Hetek Univerzum
Megállíthatatlanul - Tina Turner világsikerig vezető életútja
A sztárénekes 83 évet élt

Forrás: Youtube/Euronews

Megállíthatatlanul - Tina Turner világsikerig vezető életútja
A sztárénekes 83 évet élt
Az R’n’B és a rock királynője provokatív kisugárzásával kortól, nemtől, vallástól függetlenül évtizedeken át képes volt a hallgatóságát megragadni telt házas, élő koncertejein. Karrierjével egyedüllónak számít a maga nemében: utat tört a meghatározó előadóknak Janis Joplintól Madonnáig (2009. 04. 03.).

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Tina Turner világhírű amerikai énekesnő, aminek alkalmából most teljes terjedelmében elérhetővé tettük az életútjáról szóló cikkünket.

Tina Turner a legnépszerűbb rockénekesnő volt a világon közel 200 millió példányban eladott lemezeivel. Ötven évett turnézott, és szinte minden létező díjat bezsebelt. Klasszikus védjeggyé vált erőteljes hangja és jellegzetes külseje tette őt szimbolikussá. A Guinness adatait is átírta szólóénekesként a legnagyobb - több száz ezres - tömeget vonzó és egyben a legtöbb bevételt produkáló koncertjeivel.

A 163 centis popdíva szárnyaló népszerűségéhez a tucatnyi Golden Globe- és Grammy-díj, 1987-ben megjelent önéletrajzi regénye, valamint a könyv alapján készült Oscar-díj-jelölt film is hozzájárult. 2005-ben George W. Bush tüntette ki a Kennedy-díjjal a Fehér Házban. A rock halhatatlanjai közé választott énekesnő többször koncertezett Budapesten is, legutóbb a kilencvenes években.

Az énekesnő egészen mostanáig Svájcban élt, a német származású Erwin Bach zeneiparossal. De volt egy villája Franciaországban, és olykor Londonba is átugrott - Európában érezte jól magát. A folyamatos szellemi-testi-lelki regerenálódást és remek kondiját úszással, kirándulással, sok alvással és buddhista hite révén érte el.

Szakmai körökben a soul zene első igazi dívájának tartották. Neki köszönhetően a fekete soul bekerült a rock and roll világába, illetve a műfajokat - a rock-, a raggie-, a funky- és a diszkózenét - fuzionálta és tette népszerűvé Amerika-szerte, stílusát többek között még volt férjével, Ike Turnerrel és zenészeivel kísérletezték ki.

A Turner házaspár nevét az ötvenes években ismerte meg a világ. Tina pályafutása Ike Turnerrel való megismerkedése után kezdődött.

A tizennyolc éves Tina nővérével és barátnőivel járta a klubokat, abban az időben a Kings of Rhytm, Ike Turner együttese volt a legnépszerűbb. Természetesen már annak idején is a lányok nagy része színpadra vágyott, így előfordult, hogy a színpadról találomra ledobták a mikrofont, ami egy ízben véletlenül Tinához keveredett, és amikor énekelt, a teremben megállt a levegő. Ike azonmód szerződtette a fátyolos hangú Tinát. Rockrevüjükben a soul- és a funkyzene ötvözetét színpadi látványossággal körítették, s a hatvanas-hetvenes években toplistás dalaik révén szupersztárokká váltak.

Két év múltán Ike feleségül vette Tinát Mexikóban, annak ellenére, hogy még előző feleségétől nem vált el. Ike apja baptista lelkész volt, aki idő előtt meghalt, amikor nem tiszteleteshez illő módon nyújtott vigaszt egy fehér bandita feleségének, aki emiatt megölte. Tina a Tennessee állambeli Nutbushban, egy délvidéki szegregált városban nevelkedett, három kontinens bevándorlóinak génállományát örökölve. Anna Mae Bullok (Tina) nem kívánt gyerek volt, ráadásul gyárban és farmokon dolgozó szülei házassága sem volt felhőtlen, és ezen apjának a helyi baptista közösségben végzett segédlelkészi szolgálata sem segített.

.
Forrás:Shutterstock/PuzzlePix

A lány sokat dolgozott a gyapotföldeken, egyetlen öröme az volt, hogy énekelhetett a baptista templom kórusában. Egy fehér családnál cselédként is dolgozott, itt találkozott először szeretettel és elfogadással, itt sajátította el a civilizált viselkedési normákat. Amikor az anyja vásárolni vitte, egy réveteg pillanatában énekelgetni kezdett, és felfigyeltek rá az eladók, illetve a vásárlók, így minden helyen megénekeltették, és pénzt adtak neki. A szülők kocsmázni jártak, a gyerekek sokszor ott találtak rájuk, így hamarosan összezavarodtak a vasárnapi iskolában tanultak a Gödörben zajló élet láttán. Tina tízéves volt, amikor szülei a jobb élet reményében elköltöztek, a Bullok lányokat a nagyszülők nevelték. Haláluk után Tina tizenhat évesen anyja után ment. Gimnáziumba járt, a kosárlabda szurkolókórusát vezette, nővére közben bevezette az éjszakai klubok világába.

