hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 09. 11. (XIII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Évi 300 milliárd dollár csúszópénz vándorol a zsebekbe Oroszországban

„Oroszországban nem folyik tényleges harc a korrupció ellen” – nyilatkozta a londoni Times hasábjain Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, aki alapjában véve támogatja Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev politikáját. A következmények drámaiak: a légierőnek használhatatlan ejtőernyőket beszerző, zsebre dolgozó hadtápfőnök csak egyike a kirívó példáknak.

Izrael nem mond le a települések fejlesztéséről

Izrael rövidesen, feltételekhez kötve, hat hónapra felfüggeszti az építkezéseket azokon az izraeli településeken, amelyek az 1967-es határokon túl fekszenek. A moratórium bejelentése előtt azonban Ehud Barak védelmi miniszter 455 lakóegység felépítését engedélyezte a Nyugati parton. A döntéssel Izrael jelezte, hogy nem tekinti kötelezőnek az azonnali és végleges építési tilalmat sürgető amerikai elvárások teljesítését, és továbbra is érdekeinek megfelelően dönt az állampolgárait érintő kérdésekben.

Adósságot hagyott Budapesten a yorki hercegnő lánya

Kifizetetlen számlákat hagyott maga után Budapesten a yorki hercegnő. Sarah Fergusontól (képünkön balra) a lánya számára biztosított rendőri kíséret és a ferihegyi VIP-váró költségeinek a megtérítését kéri a magyar kormány.

Tízezer embert akartak megölni

Bűnösnek találtak három iszlamista terroristát Nagy-Britanniában, akiket a 2001. szeptember 11-ei támadásokat meghaladó merényletek előkészítésével vádoltak. Abdulla Ahmed Ali, Asszad Ali Szarvar és Tanvir Husszain folyadékokkal akartak egyszerre több repülőgépet felrobbantani, ami akár tízezer ember halálát okozhatta volna. Az ítéletet megnyugvással fogadták a brit politikusok és ügyészek. A tárgyalást a nyomozás óriási költségei, a tavalyi per sikertelensége, valamint a Lockerbie-merénylet elkövetőjének elengedése miatt sokan aggódva kísérték figyelemmel.

Belföld

Keresztényellenes provokáció a melegfelvonuláson

A homoszexuális menet főszervezője szerint idén többek között az egyházak tevékenységének következtében nem vonultak fel a transzvesztiták.

Mindent tudnak rólad, ha van mobilod

„Normális ember a telefont olyan eszköznek tekinti, mintha a tömött villamoson az öt emberrel arrébb lévő ismerősével fennhangon beszélgetne. Azaz bárki hallhatja. Ha az információ bizalmas, azt kizárólag személyesen kell megbeszélni. A telefon az egy nyilvános eszköz” – olvasható a lehallgatások és helymeghatározások témakörével sűrűn és alaposan foglalkozó internetes fórumbejegyzések egyikében. A romagyilkosok is a mobiljukon buktak meg, és a brutálisan kivégzett Balla Irma fideszes képviselőnő ügyében is a cellainformációk jelenthetik az adu ászt a védelem kezében.

Kémhibák

Biztosnak tűnik, hogy a romagyilkosságokkal gyanúsított társaság egyik tagja a katonai elhárítás informátora lehetett. Az is elképzelhető, hogy őt is rendszeresen megkeresték, hogy hallott-e valamit a sorozat­gyilkosságokról. Ráadásul a szélsőséges nézeteiről ismert csoport némely tagja régóta a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében volt.

Hallgat és bizonyítékokat gyűjt a Fidesz

„Gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát azért, hogy nyomorék gyereket szüljön” – ezekkel a mondatokkal robbant múlt héten „hírbomba” egyszerre két épületben is: az edelényi városházán és a Parlamentben. Molnár Oszkár távozását több száz tüntető és politikusok is követelik, miközben a polgármester lapunknak már újabb hasonló „értesüléseiről” beszél.

Vezéráldozat - Koalíciós krízis a fővárosban

Budapesten lezárulni látszik a BKV- botrányok kapcsán kirobbant koalíciós válság. A hétvégén ugyanis a sebtében összehívott koalíciós egyeztető tanács megfelelő megoldással állt elő a helyzet kezelésére. A béke vezéráldozattal is járt: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes mind a fővárosban, mind az MSZP-ben alaposan meggyengült. Az ezerszer „leírt”, húsz éve városvezető Demszky Gábor újra győztesen került ki a koalíciós perpatvarból. Továbbra is nyitott, hogy ki lesz a baloldal főpolgármester-jelöltje.

