hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Büszkeség és balítélet
Magyar menedzserek nemzetközi összehasonlításban

2009. 04. 04.
„Jó itt élni Magyarországon - mondja a húsz éve hazánkban élő osztrák fejvadász, Klemens Wersonig. - Barátságosak az emberek" - fűzi hozzá magyarázatképpen. Ennek gyökeresen ellentmond az általa vezetett cég, a Target Nemzetközi Személyzeti Tanácsadó Csoport felmérése, melyből az derül ki, hogy a magyarok nem keresik az ügyfeleik kedvét, nem bánnak túl jól a külföldiekkel, és gyengén teljesítenek csapatmunka terén. Mikor ennek okairól kérdezem, a segítőkészség általános hiányát jelöli meg. Hogy akkor kivel barátságosak a magyarok? Hát a barátaikkal!

Nem ez az egyetlen ellentmondás, ami a felmérésből kiderül, és amiről ugyanakkor - hadd bocsássam elővigyázatosságból előre - nem a felmérés tehet. Az ábra alapján a leg­erőteljesebb jellegzetességünk talán éppen ez az ellentmondásosság.

A felmérés a régió menedzsereiről, tehát közép- és felsővezetőiről készült, hogy feltérképezze a nemzetközi cégek számára az itt megnyílt lehetőségeket, illetve kihívásokat. A kutatásból kiderül, hogy a régió hihetetlen átalakuláson ment keresztül az elmúlt húsz év során, ennek köszönhetően az üzleti környezetet dinamikusnak érzékeli a kívülről érkező, amit amúgy feltétlenül pozitívan értékelnek. „A helyi vezetők keményen dolgoznak, és ambiciózusak" - így kezdődik az összegzés. A régió jellegzetessége, hogy a nők jobb vezetőnek számítanak a férfiaknál, mert megbízhatóbban dolgoznak, ráadásul kevésbé hajlamosak arra, hogy a státuszszimbólumokkal (luxusautó, márkás karóra és így tovább) jelezzék a környezetük előtt fizetési kategóriájukat - vagyis hogy „villogjanak".

A felmérés másik célcsoportja maguk a helyi vezetők voltak azért, hogy a tapasztalatok összegzése alapján kiderüljön, mik az erősségeik, amelyekre építeni lehet, és miként lehet változtatni a „kevésbé ideális vezetői szokásokon". Logikusan hangzik, a mi vérmérsékletünk számára mégis sértésként hat már a feltételezés is, hogy léteznek „kevésbé ideális" szokásaink is. „Egy osztrák nekem ne magyarázzon!", fakadt ki első felbuzdulásában a felmérés eredményeit hallva a fülem hallatára egy amúgy sikeres vállalkozó. Ezzel mindjárt igazolta is a következő észrevételt, miszerint a magyar vezetők rendkívül rosszul tűrik a kritikát... és talán nem csak a vezetők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!