?
Interjú Ferenczi Andreával, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökével

2009. 04. 04.
„Azt tapasztaltam, hogy a magyar nők kiemelkednek tehetségben, szépségben, ízlésben. Természetes számukra, hogy munkájukban és a családjukról való gondoskodásban egyaránt megállják a helyüket, és mindezt oly észrevétlenül teszik immár évszázadok óta, hogy szinte senki nem figyel fel érdemeikre" - mondja Ferenczi Andrea a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke, aki már tizenhat éve munkálkodik a női esélyegyen­lőség érdekében. Célja a nőket karrierjük kiteljesedésében és vezetői pozíciók elérésében segíteni olyan nyugati minták átvétele és megvalósítása révén, amelyek összhangban vannak a magyar kultúrával.

Miért van szükség a 21. században olyan civil szervezetre, amely a nők karrierjével foglalkozik? Az emancipáció térhódításával nem került sínre ez a kérdés?

- A kilencvenes évek elején egy hirdetésre felfigyelve részt vehettem az első, amerikai nők által szervezett női konferencián itt Magyarországon. Nagyon elgondolkodtatott, amikor azt hallottam, hogy az élet negyven felett kezdődik. Amerikában már régen felismerték, hogy egy középkorú hölgy, aki már felnevelte a gyermekeit, és még munkahelyi gyakorlat is van a háta mögött, sokkal alkalmasabb nagyobb projektek lebonyolítására vagy egy vállalkozás elindítására, mint a fiatalabb korosztályok. Ennek népsze­rű­sítésére jöttek az új, demokratikus Magyarországra sikeres amerikai nők, köztük valóban nagyon sikeres üzletemberek, és erről próbálták meggyőzni a rendszerváltás utáni új időszakban helyüket kereső asszonyokat. A legjobban az tetszett - és azóta én is ezt igyekeztem itthon megvalósítani -, hogy egyéni életpályák bemutatásával adtak inspirációt. A legtöbb ilyen jellegű konferencia arról szól, hogy mi van a törvényekben, és mit akar az Európai Unió, de kérdem én: nem sokkal jobb, ha kiáll a közönség elé egy üzletasszony vagy egy női politikus, és azt mondja, hogy én ezt így és így csináltam, és idáig jutottam vele? Egyébként az Európai Unió ezen a területen szinte mindent Amerikából vett át. Az esélyegyenlőség kérdése az üzleti életben, a projektmenedzserkedés és a pályázatok rendszere mind amerikai találmány. Csak az európaiak túlbonyolítják, mert túl nagy a bürokrácia.

Mióta próbálják befolyásolni a magyar társadalmat, hogy a régi reflexek helyett újakat alakítsanak ki a nőkkel kapcsolatban? Milyen szövetségeseket sikerült találni a tengerentúli szemlélet népszerűsítésére?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!