Hit és értékek

Repedések az iszlámon

Irán vezetői harminc éve sikeresen vezetik félre a nyugati hatalmakat – állítja David Menashri, a Tel Aviv-i Egyetem Iráni Tanulmányok Központjának igazgatója. A Khomeini-féle forradalom örökösei azonban mára egymással is szembekerültek. A síita iszlám eddig megbonthatatlannak hitt egységén repedések keletkeztek. Kérdés, hogy a felgyorsított iráni atomprogram árnyékában van-e idő kivárni, amíg az ajatollahok rendszere magától összeomlik?

HÁTTÉR

Újra startol a Start

Szeptembertől lényegesebben kevesebb adminisztrációra lesz szüksége azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a Start Tőkegarancián keresztül pályáznak uniós forrásokra. Az ügyfelek számára kedvező változások közül kiemelhető, hogy a pályázati kezességvállalás esetében, az ügyfelek igényeit is követve, a félévente esedékes díjfizetés mellett a Start Tőkegarancia Zrt. megteremti az egyösszegű díjfizetés lehetőségét is. Így a 2 százalékos kezességi díj akár 1,7 százalékra is csökkenhet – tudtuk meg a GWC Pénzügyi PR Kommunikációs Irodától.

Pénz 15 napon belül

Szeptembertől megnyílt a gazdaságfejlesztési és innovációs célokat szolgáló pályázatok újabb tárháza. Pozitív elbírálást követően a szerződéskötéshez képest 15 napon belül már kézhez kaphatják az első forintokat.

Álmok kulcsrakész kivitelben

2009. szeptember 2-án került sor a Parlament felsőházi termében a Magyar Termék Nagydíj Pályázat díjátadó ünnepségére. Tizenkét éve minden évben jutalmazzák a kiemelkedően jó minőségű és megbízható termékeket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. Harminchét nagydíjat osztottak ki, nyolc pályázat pedig négy összevont kitüntetést kapott. Az ünnepi ceremónián az építési termékek területén civil szakmai és állami szervezetek által létrehozott Kiváló Építési Termék védjegyek átadására is sor került. Az IsoteQ Magyarország Kft. kapta az egyik oklevelet (www.isoteq.hu). Az ünnepi műsor után a Parlament folyosóján beszélgettünk az elismerésben részesült cég ügyvezető igazgatójával, Rostás Zoltánnal.

„Új embert” alkotnának a homoszexuális aktivisták

A budapesti melegfelvonulásoknak mindig van kifejezetten a vallásos embereknek szóló, természetesen negatív töltésű üzenete. Ez a „pogány forradalom" nem kevesebbre, mint a zsidó-keresztény kultúra évezredes értékeinek lerombolására törekszik, amelyet pedig közös erővel - transzcendens hitünk és humanista értékrendünk alapján - védelmeznünk kell.

Százéves az angol Schindler

„Nincs olyan dolog, amit ne lehetne megtenni, ha az alapvetően ésszerű” – vallja Sir Nicholas Winton. A százéves angol úr, aki közvetlenül a második világháború kitörése előtt több száz csehszlovákiai zsidó gyermeket mentett meg a szinte biztos haláltól, a múlt héten ismét a londoni Liverpool állomáson várta a még életben lévő „Winton gyerekeket” és családtagjaikat.

A víz háborúja

Az ivóvíz megszerzése a jövő nemzedékeinek egyik nagy kihívása lesz – állítják egybehangzó szakértői vélemények. A kutatók a már tényként kezelt klímaváltozás hatásaként jelölik meg földünk „kiszáradását”, a jelenlegi éghajlati övezetek változásait. Sőt, egyesek már a vízlelőhelyek birtoklásáért folyó háborús konfliktusokat is borítékolják. A veszélyeztetett területek között nem kis meglepetésre Afrika és a Közel-Kelet térségei mellett újabban Európa és így Magyarország is fel-felbukkan a szakirodalomban.

