hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtön(v)iszonyok
Újabb különös fegyenchalál a kaposvári börtönben

2009. 04. 04.
Minden bizonnyal agyonverték az elmúlt hónapban elhunyt kaposvári börtönrabot. Az 56 éves férfi testét tetőtől talpig vérömlenyek borították, életét többórás műtét sem tudta megmenteni. Az ügy visszhangja csak az elmúlt napokban érte el a kaposvári büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét: Berta Sándort múlt csütörtökön váltották le azonnali hatállyal. Az eset ismét rávilágít a magyar börtönviszonyok sok esetben áldatlan állapotára.

- (...) akkor jött az őrváltás, és akkor volt ez a dirr-durr?
- Igen. (...) Bementek, és igazából azt láttam, hogy megindul a keze! A végét már nem láttam, csak hallottam a csattanást...

A fenti párbeszédet egy, a kaposvári városi televíziónak eljuttatott hanganyag tartalmazza.

A Katonai Ügyészség által is vizsgált felvételen a somogyi büntetés-végrehajtási intézet egyik vezetője vonja kérdőre beosztottját, beszélgetésük pedig első számú tárgyi bizonyítékká vált a nyomozati eljárásban. Az 56 éves, Karádon élő német-magyar kettős állampolgárságú férfi az év elején került előzetes letartóztatásba azt követően, hogy lakásában egy házkutatás során több illegálisan tartott lőfegyvert, lőszereket és pirotechnikai eszközt találtak. „Bizonyíthatóan már ekkor is sérülései voltak" - nyilatkozta több hírportálnak a leváltott kaposvári börtönvezető, Berta Sándor. „Kórházba vitettük, de hamarosan visszaengedték. Másfél hónap múlva rosszabbul lett, és hiába próbálták megmenteni, a műtét után állapota romlott, kómába esett, majd három hét múlva meghalt" - tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!