hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 04. 03. (XIII/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irány Irán

Pontosan 30 évvel azután, hogy kikiáltották az Iráni Iszlám Köztársaságot, beiktatták Izrael 13. miniszterelnökét, Benjamin Netanjahut. Az új kormányfő első nyilatkoza­tában világossá tette: Barack Obama első számú fela­­da­tának tartja Irán atomfegyverkezési programjának megfékezését, és amennyiben az Egyesült Államok nem teszi ezt meg, Izraelnek egyedül kell végrehajtania a katonai támadást az iráni nukleáris létesítmények ellen. Az Irán-kérdés a napokban egy nemzetközi konferencia témája is volt, amelyen a Hetek izraeli tudósítója is részt vett.

Kelet-Európa beteg embere

Ukrajna, amelyet egykor a feltörekvő, a szabadpiaci demokráciát megvalósító, a tekintélyuralom alól felszabadult országok jelképének tekintettek, most összeomlóban van. Nyomasztó helyzete valós fenyegetés más európai demokráciáknak és korábbi szovjet köztársaságoknak is. (The New York Times)

Belföld

Börtön(v)iszonyok

Minden bizonnyal agyonverték az elmúlt hónapban elhunyt kaposvári börtönrabot. Az 56 éves férfi testét tetőtől talpig vérömlenyek borították, életét többórás műtét sem tudta megmenteni. Az ügy visszhangja csak az elmúlt napokban érte el a kaposvári büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét: Berta Sándort múlt csütörtökön váltották le azonnali hatállyal. Az eset ismét rávilágít a magyar börtönviszonyok sok esetben áldatlan állapotára.

Karaktergyilkosságok

„Reszkessen az a hazaáruló, aki az előrehozott, szabad választások megkerülésével kíván Magyarország miniszterelnöke lenni” – küldött sajátos hadüzenetet Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője mindazoknak, akik MSZP–SZDSZ támogatással követnék Gyurcsány Ferencet a kormányfői székben. A képletesen vett „levadászásba” a jobboldali sajtó is aktívan bekapcsolódott, össztüzet zúdítva az egymás után felmerülő jelöltekre. A  jobboldali táborban olyan szlogenek hallhatóak: az akasztásnál kevesebb, de a felelősségre vonásnál több járna a reményeik szerint mielőbb távozó garnitúrának.

Mit kell meglépnie Bajnai Gordonnak?

Fájni fog, mindenkinek – ennyit tudni a tervezett válságkezelő kormányprogramról. Hogy kinek és mennyire – ezt lapzártánkkor még azok a szocialista és szabad demokrata parlamenti képviselők sem tudják, akiknek a szavazataira Bajnai Gordon a megválasztásához számít. Szakértők véleményei arról, mit is kellene tenni.

Egy öntrónfosztás kronológiája

Március 21. szombat: MSZP-kongresszus

Mi marad az MSZP-ből?

„Az a baj a megszigonyozott cetekkel, hogy haláltusájukban egészen nagy halászhajókat is képesek felborítani, nos, távoztában Gyurcsány Ferenc is majdnem lezúzta az MSZP hajóját” – foglalta össze az egyik vezető szocialista az utolsó másfél hét, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kiugrásával kezdődő, majd végleges pártelnöki lemondásával záruló történeteit. Szerinte egyébként a volt miniszterelnök-pártelnök, ha el nem is süllyesztette, de csúnyán leamortizálta a baloldalt, a vízi példáknál maradva balatoni sétahajóból evezős kiscsónakot csinált.

Hit és értékek

Róma titkos ereje

A római Syria provincia területén német régészek megtalálták az ókor eddig ismert leghosszabb vízvezetékét. Bár a helyi arab lakosok a vezetéket „a fáraó csatornájának” hívták, annak semmi köze az egyiptomiakhoz. Minden bizonnyal a Krisztus utáni 2. században építették – a felfedező-mérnök Mathias Döring szerint római legionáriusok és rabszolgák.

HÁTTÉR

A válságmenedzser válaszol

Sorozatunk hétről hétre a hazai kis és közepes cégek működésében felmerülő nehézségekre keresi a választ. Ezen a héten Láncz Gábor válságmenedzser válaszol a feltett kérdésekre.

Krízisoptimizmus - Meddig mélyülhet még a válság?

A nemzetközi krízis alaposan megtépázta a német gazdaságot is, de Merkel kancellár magabiztos: „Meg tudjuk csinálni!” – hangoztatta. A feladat nem könnyű, hiszen Európa legerősebb gazdasága az idén lehet, hogy öt százalékkal is visszaesik.

Mit tud a nő?