Három őrség vigyázná a rendet

Gyakorlatilag egyedül a kormány lát fantáziát Bajnai Gordon tízpontos közbiztonsági csomagjában. El is különítettek rá 5 milliárd forintot. A rendőrök, a polgármesterek, a polgárőrök, a romák és az érdekképviseletek viszont komoly előítéletekkel méregetik a váratlan „megoldást”, pláne, hogy velük senki sem beszélte meg az ötlet életszerűségét.

Ultrák és kemények

Lapunk információi szerint a romagyilkosságok gyanúsítottjai egyértelműen kötődnek az egyik debreceni szurkolói csoport szélsőségeseihez. Ahogy a nyomozást közelről ismerő forrásunk nyilatkozott: ez az a föld, ahonnan a mag kisarjadt. De vajon milyen is ez a „föld”, a hazai futballhuligánok világa, amely 2006 ősze óta folyamatosan és negatív módon befolyásolja a magyar közéletet?

KÁVÉSZÜNET

Fejlődik-e a magyar futball?

Amilyen szeretettel fordultak a szurkolók a világbajnokságra való kijutásban sorsdöntőnek számító Svédország és Portugália elleni találkozókat megelőzően a válogatott felé, olyan haragos kritikákkal illették a svédek elleni találkozó után. A játékosok aligha lettek rosszabb futballisták néhány nap alatt, a kérdés most mégis az: történt-e igazi előrelépés a válogatott háza táján? Az alábbiakban néhány szakértői komment olvasható, kommentár nélkül.

A kertészet kiállítása

Idén is várja látogatóit Magyarország legnagyobb dísznövény- kertészeti kiállítása, a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár 2009. szeptember 18–20. között a szigetszentmiklósi Flora Hungaria Virágcsarnokban.

Magyar vagyok, nem gárdista

A gazdasági válságra való tekintettel Restart – Újratervezés címmel hirdették meg az idei ARC plakátkiállítás fő tematikáját, alfejezetként pedig a H2O mint bűvös vegyület  szerepel a Fővárosi Vízművek kampányfogásaként. A beérkezett ezer pályaműből százharminc plakátot – ötvenet óriásplakát formájában – állítottak ki a budapesti Önvenhatosok terén, melyeket szeptember 22-éig tekinthet meg a tisztelt publikum.

Apák beájulva

„A császármetszés során a legkedvesebb képsorom a következő. Első snitt: A műtőasztalon fekvő anyuka, ki félelemmel az arcán mosolyog, operatőr apuka kommentálja az eseményeket. A kép átvándorol az arcról a készenlétben álló orvosi teamre.  - Szikét kérek. Kis metszés a hasfal erős bőnyéjén. Ekkor a kamera picit beremeg. A hasfal bőnyéjét harántirányban széttépjük, és az egyenes hasizmokat két oldalra széthúzva jutunk a hasüregbe. (Na, ez egy külső szemlélőnek betyáros látvány.) Két ember gyors mozdulatokkal tép-zúz, végül a nyitott hasüreg széleibe kapaszkodva egy »jól húzd meg« felkiáltással tízcentis lyukat vág az ember feleségének a hasán… Ha a videón ilyenkor növekszik a remegés amplitúdója, a következő képsor könnyen megjósolható. A kamera végigpásztáz rajtam, a műtősnőn, az aneszteziológuson, a műtőlámpa rövid, fehér beégést okoz, aztán halk puffanás, és a kép fixál a plafonon. Már hallom is a hangomat: - Gyerekek, foglalkozna valaki az apával? Az igazi macsók az ájulás utáni szakszerű ellátást követően visszajönnek még egy körre.” (részlet dr. Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar című könyvéből)

Kali Orexi!

Ghavrilos Arghyropoulos, a Gyradiko étterem ízmestere mutatja be hazája kulináris szabályait. A mai görög gasztronómia három jól elkülöníthető „stílus” keverékeként jött létre, ami az ország földrajzi tagoltságából fakad. Az első a szárazföldi Görögország konyhakultúrája.

A pop pópája

Demis Roussos világhírű énekes 2009-es koncertsorozata egyik állomásaként hazánkba is ellátogat, hogy negyvenéves pályafutását és megannyi zenerajongó szívét bearanyozó dalait felelevenítse. A hatvanhárom éves görög jelenség – hatvanmillió eladott koronggal és a létező összes díjjal a háta mögött – továbbra is aktív. Idén májusban megjelent Demis című új albumának témája az élet, a halál és természetesen a szerelem dilemmái.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!