hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorhálózatokat is finanszíroznak a hamis gyógyszerek eladásából
Ne vedd be!

2009. 04. 04.
Míg az elmúlt negyven év alatt 65 ezer ember lett a terrorizmus áldozata, addig csak a Kínából származó hamis gyógyszerek évente 200 ezer ember halálát okozzák. A gyógyszergyártás ma hatalmas üzlet, így nem meglepő, hogy a gyógyszerhamisítás is virágzik. Az unióban drámai emelkedés figyelhető meg az illegális készítmények forgalmában, és hazánkban is ugrásszerűen megnőtt az ismeretlen eredetű, főként piacokon vagy interneten kínált szerek mennyisége - mondja Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás-munkacsoportjának vezetője.

Minden hamis gyógyszer veszélyes?

- Igen, mert barkács módon, engedély nélkül, hatósági ellenőrzés nélkül készülnek. A hamis gyógyszerek kívülről az eredetiek megtévesztő másolatai, de illegális a gyártójuk. Nincs megfelelő higiénia, a hatóanyagot, segédanyagokat kispórolják vagy hígítják, ugyanakkor olcsó, képzetlen munkaerőt alkalmazva állítják elő őket titokban. A hamis szerek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy a „gyártóik" hazudnak eredetükkel és hatásaikkal kapcsolatban. Ezért potenciálisan életveszélyesek, hiszen minőségük kétes, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat és a feltüntetettől eltérő hatóanyagokat. Hamis készítmények bevizsgálása során találtak már krétaport, kábítószert, vagy színes készítményekben téglaport használtak töltőanyagként.

Milyen további visszaélésekre derül még fény az ilyen bűncselekmények kapcsán?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!