hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gordon Brown: Új világrend születhet
Válságcsúcs

2009. 04. 04.
Példátlan tömegtüntetések és brutális erőszak az utcán, botrányos veszekedések a tárgyalóteremben – a brit lapok egy része ettől tart a lapzártánk után kezdődő londoni G20-as csúcson. A találkozó külön érdekessége, hogy először utazik Európába elnökként Barack Obama. „A pokolba vezető út” – ezt mondta az EU soros elnöke Obama ezermilliárd dolláros gazdasági mentőprogramjáról. Nicolas Sarkozy pedig megüzente: kivonul a londoni csúcsról, ha nem fogadják el a pénzpiac szigorúbb szabályozására vonatkozó francia javaslatot. Sarkozy ugyanis „az angolszászokat” vádolja a jelenlegi válságért. Közben megbukott az EU-elnökséget adó cseh kormány. Gordon Brown azonban abban bízik, hogy a válságból egy „új világrend” születik.

A békés tüntetők „forradalmat", „0 százalékos kamatot" és „szabad Palesztinát" követeltek a csúcs előestéjén Londonban, a demonstrálók egy része azonban nem elégedett meg ezzel, hanem megtámadták a Royal Bank of Scotland egyik fiókját és a brit jegybank épületét.

Miközben a televíziók az utcai erőszak képeit mutatták, Barack Obama megérkezése után azonnal igyekezett erőteljesen kisebbíteni a Húszak (G20) közötti ellentétek jelentőségét. Obama, aki részt vesz a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő ország, valamint az EU képviselőiből álló G20-csoport csúcstalálkozóján, azt mondta: az ellentétekről szóló sajtóhírek „hatalmas mértékben eltúlzottak". Az amerikai elnök kijelentette: a csúcstalálkozó minden részvevője - eltérő mértékben ugyan - belekezdett már állami gazdaságélénkítő programokba. Obama elismerte, hogy szükség van nemzetközi szabályozásra is, és kijelentette: „minden válság véget ér egyszer", így a mostani is. Az amerikai elnök szerint a helyzet azért biztatóbb az 1930-as évek nagy depressziójánál, mert a kormányok és a jegybankok tanultak az akkor történtekből.

A vendéglátó Gordon Brown brit miniszterelnök szerint „új világrendre" van szükség, mivel a jelenlegi „világméretű probléma világszintű megoldást kíván", éspedig hosszú távra, hasonló válságok ismétlődését is megelőzendő. Brown erről korábban azt mondta, hogy „a 21. század első évtizedeiről az utókor azt mondja majd, hogy a világgazdaság nagy átalakításából... egy új világrend született meg". Brown azt várja, hogy elkezdődik egy „igazán globális társadalom" kialakulása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!