hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karaktergyilkosságok

2009. 04. 04.
„Reszkessen az a hazaáruló, aki az előrehozott, szabad választások megkerülésével kíván Magyarország miniszterelnöke lenni” – küldött sajátos hadüzenetet Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője mindazoknak, akik MSZP–SZDSZ támogatással követnék Gyurcsány Ferencet a kormányfői székben. A képletesen vett „levadászásba” a jobboldali sajtó is aktívan bekapcsolódott, össztüzet zúdítva az egymás után felmerülő jelöltekre. A  jobboldali táborban olyan szlogenek hallhatóak: az akasztásnál kevesebb, de a felelősségre vonásnál több járna a reményeik szerint mielőbb távozó garnitúrának.

„Magyarországot a nemzetközi háttérhatalom eddig egy Gyurcsány nevű bábon keresztül irányította. A báb hasznavehetetlenné vált számukra, úgy tűnik, mostantól előjön az egyik bábmester, Surányi György személyében. Senkinek ne legyen kétsége, Surányival Magyarország gyarmatosítására akarnak pontot tenni a mögötte álló politikai erők. A volt jegybankelnök a nemzetközi tőke legmegbízhatóbb hazai szálláscsinálója, akinek csupán »térkép e táj« - így hívta harcba szimpatizánsait múlt héten Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A szappan­opera-szerű miniszterelnök-keresés azonban megtréfálta kissé az  EP-választásra mind militánsabban készülő pártot. Hamarosan kiderült ugyanis, hogy bár a kódolt zsidózást Vona és társai továbbra is univerzális eszközként használhatják, a meghirdetett új jelszó - Surányi, takarodj! Gyurcsányt börtönbe! - első felét azonban azóta néhányszor módosítani kényszerültek.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője online felhívásában már úgy fogalmazott, hogy „reszkessen az a hazaáruló, aki az előrehozott, szabad választások megkerülésével kíván Magyarország miniszterelnöke lenni (...) Legyen az a személy akárki, a nép haragjával fog szembesülni". A jogásznő szerint az új miniszterelnök (vélhetően Bajnai Gordon) a magyar emberek feje fölé ültetett helytartói pozíciót kívánja elfoglalni. Szerinte Bajnai számos libatenyésztőt kergetett öngyilkosságba, mire milliárdos lett - most pedig az egész országot kívánják leciánoztatni vele. Ezért Morvai szerint eljött az idő, hogy „erőt mutassunk". A Jobbik ugyanakkor bejelentette: akárki is lesz a miniszterelnök, annak minden lépését figyelni fogják, és otthonánál is megmozdulásokat szerveznek.

Az előrehozott választásokat „megakadályozó" miniszterelnök-jelölteket nemcsak a radikális Jobbik, hanem a kanonizált jobboldali sajtó is „elővette". Bokros Lajosra már akkor össztűz zúdult, amikor még csak az MDF állította EP-listájának élére. Nem véletlenül. Mint ahogy arra Szabados Krisztián, a Political Capital politikai elemzője felhívta a figyelmet (Lesz-e harmadik erő az MDF-ből? Hetek, 2009. március 13.), a közvélemény-kutatások nem erősítik meg azt a közhelyet, hogy Bokrossal szemben az egész társadalomban mély ellenérzések lennének. Az elemző szerint inkább arról van szó, hogy egy nagyon erős lejárató kampány, egyfajta karaktergyilkosság indult vele szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!