Turner négy fiút nevelt fel: két fiút Ike előző házasságából, egy másikat, aki Tina korábbi kapcsolatából való, valamint Ike-kal közös gyermeküket.

A kapcsolat hanyatlása tulajdonképpen Ike agresszivitásának volt köszönhető. Ike ravasz üzletember volt, vasmarokkal irányította az együttest, folyamatosan cserélődtek a tagok. Alulfizette, sőt sokszor ki sem fizette zenészeit. Bevallása szerint legalább száz nője volt Tinával töltött házassága alatt. Botrányai egyre súlyosabbak lettek, rendszeres kokainfogyasztása csak rontott a helyzeten: feleségét, szeretőit, gyermekeit folyamatosan bántalmazta, olykor a nyilvánosság előtt is. Tinába belenevelte a félelmet, rendszeressé váltak a monoklik a szeme alatt, véresre verte, eltörte a bordáit, és nem lehetett elmenekülni, mert Ike mindenkire rábukkant. Volt, hogy forró kávét öntött az arcára, amivel harmadfokú égési sérülést okozott, vagy az orrán nyomta el az égő cigarettát. A rendszeres verések miatt Tina orrát plasztikázni kellett. Brutális tempóban, egy évben 365 napot turnéztak.

A Kings of Rhythm tagjai Ike házában laktak aktuális barátnőikkel, s míg azok a másnaposságot pihenték ki, addig Tina gondozta a kertet, és főzött. Soha nem menekült drogba, alkoholba, nem is dohányzott. Mick Jagger is alátámasztja, hogy Tina soha nem járt éjszakánként lumpolni vagy partizni. Amikor Vegasban időztek, ahol Ike szerencsejátékozott, Tinának elege lett, és jött a váliumos doboz ötven tablettája, de Ike-nak köszönhetően megmentették.

.
Forrás:Shutterstock/PuzzlePix

Mire hazaért a kórházból, Ike az egész házat átalakíttatta egy „pokolbeli bordéllyá" - emlékszik Én, Tina című önéletrajzi könyvében. Élete első hajszőkítése következtében kihullott a haja, így parókát volt kénytelen hordani, később annyira megszokta, hogy ma is azt visel. Pluszmunkát vállalt, hogy eltarthassa a gyerekeket, a kórház szülészeti osztályán lett csecsemőgondozó. Tina első Grammy-díja után saját stúdióra is futotta, sőt kettőre, mert a másikat bérbeadta az első kiadásainak fedezésére. A hetvenes évek elején Ike agyára ment a pénz és a kokain: nercbundát viselt, retikült hordott, harisnyát viselt sorttal, és az összes otthoni helyiséget bekamerázta. 1976-ban Tina végre elhagyta Ike-ot, 36 centtel és egy hitelkártyával a zsebében. A következő hónapokban férje elől bújkált. A buddhizmust még Ike idejében ismerte meg, de ez idő tájt egyik barátja mélyebb szinten vitte bele őt, s ezt Tina azóta is töretlenül folytatja és képviseli. 1978-ban, tizenhat év házasság után hivatalosan is elvált férjétől. Fia akkor hagyta el apját, amikor az egy felhúzott negyvenötössel vágta fejbe.

Tina közel a negyvenhez a nulláról kezdte ismét, szólistaként, négy gyerekkel és egy magával hordott pisztollyal.

Ike mindenkit megfenyegetett, aki Tinát szerződtette, bérgyilkost fogadott, felgyújtotta a kocsiját. Az életüket feldolgozó film megjelenését követően Ike a nyilvánosság előtt kért bocsánatot Tinától „mindazért, amivel fájdalmat okozott neki". A férfi egyébként kokain-túladagolásban halt meg 2007 decemberében, hetvenhat évesen.

Tinának a válás után egy jósnő Angliában megjósolta, hogy az egyik legnagyobb sztár lesz. Az énekesnőt elmondása szerint a jósnők tartották életben: bárhol járt, első dolga volt egy asztrológus felkeresése. Tina a Tízparancsolathoz és a Miatyánkhoz is tartotta magát, minden este imádkozott, ami még gyermekkori emlékfoszlányaiból maradt meg, s ezt váltogatta a buddhista kántálással. A jósnők egytől egyig világsikert prognosztizáltak. Tina minden vágya az, hogy taníthassa is a buddhista tanokat.

„A sikerek mögötti igazi erő az, amit magamban találtam - valami, ami mindannyiunkban ott van, egy kis darab isten, aki arra vár csak, hogy felfedezzék."

Ike után Tina - elmondása szerint - megtisztult állapotba került. Önéletrajzi könyvében azt tanácsolja: „Ha boldogtalanok vagytok valakivel vagy valamivel, akármi is az, ami elkeserít, szabaduljatok meg tőle..."

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!