„Azt tapasztaltam, hogy a magyar nők kiemelkednek tehetségben, szépségben, ízlésben. Természetes számukra, hogy munkájukban és a családjukról való gondoskodásban egyaránt megállják a helyüket, és mindezt oly észrevétlenül teszik immár évszázadok óta, hogy szinte senki nem figyel fel érdemeikre" - mondja Ferenczi Andrea a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke, aki már tizenhat éve munkálkodik a női esélyegyen­lőség érdekében. Célja a nőket karrierjük kiteljesedésében és vezetői pozíciók elérésében segíteni olyan nyugati minták átvétele és megvalósítása révén, amelyek összhangban vannak a magyar kultúrával.

Büszkeség és balítélet

„Jó itt élni Magyarországon - mondja a húsz éve hazánkban élő osztrák fejvadász, Klemens Wersonig. - Barátságosak az emberek" - fűzi hozzá magyarázatképpen. Ennek gyökeresen ellentmond az általa vezetett cég, a Target Nemzetközi Személyzeti Tanácsadó Csoport felmérése, melyből az derül ki, hogy a magyarok nem keresik az ügyfeleik kedvét, nem bánnak túl jól a külföldiekkel, és gyengén teljesítenek csapatmunka terén. Mikor ennek okairól kérdezem, a segítőkészség általános hiányát jelöli meg. Hogy akkor kivel barátságosak a magyarok? Hát a barátaikkal!

Rossz idő nincs, csak rosszul öltözött ember

A hajdani 1-es iskola épületében vagyunk. Ott, ahol valamikor a zeneiskola volt Csizmadia Lászlóval, és azon a részen, ahol a Kósa Dezső bácsi vezette Pajtás bolt működött. Minden volt. Minden, mi szem-szájnak ingere. Ezt a Pajtás-vezetést vette át aztán Vásárhelyi János „bácsi” a nyolcvanas években. Azt már sajnos biztosan nem tudom, hogy ebben az iskolában vagy az újban vágtuk-e magunkat vigyázzba, amikor elhangzott a nagy vezényszó. Miszerint „2669-es számú Forgách Antal Úttörőcsapat, vigyázz! Középre nézz!”

Terrorhálózatokat is finanszíroznak a hamis gyógyszerek eladásából

Míg az elmúlt negyven év alatt 65 ezer ember lett a terrorizmus áldozata, addig csak a Kínából származó hamis gyógyszerek évente 200 ezer ember halálát okozzák. A gyógyszergyártás ma hatalmas üzlet, így nem meglepő, hogy a gyógyszerhamisítás is virágzik. Az unióban drámai emelkedés figyelhető meg az illegális készítmények forgalmában, és hazánkban is ugrásszerűen megnőtt az ismeretlen eredetű, főként piacokon vagy interneten kínált szerek mennyisége - mondja Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás-munkacsoportjának vezetője.

Gordon Brown: Új világrend születhet

Példátlan tömegtüntetések és brutális erőszak az utcán, botrányos veszekedések a tárgyalóteremben – a brit lapok egy része ettől tart a lapzártánk után kezdődő londoni G20-as csúcson. A találkozó külön érdekessége, hogy először utazik Európába elnökként Barack Obama. „A pokolba vezető út” – ezt mondta az EU soros elnöke Obama ezermilliárd dolláros gazdasági mentőprogramjáról. Nicolas Sarkozy pedig megüzente: kivonul a londoni csúcsról, ha nem fogadják el a pénzpiac szigorúbb szabályozására vonatkozó francia javaslatot. Sarkozy ugyanis „az angolszászokat” vádolja a jelenlegi válságért. Közben megbukott az EU-elnökséget adó cseh kormány. Gordon Brown azonban abban bízik, hogy a válságból egy „új világrend” születik.

KÁVÉSZÜNET

Fejre állt a száguldó cirkusz

Az évadnyitó melbourne-i futam után elmondhatjuk: a tavalyi évhez képest feje tetejére állt a száguldó cirkusz. Ebben nemcsak az újoncként győztes Brown GP játszott szerepet, hanem az izgalomfokozó szabálymódosítások is.

Kertterápia városlakóknak

A tartós, éveken át végzett kertművelés meghosszabbítja az életünket, bármikor is kezdünk neki - ez derül ki abból a svéd életmódkutatásból, amelyet a British Medical Journal orvosi szakfolyóirat legutóbbi száma közölt. Mi több, egyes nyugati országokban a városlakók számára egyenesen kertművelés céljából parcelláznak ki területeket az önkormányzatok.

Megállíthatatlanul - Tina Turner világsikerig vezető életútja

Az R’n’B és a rock királynője provokatív kisugárzásával kortól, nemtől, vallástól függetlenül évtizedeken át képes volt a hallgatóságát megragadni telt házas, élő koncertejein. Karrierjével egyedüllónak számít a maga nemében: utat tört a meghatározó előadóknak Janis Joplintól Madonnáig (2009. 04. 03.).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!